2021. december 8.
//
Mária névnap

2020-ban már Lóisz nevet is adhatunk gyermekünknek. A legfrissebben elfogadott utónevekről…

2020. február 8. 12:03
„Nevedben a sorsod”. Ismerős a mondás, de vajon tényleg meghatározza személyiségünket az, hogy milyen nevet viselünk? Nézzük, milyen szempontok alapján lehet egy adott nevet anyakönyveztetni, és mikkel próbálkoztak…

A kérdésben Parapatics Andrea nyelvészt, a Pannon Egyetem oktatóját kerestük meg, hogy segítsen tisztázni a névadással kapcsolatos tudnivalókat.

Na de ki dönti el, hogy milyen nevet adhatok a gyerekemnek?

Ahogy Parapatics Andrea fogalmazott, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének létezik egy ún. Utónévbizottsága, amely öt főből áll. Természetesen nem szubjektív alapon bólintanak rá – vagy nem – az adott nevekre, hanem egy rendkívül komoly szempontrendszer mentén. Az ötfős csapat több aspektusból vizsgálja a kérdést, hiszen van köztük névkutató, pszicholingvista, nyelvtörténész és szociolingvista is.

Mint megtudtuk, legfeljebb két utónevet lehet adni, természetesen a nemnek megfelelőt. Hogy mi dönti el azt, hogy az elfogadtatni kívánt név férfi vagy női név, azt a magyar és az európai névkultúrába való illeszkedés határozza meg. Például azok a virágnevek, amelyek eddig nem éltek személynévként, akkor illenek a magyar névkincsbe, ha női utónévként használjuk őket. A Jácint egyébként kivétel.

Ami még meghatározó, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint kell íródniuk, a mai köznyelvi kiejtésnek megfelelően, és kizárólag a negyvennégy betűs magyar ábécé betűit felhasználva. Ez magyarázza a Dzsenisz vagy a Nátániel írásképét.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a név később ne jelentsen semmilyen hátrányt a viselőjére.

Nem javasolják a márkaneveket, vagy azokat a neveket, amelyek csak családnévként használatosak. Az Őze nevet viszont most elfogadták utónévként, mert a középkorban egyelemű személynévként is használták: ha erre bizonyíték van, akkor egy családnév keresztnév is lehet ma.

A földrajzi nevek szintén abban az esetben jöhetnek szóba, hogyha hitelesen bizonyítható, hogy korábban – például a középmagyar korban – használták egyelemű személynévként is. Így lehetséges az, hogy ma már Apajnak is elnevezhetjük gyermekünket, hiszen ez a földrajzi név korábban személynévként is létezett.

Előfordul olyan is, hogy egy férfinévnek lesz egy női párja: a Magyaroroszágon eddig is létező Brájen névnek idén már a női párját is elfogadták, vagyis a Briannát. Egyébként kelta eredetű, jelentése pedig szilárd, erős. Az idegen eredetű nevekről általában elmondható, hogy a pozitív jelentésűeket fogadják el, így például az arab eredetű Amar nevet, ami halhatatlant jelent, vagy a török eredetű Hürremet, aminek a jelentése vidám, boldog. A többszörösen becéző formák kizáró okok lehetnek, így például a Katácskát is elutasították, a Verkát és a Böbét viszont elfogadták.

Irodalmi vagy művészeti alkotásokban szereplő fantázianeveket is elfogadnak akkor, ha beilleszthető névkultúránkba és ha nem pejoratív. Idegen eredetű nevet akkor javasolnak, ha külföldön már önálló személynévként használják. A Lóisz név idén már adható például, mert egyébként görög eredetű, és a Bibliában is előfordul.

Parapatics Andrea hangsúlyozta, hogy mindenképpen jó, ha egy meghatározott szempontrendszer gátat szab a szülői fantáziának, hiszen léteznek olyan országok, ahol semmiféle törvény nem befolyásolja a névadást, így akár az otthoni wifi-jelszóról is elnevezhetik gyermekünket.

Tudunk olyan nemzetközi esetekről ugyanis, amikor a gyermekek felnőttkorukban feljelentették szüleiket kapott nevükért,

egy kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a különös nevet viselő személyek később hajlamosak voltak deviáns viselkedésre, hiszen egész életükben gúnyolták őket nevük miatt, amit nem ők választottak.

Íme néhány nőinév, amelyeket az idén fogadtak el:

Egres, Lóisz, Brianna, Boni, Emerina, Hébé, Pippa, Nandini

Néhány férfinév, amelyeket az idén fogadtak el:

Arif, Dotán, Ildár, Timó, Őze, Terenc, Csemen, Lior

Néhány nőinév, amelyeket a közelmúltban utasítottak vissza:

Aylin, Rába, Tibina, Mézy, Samsara, Pink

Néhány férfinév, amelyeket a közelmúltban utasítottak vissza:

Oliwer, Mex, Triszmegisztosz, Dudi, Zöd

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj, az erről szóló rendeletet ma írták alá - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden.
Ismét rajzpályázatot hirdet a Magyar Közút
Ismét rajzpályázatot hirdet a Magyar Közút
Nyolcadik alkalommal hirdeti meg „Álomút” címmel országos gyermekrajzpályázatát a Magyar Közút Nonprofit Zrt. általános iskolás gyerekeknek.
Legyen ingyenes a 14 év alattiaknak a közösségi közlekedés az ellenzék szerint
Legyen ingyenes a 14 év alattiaknak a közösségi közlekedés az ellenzék szerint
A 14 év alattiak díjmentes utazásának bevezetését javasolja a helyi közösségi közlekedésben az MSZP-LMP-Párbeszéd veszprémi képviselőcsoportja.
Hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek, állatoknak gyűjtenek
Hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek, állatoknak gyűjtenek
Második alkalommal rendez jótékonysági akciót Veszprémben a Polgári Csapat Ifjúsági és Kulturális Egyesület.
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.