Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hurkát lencsével és lencsét hurkával

2020. február 8. 15:19
Ami régen a parasztember éves rutinjához tartozott, az mára egy nagyszabású fesztivál képében jelenik meg Nemesvámoson. A Vámosi Lencse- és Hurkafesztivált nyolcadik alkalommal rendezték meg szombaton, ahol végre megtudtuk a vámosi lencse történetét is.

Nemesvámoson mindig is meghatározó volt a mezőgazdaság, viszont az elmúlt bő egy évtizedben nagyot változott a világ a településen is, a gazdálkodás XXI. századi fordulatba kapcsolt. Ez azoknak is feltűnő lehet, akik egyébként nem érintettek a növénytermesztésben, vagy állattartásban, hiszen az egyre sűrűsödő gasztronómiai fesztiválokon és vásárokon testközelből is találkozhatnak ennek a munkának az eredményeivel.

Az egyik ilyen élenjáró rendezvény a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál. Nyolc évvel ezelőtt egy kisebb februári gasztro-rendezvénynek indult, ma már szinte az új sportcsarnok is kicsi, amikor felsorakoznak a csapatok, az árusok és megérkeznek a látogatók Nemesvámosra a Lencse- és Hurkafesztiválra.

Ez idén sem volt másképp, hiszen összesen 22 csapat nevezett a főzőversenyre, 15-en lencsét készítettek el különböző módokon, 7-en pedig a hurkából valamilyen ínyencséget. A főzőverseny mellett most sem hiányozhattak a helyi kézművesek és kisiparosok.

A rendezvény pedig kezdi kinőni a térségi szerepét is, hiszen a környező falvak és Veszprém mellett távolabbról, más megyéből, de a fővárosból is érkeztek látogatók.

Az egyikük Dr. Janó Márk, közigazgatási államtitkár volt, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Magyar Falu Programot 2019-ben azért hívták életre, hogy segítsenek az elnéptelenedő kistelepüléseknek, fejlesszék ezeket a közösségeket. Nemesvámoson viszont ez már megvalósult, hiszen minden jelen van, amit ebben a programban megfogalmaztak: a helyi közösség aktív, a népességszám nő és infrastrukturálisan is fejlődik a falu. Az államtitkár hozzátette, hogy bár a fővárosból érkezett, a délutáni programokon is maradni fog, és be fog állni a hurkakészítők közé is.

Dr. Janó Márk közigazgatási államtitkár (balra), Ovádi Péter országgyűlési képviselő (középen) és Sövényházi Balázs Nemesvámos polgármestere (jobbra)Dr. Janó Márk közigazgatási államtitkár (balra), Ovádi Péter országgyűlési képviselő (középen) és Sövényházi Balázs Nemesvámos polgármestere (jobbra)

Arról nincs információnk, hogy ez az étel hogyan sikerült végül, viszont Sövényházi Balázs polgármestertől megtudtuk a vámosi lencse igazi történetét, ami ennek a rendezvénynek az alapját is adta.

A vámosi lencse idestova százéves múltra tekint vissza, már a XX. század elején híre ment a környéken, hogy ha valaki jó minőségű lencsét szeretett volna venni, akkor Nemesvámosra kellett jönnie. A földjeink minősége kiváló a lencsének, ráadásul az itt termett szemeket nem kell hosszasan áztatni, anélkül is kiváló ételeket lehet készíteni. Amikor az 1920-as években a piacon megjelentek a vámosi asszonyok, mindenki tudta, hogy őket kell keresni a lencséért. Erről levéltári iratok is tanúskodnak. Ezt a tradíciót próbáljuk már majdnem egy évtizede feleleveníteni, büszkén mondhatjuk, hogy a vámosi lencse ma sem veszített minőségéből.

- tartott rövid történelemórát a polgármester.

A fesztivált az ételkóstoló mellett egyébként különböző folklór-előadások és gyermekprogramok, állatsimogatók is gazdagították.

Arra pedig nem kell sokáig várni, hogy a nemesvámosi és a térség többi kézművesének portékáival találkozhassunk, hiszen várhatóan tavasszal ismét elindul a Vámosi Vásári Vigasságok, amelyen havonta tölthetjük majd meg az éléstárat kiváló minőségű, helyi termékekkel.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.