2020. május 25. // Orbán névnap

Az őszinteség bonyolultabb dolog, mint ahogy hangzik

Az őszinteség olyan tulajdonság, amely evidens minden jól működő emberi kapcsolatban. Ugyanakkor ezt sokkal bonyolultabb megélni és gyakorolni a mindennapokban. Ezekre a dilemmákra világított rá Bedő Imre, a Férfiak klubjának alapítója csütörtök délután az egyetemen tartott előadásában a Házasság Hete programsorozat keretében.

Sokszor kényelmesebbnek és biztonságosabbnak érezzük azt, ha hagyjuk magunkat sodródni az árral, nem próbálunk ellenállni akkor sem, ha nem teljesen értünk egyet a körülöttünk lévő dolgokkal. Nem vagyunk őszinték. Viszont ha jobban megnézzük környezetünket, azt tapasztalhatjuk, hogy aki csak sodródik az árral, az előbb-utóbb biztosan rossz irányba fog térni. Csupán erős tudatossággal lehet elérni azt, hogy végig a jó úton maradjunk.

Bedő Imre az idei Házasság Hetében az őszinteséget tűzte előadásának zászlajára. A Férfiak Klubjának alapítója már nem először látogatott Veszprémbe, idén pedig közel száz érdeklődő előtt tárta gondolatait és tapasztalatait a hallgatóság elé.

Bár az őszinteség fontossága evidensnek tűnhet és talán úgy érezzük, hogy nem is szorul különösebb magyarázatra, Bedő Imre számos apró részletre világított rá ezzel kapcsolatban, amelyek egy párkapcsolatban kulcsfontosságúak lehetnek.

Úton-útfélen azt halljuk, hogy a kommunikáció milyen fontos a mindennapokban, úgy a munkában, mint a párkapcsolatokban is. Viszont azzal kevesebben foglalkoznak, hogy milyen a jó kommunikáció.

Bedő Imre szerint a kommunikáció legfontosabb mérőszáma az őszinteség.

Sokszor esünk abba a hibába, hogy „van véleményünk, de nem értünk azzal sem egyet”. Ezt pedig, ha sokáig görgetjük magunk előtt, csak fertőzi és amortizálja a kapcsolatainkat. Lehet, hogy először csak egy szegmensét, mint például a gyereknevelés, de említhetnénk a szexualitást is. Viszont ezek lassan összeadódnak és tönkretehetik a házasságokat.

Bedő Imre számos példát hozott még a mindennapi életből, amelyeken a legtöbb párkapcsolat átesik így vagy úgy. Viszont ahogy a magyar nyelv is gyönyörűen kifejezi: két ember között a legrövidebb út az egyenes, ahogy az őszinte beszéd is az egyenes beszéd.

Végezetül, ha úgy érezzük, hogy elkéstünk azzal, hogy változtassunk életünkön, mert kialakult már egy bizonyos őszinteségen, vagy annak hiányán alapuló emberi kapcsolat párunkkal, akkor nagyot tévedünk. Bedő Imre arra biztat, hogy 10-20-30 év házasság után is érdemes változtatnunk és az őszinteség felé fordulni.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Az év második felében talán már mozizhatunk is
Az év második felében talán már mozizhatunk is
A hivatalos nyitás időpontjáról eddig ugyan még nem született döntés, a jelenlegi premierdátumok alapján úgy tűnik, a szakma azzal számol, hogy júliusban már ismét mehetünk moziba.
Alkotóművészeti pályázat vidéki városokban
Alkotóművészeti pályázat vidéki városokban
A vidéki városokra is kiterjeszti művészetszervező tevékenységét a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.
Eric Robertssel forgat természetfeletti thrillert a veszprémi függetlenfilmes
Eric Robertssel forgat természetfeletti thrillert a veszprémi függetlenfilmes
Az Oscar-díjra és három alkalommal Arany Glóbuszra jelölt Eric Roberts Gallai József 2021-ben vászonra kerülő filmjében tűnik fel. A helyi illetőségű rendezővel interjúztunk.
A veszprémiek is körbetáncolják a Kárpát-medencét
A veszprémiek is körbetáncolják a Kárpát-medencét
Kárpát-medencei néptáncokat és helyi hagyományokat bemutató kisfilm készül június 4-ére, a nemzeti összetartozás napjára Trianon 100. évfordulójára. Az országhatárokon átívelő online kezdeményezéshez Veszprém is csatlakozott.
Ismét kölcsönözhetünk olvasnivalót a könyvtárból
Ismét kölcsönözhetünk olvasnivalót a könyvtárból
Részlegesen újra elérhetők az Eötvös Károly Megyei Könyvtár szolgáltatásai az olvasók számára: előzetes bejelentkezés alapján, előre megadott időpontokban ismét lehet könyveket kölcsönözni náluk.
2020. május 25. // Orbán névnap