2023. március 24.
//
Gábor névnap

gasztronómia

Az erdőkbe csalogat a tavasz íze
Az erdőkbe csalogat a tavasz íze
Ismét eljött a medvehagyma-szezon, nem mindegy azonban, hol és mennyit gyűjtünk a népszerű növényből!
Tapintható kultúra költözött a Monokliba
Tapintható kultúra költözött a Monokliba
A CSÖRE “képépítő” manufaktúra egyedi, kézzel készített különleges hatású művei Veszprém reggeliző-kávézójába, a Monokliba költöztek. A kiállítás hátteréről Csernák Andrea és Varga Csaba alkotókkal, valamint Tóth András üzletvezetővel beszélgettünk.
Autentikus japán est az Óvárosban
Autentikus japán est az Óvárosban
Személyes tapasztalatokkal felvértezve szubjektív véleménycikk Veszprém legújabb gasztroattrakciójáról, a Saiko no Sushi távol-keleti étteremről.
A legjavából készülnek a sushik Veszprém belvárosában
A legjavából készülnek a sushik Veszprém belvárosában
Minden tradicionális konyhának megvannak azok a praktikái, amelyektől hamisíthatatlanul magyaros, mediterrán, vagy éppen ázsiai lesz egy étel. Itthon például sokan a hagyma dinsztelésére esküsznek, vagy egy csipettel több pirospaprikára. Veszprém legújabb étterme azonban nem nagymamáink receptkönyvéhez nyúlt, amikor kialakította a fő profilját. Ennél sokkal bátrabb és egzotikusabb kultúra felé nyitottak és hozták el a belvárosba egy idegen táj ízeit. Bemutatjuk a Saiko no Sushi éttermet, aminek a csapata Japán és több távol-keleti ország konyhájából válogatta össze az étel és itallapját. Az étterem koncepciójáról, a távol-keleti ízekről és apró, de fontos trükkökről is beszélgettünk Földi Eszterrel, a Saiko no Sushi üzletvezetőjével, aki azt is elárulta, miért nem akadna ki egy ázsiai ember a rántotthúsos sushin, ami valóban szerepel az étlapjukon.
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Vannak a világon olyan termékek, amelyeket mindegy, hogy Japánban, vagy Mexikóban, esetleg Magyarországon vásárolunk meg, ízükben, minőségükben ugyanazt produkálják. Gondoljunk csak a holland vöröscsillagos sörmárkára, vagy éppen a mekis sajtburgerekre. A globalizmus megszüntette a térbeni különbségeket. Ezzel szemben van Veszprémben egy helyi vállalkozás, ami nem térben, hanem időben képviseli az állandóságot, immáron 16 éve. Az éjszakai bulizók mentsvára, a kiszámíthatóság mintapéldája, az egyszerűség képviselője. Ez Tamás bátya és az ő hamburgerének története.
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.
1 2 3 4 5 ...