2020. augusztus 14. // Marcell névnap

A fogamzásgátló tabletta lehetséges mellékhatásai

2020. február 14. 10:23

A fogamzásgátló tabletta szedése az egyik legmegbízhatóbb módszer a terhesség megelőzésére. Népszerűsége hazánkban 50 éve töretlen, így gondolhatnánk, hogy valójában egy csodapiruláról van szó, aminek nincs semmi káros hatása. De ez sajnos nem igaz, hiszen a legkorszerűbbnek számító fogamzásgátló tabletták szedésének is súlyos mellékhatásai lehetnek.

Pecsételő vérzés menstruációk között

Fontos kiemelni, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése mellett a menstruáció nem igazi menstruáció, hanem úgynevezett köztes (megvonásos) vérzés, ami teljesen normálisnak számít. Megvan az esély azonban arra is, hogy a havi vérzéseken felül jelentkezzen hüvelyi vérzés. Ez jellemzően a tabletta szedésének elkezdése utáni első 3 hónap során tapasztalható, jó esetben 3 hónap után a probléma magától megszűnik.

Bár az esetek nagy részében ez a pecsételő vérzés nem jelez különösebb problémát, de ha a tabletta szedése közben 5 vagy annál több napig fordul elő vérzés, esetleg kevesebb napig, de nagy mennyiségű vér távozik, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Émelygés és hányinger

A kezdeti időszakban a tabletta szedése miatt émelygést, esetleg enyhe hányingert tapasztalhatunk, de ezek a tünetek nem tartanak sokáig. Védekezni úgy lehet ellenük, hogy étkezéskor vagy lefekvés előtt vesszük be a tablettát.

Orvost a panasszal akkor érdemes felkeresni, ha 3 hónapnál hosszabb ideig fennáll a probléma, illetve ha a tüneteket súlyosnak ítéljük.

Libidócsökkenés

A tabletta hormontartalmának köszönhetően nem csupán a terhesség megelőzésében játszik szerepet, hanem hat a szexuális késztetéseinkre is. Egy tanulmány szerint a fogamzásgátló tablettát szedő nők 40 százaléka tapasztalta már a libidó csökkenését, de más tablettára vagy egyéb nem hormonális fogamzásgátlás alkalmazására való áttéréssel megoldódott a gond.

Elmaradó menstruáció

A menstruáció elmaradása előfordulhat akkor is, ha rendszeresen és előírás szerint szedjük a pirulákat. Ennek több oka lehet, például okozhatja a vérzés kimaradását egy betegség vagy stressz, de hormonális vagy pajzsmirigyproblémák számlájára is írható. Bár nagyon alacsony az esély a tabletta megfelelő szedése mellett teherbe esni, nem szabad elfelejteni, hogy ez sem 100%-os módszer, ezért mielőtt megkezdenénk az újabb levelet, csináljunk terhességi tesztet.

Súlyos mellékhatások

A fent említett mellékhatások sem elhanyagolhatóak, azonban a fogamzásgátló tabletták rendszeres szedésének vannak ezeknél jóval komolyabb lehetséges mellékhatásai is. Többek között szembesülhetünk stroke-kal, vérrögképződéssel, szívinfarktussal, magas vérnyomással, májelégtelenséggel, epekővel, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tabletta szedésével a mellrák és a méhnyakrák kialakulásának kockázata is jelentősen megnő.

Ha szeretnél a témában további cikkeket olvasni, keresd fel az Intima.hu weboldalát!

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus, egészségügyi-újságíró

vehir.hu

További cikkek

A jó kenyérvágó kés ismérve
A jó kenyérvágó kés ismérve
Hasznos tippek szoláriumozáshoz
Hasznos tippek szoláriumozáshoz
Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Érezted már úgy, hogy szinte kifolyik a kezeid közül a pénz, és hó végére mindig kevesebből kell gazdálkodnod, mint amire számítottál? Szeretnél többet áldozni a hobbidra, kikapcsolódásra, utazásra, de nem tudod, mégis honnan lehetne lefaragni a költségeket?
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Egy informatikai beszerzés sikerét és eredményességét döntően befolyásolja az is, hogy milyen hangulatban és feltételek mellett történik maga az ajánlatadás, valamint a beszerzés gyakorlati megvalósítása.
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Az anyukáknak időről időre nehézséget jelenthet kiválasztani egy jó felsőt, pólót vagy blúzt kislányuknak. Az igazán praktikus darabok azok, amelyekből könnyű különböző alkalmakhoz illő szettet varázsolni. Az üzletekben és az internetes oldalakon is temérdek mennyiségű ruha vár mindenkit, ami csak megnehezíti a választást. A következőkben szeretnénk röviden összefoglalni, hogy mire kell odafigyelni egy internetes vásárlás során, illetve adni néhány tippet, hogyan válasszon gyermekének.
2020. augusztus 14. // Marcell névnap