Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A fogamzásgátló tabletta lehetséges mellékhatásai

2020. február 14. 9:23

A fogamzásgátló tabletta szedése az egyik legmegbízhatóbb módszer a terhesség megelőzésére. Népszerűsége hazánkban 50 éve töretlen, így gondolhatnánk, hogy valójában egy csodapiruláról van szó, aminek nincs semmi káros hatása. De ez sajnos nem igaz, hiszen a legkorszerűbbnek számító fogamzásgátló tabletták szedésének is súlyos mellékhatásai lehetnek.

Pecsételő vérzés menstruációk között

Fontos kiemelni, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése mellett a menstruáció nem igazi menstruáció, hanem úgynevezett köztes (megvonásos) vérzés, ami teljesen normálisnak számít. Megvan az esély azonban arra is, hogy a havi vérzéseken felül jelentkezzen hüvelyi vérzés. Ez jellemzően a tabletta szedésének elkezdése utáni első 3 hónap során tapasztalható, jó esetben 3 hónap után a probléma magától megszűnik.

Bár az esetek nagy részében ez a pecsételő vérzés nem jelez különösebb problémát, de ha a tabletta szedése közben 5 vagy annál több napig fordul elő vérzés, esetleg kevesebb napig, de nagy mennyiségű vér távozik, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Émelygés és hányinger

A kezdeti időszakban a tabletta szedése miatt émelygést, esetleg enyhe hányingert tapasztalhatunk, de ezek a tünetek nem tartanak sokáig. Védekezni úgy lehet ellenük, hogy étkezéskor vagy lefekvés előtt vesszük be a tablettát.

Orvost a panasszal akkor érdemes felkeresni, ha 3 hónapnál hosszabb ideig fennáll a probléma, illetve ha a tüneteket súlyosnak ítéljük.

Libidócsökkenés

A tabletta hormontartalmának köszönhetően nem csupán a terhesség megelőzésében játszik szerepet, hanem hat a szexuális késztetéseinkre is. Egy tanulmány szerint a fogamzásgátló tablettát szedő nők 40 százaléka tapasztalta már a libidó csökkenését, de más tablettára vagy egyéb nem hormonális fogamzásgátlás alkalmazására való áttéréssel megoldódott a gond.

Elmaradó menstruáció

A menstruáció elmaradása előfordulhat akkor is, ha rendszeresen és előírás szerint szedjük a pirulákat. Ennek több oka lehet, például okozhatja a vérzés kimaradását egy betegség vagy stressz, de hormonális vagy pajzsmirigyproblémák számlájára is írható. Bár nagyon alacsony az esély a tabletta megfelelő szedése mellett teherbe esni, nem szabad elfelejteni, hogy ez sem 100%-os módszer, ezért mielőtt megkezdenénk az újabb levelet, csináljunk terhességi tesztet.

Súlyos mellékhatások

A fent említett mellékhatások sem elhanyagolhatóak, azonban a fogamzásgátló tabletták rendszeres szedésének vannak ezeknél jóval komolyabb lehetséges mellékhatásai is. Többek között szembesülhetünk stroke-kal, vérrögképződéssel, szívinfarktussal, magas vérnyomással, májelégtelenséggel, epekővel, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tabletta szedésével a mellrák és a méhnyakrák kialakulásának kockázata is jelentősen megnő.

Ha szeretnél a témában további cikkeket olvasni, keresd fel az Intima.hu weboldalát!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus, egészségügyi-újságíró

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.