Nemesvámoson mindig is meghatározó volt a mezőgazdaság, viszont az elmúlt bő egy évtizedben nagyot változott a világ a településen is, a gazdálkodás XXI. századi fordulatba kapcsolt. Ez azoknak is feltűnő lehet, akik egyébként nem érintettek a növénytermesztésben, vagy állattartásban, hiszen az egyre sűrűsödő gasztronómiai fesztiválokon és vásárokon testközelből is találkozhatnak ennek a munkának az eredményeivel.
Az egyik ilyen élenjáró rendezvény a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál. Nyolc évvel ezelőtt egy kisebb februári gasztro-rendezvénynek indult, ma már szinte az új sportcsarnok is kicsi, amikor felsorakoznak a csapatok, az árusok és megérkeznek a látogatók Nemesvámosra a Lencse- és Hurkafesztiválra.
Ez idén sem volt másképp, hiszen összesen 22 csapat nevezett a főzőversenyre, 15-en lencsét készítettek el különböző módokon, 7-en pedig a hurkából valamilyen ínyencséget. A főzőverseny mellett most sem hiányozhattak a helyi kézművesek és kisiparosok.
A rendezvény pedig kezdi kinőni a térségi szerepét is, hiszen a környező falvak és Veszprém mellett távolabbról, más megyéből, de a fővárosból is érkeztek látogatók.
Az egyikük Dr. Janó Márk, közigazgatási államtitkár volt, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Magyar Falu Programot 2019-ben azért hívták életre, hogy segítsenek az elnéptelenedő kistelepüléseknek, fejlesszék ezeket a közösségeket. Nemesvámoson viszont ez már megvalósult, hiszen minden jelen van, amit ebben a programban megfogalmaztak: a helyi közösség aktív, a népességszám nő és infrastrukturálisan is fejlődik a falu. Az államtitkár hozzátette, hogy bár a fővárosból érkezett, a délutáni programokon is maradni fog, és be fog állni a hurkakészítők közé is.
Arról nincs információnk, hogy ez az étel hogyan sikerült végül, viszont Sövényházi Balázs polgármestertől megtudtuk a vámosi lencse igazi történetét, ami ennek a rendezvénynek az alapját is adta.
A vámosi lencse idestova százéves múltra tekint vissza, már a XX. század elején híre ment a környéken, hogy ha valaki jó minőségű lencsét szeretett volna venni, akkor Nemesvámosra kellett jönnie. A földjeink minősége kiváló a lencsének, ráadásul az itt termett szemeket nem kell hosszasan áztatni, anélkül is kiváló ételeket lehet készíteni. Amikor az 1920-as években a piacon megjelentek a vámosi asszonyok, mindenki tudta, hogy őket kell keresni a lencséért. Erről levéltári iratok is tanúskodnak. Ezt a tradíciót próbáljuk már majdnem egy évtizede feleleveníteni, büszkén mondhatjuk, hogy a vámosi lencse ma sem veszített minőségéből.
- tartott rövid történelemórát a polgármester.
A fesztivált az ételkóstoló mellett egyébként különböző folklór-előadások és gyermekprogramok, állatsimogatók is gazdagították.
Arra pedig nem kell sokáig várni, hogy a nemesvámosi és a térség többi kézművesének portékáival találkozhassunk, hiszen várhatóan tavasszal ismét elindul a Vámosi Vásári Vigasságok, amelyen havonta tölthetjük majd meg az éléstárat kiváló minőségű, helyi termékekkel.