2022. január 23.
//
Zelma névnap

152 új katona a megyében

Országos szinten is kiemelkedő toborzó tevékenységet végzett tavaly a Veszprém Megyei Toborzó és Érdekvédelmi Központ, amely a következő hónapoktól már új néven fog futni – hangzott el a központ csütörtöki évértékelő rendezvényén.

Vitár Zsolt alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának parancsnok-helyettese elmondta, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ felkészült munkájának köszönhetően igencsak sikeres toborzó tevékenységet folytattak az elmúlt évben: 2019-ben országosan 2080 fiatal döntött úgy, hogy csatlakozik a honvédség állományához, ebből 152 katonát Veszprém megye ad.

Vitár Zsolt, Soós GyulaVitár Zsolt, Soós Gyula

Az eredmény Soós Gyula, a 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka szerint is nagyon jónak tekinthető, hiszen a 2018-as évet még úgy zárták le, ha 130 több katonát sikerül behozniuk a Magyar Honvédség kötelékébe, már jó munkát végeztek. Végül ezt a számot bőven sikerült túlszárnyalniuk, ami főleg a különböző rendezvényeken való aktív részvételnek köszönhető: 2019-ben több mint száz ilyen rendezvényen vettek részt, köztük a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Művészetek völgyén vagy éppen az Erzsébet-táborban.

A központ azonban nemcsak a toborzásból veszi ki a részét. Legalább ilyen fontos tevékenységük az érdekvédelem, mely a gyakorlatban elsősorban a nyugállományú katonákról való gondoskodást, a katonaárvák és hozzátartozóik megsegítését takarja. Erre szükség is van, hiszen a gondozottak létszáma az országban itt a második legmagasabb. „Nagyon sok munkát végeztek a kollégák ezen a téren is: tavaly 2,5 milliónyi segélyt osztottak ki és csaknem 600 család otthonában jártak, hogy felmérjék, mire van szükségük. ” – mondta el Vitár Zsolt.

A Veszprém megyei központ tagjai emellett harmadik éve végeznek hadisír gondozó munkát: tavaly 57 településen mértek fel temetőket, emlékműveket. Jelen voltak számos megemlékezésen, többek között a doni hősök emlékmenetén, valamint logisztikai és katonai igazgatási feladataik részeként a technikai eszközök biztosításában, az épületek kijelölésében is komoly munkát végeztek.

A központ vezetősége szerint összességében sikeresnek tekinthető az elmúlt esztendő, míg az idei év egyik legfontosabb feladata a következő hónapokban aktuális zökkenőmentes szervezeti átalakulás lesz. A parlament által elfogadott új honvédelmi adatkezelési törvény értelmében a központ új nevet kap: február-márciustól már Hadkiegészítő és Toborzó Központként szerepel majd, melynek alárendeltségébe tartozik ezentúl a győri és szombathelyi iroda is. A jövőben így a veszprémi kollégák akár Vas megyei toborzó rendezvényeken is részt fognak venni, összességében azonban az intézmény feladatköre nem változik.

Az elmúlt és az elkövetkező időszak áttekintésén túl az évértékelőn a hagyományoknak megfelelően megköszönték azoknak a társszerveknek és kollégáknak a munkáját is, akik segítették a katonai szervezetet. Ajándéktárgyat vehetett át többek között Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki megígérte, a továbbiakban is azon lesz, hogy segítse a honvédség munkáját.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
A 18-as buszok jelenleg csak a csatárhegyi elágazásig közlekednek. Az új sportuszodához bevezető út egyelőre járhatatlan, a 23-as autóbuszok nem kanyarodnak be.