2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

Rossz félévi bizonyítvány miatt is megszökhetnek a szorongó diákok otthonról

Az ORFK múlt héten hívta fel a figyelmet a tanulmányi eredményeik miatt szorongó, és olykor akár haza se térő diákokra. Országosan mintegy 1500 fiatalkorú hollétéről alig tudni valamit.

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei múlt héten hívták fel a figyelmet arra, hogy a félévi bizonyítványosztás miatt minden szülő, tanár, barát és rokon fokozottan figyeljen a tanulmányi eredmények miatt esetlegesen szorongó tanulókra. Bár a bizonyítványt január végével már kézhez kapták, máig lehet olyan tanuló, aki vagy örül, vagy szorong az elért, vagy épp el nem ért elvárt eredmények miatt.

Mint írják, sajnálatos módon időről-időre akadnak olyan fiatalok, akik az értékelések és bizonyítványok átvétele után nem mernek hazamenni, mert tartanak a szülők esetleges negatív visszajelzésétől, a dorgálástól. Ezek a gyerekek az utcán csellengenek, és olyan szituációkba kerülhetnek, amire koruknál fogva nincsenek felkészülve. A fizikailag és lelkileg magukra maradt fiatalok áldozattá, szélsőséges esetben akár elkövetővé is válhatnak. A rendőrség egyébként rendszeresen végez ellenőrzésket, mely során igyekeznek fokozni a fiatalok felelősségérzetét és az iskolakerülést is.

A szökés általában kétségbeesett kísérlet a gyermek részéről, hogy gondjaira megoldást találjon, felhívja magára környezete figyelmét, vagy elodázza a várható kellemetlen találkozást a szüleivel. A háttérben gyakran egyéb iskolai vagy családon belüli problémák is meghúzódhatnak, amelyek ebben az időszakban felerősödhetnek a gyermek tudatában.

Mit tehet ilyenkor a szülő?- teszi fel a kérdést a rendőrség. Gyakran ismételt, de kétségtelenül alapvető tanács, hogy beszélgessen gyermekével minél többet, ismerje fel, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják. Olyan bizalmi szülő-gyermek viszonyt kell kialakítani, amelyben a fiatal számíthat a családjára, bátran el meri mondani a problémáit, amelyre ezután együtt lehet megoldást keresni. A szülők és a pedagógusok cseréljék ki tapasztalataikat és észrevételeiket a gyermek viselkedésével kapcsolatban, különös tekintettel a lehetséges problémák korai jeleire.

Rossz osztályzatok esetén javasolják, hogy szülőként a jegyek kijavítására kidolgozott közös stratégia megbeszélésére helyezzék a hangsúlyt. Ha szükségét látja,-írja a rendőrség,- forduljon gyermekével pszichológushoz vagy más szakemberhez, eltűnése esetén pedig azonnal értesítse a rendőrséget!

Aggasztó adatok az eltűnt fiatalokról

A police.hu beszámolója szerint január 27-én, (múlt héten) a járőrök Veszprém belterületén igazoltattak egy 17 éves fiút, akiről megállapították, hogy a Veszprémi Rendőrkapitányság körözést bocsátott ki eltűnése miatt. A fiút előállították a helyi rendőrkapitányságra, majd átadták a hozzátartozójának.

Bár nem feltétlenül hozható összefüggésbe a félévi osztályzatokkal, nem egyedi esetről van szó.

Magyarországon évente több ezren tűnnek el, túlnyomó többségük gyerek. "Ők rendszerint nem a családjuktól, hanem állami intézményekből csellengenek el, és egy hónapon belül megkerülnek” – nyilatkozta a VG.hu-nak 2019-ben az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány kommunikációs munkatársa.

A cikkben az áll:

a januári és februári időszakban az eltűnések egyik gyakori oka a félévi bizonyítványosztástól való félelem.

Az eltűntek listájára többféle okból kerülhet fel valaki: vannak, akik önként hagyják el családjukat, mások bűncselekmény áldozatává váltak. A jelenlegi gyakorlat szerint ha valakinek a rendőrségi felkutatása tíz nap leforgása alatt nem jár sikerrel, akkortól a személy nyomtalanul eltűntnek számít.

Az alapítvány honlapja szerint Magyarországon átlagosan 30 percenként bejelentik egy gyermek eltűnését. Az ORFK szerint az eltűnt kiskorúak mintegy 30%-a a bejelentés utáni 1 napon belül, újabb 30%-a egy héten belül, míg 35%-uk egy hónapon belül előkerül. Bár a csellengők és eltűntek száma 2015 óta csökken, még mindig aggasztóan sok közöttük a kiskorú.

A rendőrség honlapja, a police.hu rendelkezik egy eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyeket kereső nyilvántartóval. Kíváncsiságból beütöttük, hány 18 éven aluli gyermeket és fiatalkorút kezelnek eltűntként ma Magyarországon.

A kereső szerint közel 1500 olyan 18 éven aluli van, aki hollétéről semmit sem tudni. Veszprém megyéhez köthetően a Veszprémi Rendőrkapitányság 9 18 éven aluli fiatalt tart nyilván, aki eltűnt, vagy ismeretlen helyen tartózkodik.

Bár az eltűnések mögött számtalan ok állhat, azzal biztosan nem tévedünk nagyot, hogy a környezet,a bánásmód és az elvárások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy fiatalok a távozás mellett döntenek.

Ge. Á.

További cikkek

Térségi igény hívta életre Nemesvámos új éttermét
Térségi igény hívta életre Nemesvámos új éttermét
Egy Veszprémben is működő étterem nyitotta meg második üzletét a településen.
Lezárult az állatkert történetének legnagyobb fejlesztése
Lezárult az állatkert történetének legnagyobb fejlesztése
A Modern Városok Programban meghirdetett fejlesztések közül elsőként az állatkert projektjei zárultak le, de ahogy a szerda délelőtti projektzáró sajtótájékoztatón elhangzott, a jövőben is vannak még nagyszabású tervek. Ahogy a kormánybiztos fogalmazott: a veszprémi fejlesztéseket a tudatosság jellemzi.
Januártól akár a csok teljes összege felvehető új többgenerációs otthonok létrehozására
Januártól akár a csok teljes összege felvehető új többgenerációs otthonok létrehozására
Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
A katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet halottak napja előtt
A katasztrófavédelem a tűzmegelőzésre figyelmeztet halottak napja előtt
Halottak napja környékén ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán.
Hány gramm egy falevél? És hány falevél ad ki 350 tonnát?
Hány gramm egy falevél? És hány falevél ad ki 350 tonnát?
Munkába állt a VKSZ lombseprő brigádja, akik az őszi időszakban több tonnányi falevelet és gallyat gyűjtenek össze a veszprémi parkokból, utcákból. A közüzemi szolgáltatótól megtudtuk azt is, hogy mi lesz a sorsa ennek a zöldhulladéknak.