Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2020-ban már Lóisz nevet is adhatunk gyermekünknek. A legfrissebben elfogadott utónevekről…

2020. február 8. 12:03
„Nevedben a sorsod”. Ismerős a mondás, de vajon tényleg meghatározza személyiségünket az, hogy milyen nevet viselünk? Nézzük, milyen szempontok alapján lehet egy adott nevet anyakönyveztetni, és mikkel próbálkoztak…

A kérdésben Parapatics Andrea nyelvészt, a Pannon Egyetem oktatóját kerestük meg, hogy segítsen tisztázni a névadással kapcsolatos tudnivalókat.

Na de ki dönti el, hogy milyen nevet adhatok a gyerekemnek?

Ahogy Parapatics Andrea fogalmazott, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének létezik egy ún. Utónévbizottsága, amely öt főből áll. Természetesen nem szubjektív alapon bólintanak rá – vagy nem – az adott nevekre, hanem egy rendkívül komoly szempontrendszer mentén. Az ötfős csapat több aspektusból vizsgálja a kérdést, hiszen van köztük névkutató, pszicholingvista, nyelvtörténész és szociolingvista is.

Mint megtudtuk, legfeljebb két utónevet lehet adni, természetesen a nemnek megfelelőt. Hogy mi dönti el azt, hogy az elfogadtatni kívánt név férfi vagy női név, azt a magyar és az európai névkultúrába való illeszkedés határozza meg. Például azok a virágnevek, amelyek eddig nem éltek személynévként, akkor illenek a magyar névkincsbe, ha női utónévként használjuk őket. A Jácint egyébként kivétel.

Ami még meghatározó, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint kell íródniuk, a mai köznyelvi kiejtésnek megfelelően, és kizárólag a negyvennégy betűs magyar ábécé betűit felhasználva. Ez magyarázza a Dzsenisz vagy a Nátániel írásképét.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a név később ne jelentsen semmilyen hátrányt a viselőjére.

Nem javasolják a márkaneveket, vagy azokat a neveket, amelyek csak családnévként használatosak. Az Őze nevet viszont most elfogadták utónévként, mert a középkorban egyelemű személynévként is használták: ha erre bizonyíték van, akkor egy családnév keresztnév is lehet ma.

A földrajzi nevek szintén abban az esetben jöhetnek szóba, hogyha hitelesen bizonyítható, hogy korábban – például a középmagyar korban – használták egyelemű személynévként is. Így lehetséges az, hogy ma már Apajnak is elnevezhetjük gyermekünket, hiszen ez a földrajzi név korábban személynévként is létezett.

Előfordul olyan is, hogy egy férfinévnek lesz egy női párja: a Magyaroroszágon eddig is létező Brájen névnek idén már a női párját is elfogadták, vagyis a Briannát. Egyébként kelta eredetű, jelentése pedig szilárd, erős. Az idegen eredetű nevekről általában elmondható, hogy a pozitív jelentésűeket fogadják el, így például az arab eredetű Amar nevet, ami halhatatlant jelent, vagy a török eredetű Hürremet, aminek a jelentése vidám, boldog. A többszörösen becéző formák kizáró okok lehetnek, így például a Katácskát is elutasították, a Verkát és a Böbét viszont elfogadták.

Irodalmi vagy művészeti alkotásokban szereplő fantázianeveket is elfogadnak akkor, ha beilleszthető névkultúránkba és ha nem pejoratív. Idegen eredetű nevet akkor javasolnak, ha külföldön már önálló személynévként használják. A Lóisz név idén már adható például, mert egyébként görög eredetű, és a Bibliában is előfordul.

Parapatics Andrea hangsúlyozta, hogy mindenképpen jó, ha egy meghatározott szempontrendszer gátat szab a szülői fantáziának, hiszen léteznek olyan országok, ahol semmiféle törvény nem befolyásolja a névadást, így akár az otthoni wifi-jelszóról is elnevezhetik gyermekünket.

Tudunk olyan nemzetközi esetekről ugyanis, amikor a gyermekek felnőttkorukban feljelentették szüleiket kapott nevükért,

egy kutatás pedig azt mutatta ki, hogy a különös nevet viselő személyek később hajlamosak voltak deviáns viselkedésre, hiszen egész életükben gúnyolták őket nevük miatt, amit nem ők választottak.

Íme néhány nőinév, amelyeket az idén fogadtak el:

Egres, Lóisz, Brianna, Boni, Emerina, Hébé, Pippa, Nandini

Néhány férfinév, amelyeket az idén fogadtak el:

Arif, Dotán, Ildár, Timó, Őze, Terenc, Csemen, Lior

Néhány nőinév, amelyeket a közelmúltban utasítottak vissza:

Aylin, Rába, Tibina, Mézy, Samsara, Pink

Néhány férfinév, amelyeket a közelmúltban utasítottak vissza:

Oliwer, Mex, Triszmegisztosz, Dudi, Zöd

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. ma 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. ma 15:14 Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Vajon miért alakult úgy Magyarországon, hogy a köztársasági elnököt nem a nép választja meg, hanem az a 199 képviselő, akik az Országgyűlésben ülnek? Jogos a kérdés, hogy jobb lenne-e, ha ezt a döntést is közvetlenül az emberekre bíznák, ahogy az időről időre felmerül, amikor éppen turnusváltás van a Sándor-palotában. Cikkünkben bemutatjuk a rendszerváltás korának dilemmáit a közvetlen elnökválasztással kapcsolatban, végül rátérünk arra, hogy mi kellett ahhoz, hogy 2024-ben Sulyok Tamás jelölt lehessen. ma 10:37 Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 17:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.