Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rossz félévi bizonyítvány miatt is megszökhetnek a szorongó diákok otthonról

2020. január 30. 16:36
Az ORFK múlt héten hívta fel a figyelmet a tanulmányi eredményeik miatt szorongó, és olykor akár haza se térő diákokra. Országosan mintegy 1500 fiatalkorú hollétéről alig tudni valamit.

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei múlt héten hívták fel a figyelmet arra, hogy a félévi bizonyítványosztás miatt minden szülő, tanár, barát és rokon fokozottan figyeljen a tanulmányi eredmények miatt esetlegesen szorongó tanulókra. Bár a bizonyítványt január végével már kézhez kapták, máig lehet olyan tanuló, aki vagy örül, vagy szorong az elért, vagy épp el nem ért elvárt eredmények miatt.

Mint írják, sajnálatos módon időről-időre akadnak olyan fiatalok, akik az értékelések és bizonyítványok átvétele után nem mernek hazamenni, mert tartanak a szülők esetleges negatív visszajelzésétől, a dorgálástól. Ezek a gyerekek az utcán csellengenek, és olyan szituációkba kerülhetnek, amire koruknál fogva nincsenek felkészülve. A fizikailag és lelkileg magukra maradt fiatalok áldozattá, szélsőséges esetben akár elkövetővé is válhatnak. A rendőrség egyébként rendszeresen végez ellenőrzésket, mely során igyekeznek fokozni a fiatalok felelősségérzetét és az iskolakerülést is.

A szökés általában kétségbeesett kísérlet a gyermek részéről, hogy gondjaira megoldást találjon, felhívja magára környezete figyelmét, vagy elodázza a várható kellemetlen találkozást a szüleivel. A háttérben gyakran egyéb iskolai vagy családon belüli problémák is meghúzódhatnak, amelyek ebben az időszakban felerősödhetnek a gyermek tudatában.

Mit tehet ilyenkor a szülő?- teszi fel a kérdést a rendőrség. Gyakran ismételt, de kétségtelenül alapvető tanács, hogy beszélgessen gyermekével minél többet, ismerje fel, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják. Olyan bizalmi szülő-gyermek viszonyt kell kialakítani, amelyben a fiatal számíthat a családjára, bátran el meri mondani a problémáit, amelyre ezután együtt lehet megoldást keresni. A szülők és a pedagógusok cseréljék ki tapasztalataikat és észrevételeiket a gyermek viselkedésével kapcsolatban, különös tekintettel a lehetséges problémák korai jeleire.

Rossz osztályzatok esetén javasolják, hogy szülőként a jegyek kijavítására kidolgozott közös stratégia megbeszélésére helyezzék a hangsúlyt. Ha szükségét látja,-írja a rendőrség,- forduljon gyermekével pszichológushoz vagy más szakemberhez, eltűnése esetén pedig azonnal értesítse a rendőrséget!

Aggasztó adatok az eltűnt fiatalokról

A police.hu beszámolója szerint január 27-én, (múlt héten) a járőrök Veszprém belterületén igazoltattak egy 17 éves fiút, akiről megállapították, hogy a Veszprémi Rendőrkapitányság körözést bocsátott ki eltűnése miatt. A fiút előállították a helyi rendőrkapitányságra, majd átadták a hozzátartozójának.

Bár nem feltétlenül hozható összefüggésbe a félévi osztályzatokkal, nem egyedi esetről van szó.

Magyarországon évente több ezren tűnnek el, túlnyomó többségük gyerek. "Ők rendszerint nem a családjuktól, hanem állami intézményekből csellengenek el, és egy hónapon belül megkerülnek” – nyilatkozta a VG.hu-nak 2019-ben az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány kommunikációs munkatársa.

A cikkben az áll:

a januári és februári időszakban az eltűnések egyik gyakori oka a félévi bizonyítványosztástól való félelem.

Az eltűntek listájára többféle okból kerülhet fel valaki: vannak, akik önként hagyják el családjukat, mások bűncselekmény áldozatává váltak. A jelenlegi gyakorlat szerint ha valakinek a rendőrségi felkutatása tíz nap leforgása alatt nem jár sikerrel, akkortól a személy nyomtalanul eltűntnek számít.

Az alapítvány honlapja szerint Magyarországon átlagosan 30 percenként bejelentik egy gyermek eltűnését. Az ORFK szerint az eltűnt kiskorúak mintegy 30%-a a bejelentés utáni 1 napon belül, újabb 30%-a egy héten belül, míg 35%-uk egy hónapon belül előkerül. Bár a csellengők és eltűntek száma 2015 óta csökken, még mindig aggasztóan sok közöttük a kiskorú.

A rendőrség honlapja, a police.hu rendelkezik egy eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyeket kereső nyilvántartóval. Kíváncsiságból beütöttük, hány 18 éven aluli gyermeket és fiatalkorút kezelnek eltűntként ma Magyarországon.

A kereső szerint közel 1500 olyan 18 éven aluli van, aki hollétéről semmit sem tudni. Veszprém megyéhez köthetően a Veszprémi Rendőrkapitányság 9 18 éven aluli fiatalt tart nyilván, aki eltűnt, vagy ismeretlen helyen tartózkodik.

Bár az eltűnések mögött számtalan ok állhat, azzal biztosan nem tévedünk nagyot, hogy a környezet,a bánásmód és az elvárások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy fiatalok a távozás mellett döntenek.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.