Tapintható kultúra költözött a Monokliba
Tapintható kultúra költözött a Monokliba
A CSÖRE “képépítő” manufaktúra egyedi, kézzel készített különleges hatású művei Veszprém reggeliző-kávézójába, a Monokliba költöztek. A kiállítás hátteréről Csernák Andrea és Varga Csaba alkotókkal, valamint Tóth András üzletvezetővel beszélgettünk.
A legjavából készülnek a sushik Veszprém belvárosában
A legjavából készülnek a sushik Veszprém belvárosában
Minden tradicionális konyhának megvannak azok a praktikái, amelyektől hamisíthatatlanul magyaros, mediterrán, vagy éppen ázsiai lesz egy étel. Itthon például sokan a hagyma dinsztelésére esküsznek, vagy egy csipettel több pirospaprikára. Veszprém legújabb étterme azonban nem nagymamáink receptkönyvéhez nyúlt, amikor kialakította a fő profilját. Ennél sokkal bátrabb és egzotikusabb kultúra felé nyitottak és hozták el a belvárosba egy idegen táj ízeit. Bemutatjuk a Saiko no Sushi éttermet, aminek a csapata Japán és több távol-keleti ország konyhájából válogatta össze az étel és itallapját. Az étterem koncepciójáról, a távol-keleti ízekről és apró, de fontos trükkökről is beszélgettünk Földi Eszterrel, a Saiko no Sushi üzletvezetőjével, aki azt is elárulta, miért nem akadna ki egy ázsiai ember a rántotthúsos sushin, ami valóban szerepel az étlapjukon.
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Vannak a világon olyan termékek, amelyeket mindegy, hogy Japánban, vagy Mexikóban, esetleg Magyarországon vásárolunk meg, ízükben, minőségükben ugyanazt produkálják. Gondoljunk csak a holland vöröscsillagos sörmárkára, vagy éppen a mekis sajtburgerekre. A globalizmus megszüntette a térbeni különbségeket. Ezzel szemben van Veszprémben egy helyi vállalkozás, ami nem térben, hanem időben képviseli az állandóságot, immáron 16 éve. Az éjszakai bulizók mentsvára, a kiszámíthatóság mintapéldája, az egyszerűség képviselője. Ez Tamás bátya és az ő hamburgerének története.
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Egyéves lett a Wine & Vinyl
Első születésnapját ünnepelte a veszprémi belváros egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye, a Wine & Vinyl bakelit- és borbár. Az ünnepi alkalmat pezsgőzéssel tisztelték meg, ahol a vendégek közt több veszprémi közéleti szereplő, valamint törzsvendég is volt. A köszöntőkben az is elhangzott, az olyan helyek, mint a Wine & Vinyl elébe mennek azoknak a kritikáknak, hogy Veszprémben nincs este és hétvégente pezsgő élet.
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Konyhától a szőlőültetvényig – Benesch Antal 2 éve a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza
Múlt, tradíció, folytonosság. Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a Veszprémi Érsekség (jogelődje a Veszprémi Püspökség). A Főegyházmegye birtokában lévő pincészetet immáron 2 éve vezeti főborászként Benesch Antal. A fiatal szakember elhivatottságát és szakmai elkötelezettségét otthonról hozta, az egyetemi diploma megszerzése után pedig neves hazai és külföldi borászatoknál gyarapította tudását. Antal azt mondja: szeretné, ha a pincészet borait megkóstolva az emberek számára megállna az idő, és néhány pillanatra félre tudnák tenni a gondjaikat.
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Képzéssel azért, hogy a balatoni borok minél több borhűtőben ott legyenek
Hiánypótló képzés indult el Veszprémben, valamint a Balaton két másik településén, aminek küldetésében nem csupán az szerepel, hogy a helyi vendéglátóhelyek szakemberei kitágíthassák szakmai tudásukat, hanem a helyi borokat is szeretné eljuttatni minél több étterem borhűtőjébe.