Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Kik azok a delfinszülők?

2020. február 14. 9:31

Kétségtelen, hogy szülőnek lenni igazi kihívás. Főleg a mai világban, amikor az édesanyákra és édesapákra, valamint a gyermekekre is rendkívül sok inger hat. Ehhez pedig megtalálni azt a nevelési stílust, amellyel a szülők is azonosulni tudnak, és ami a gyermekre is érvényesíthető, embert próbáló feladat.

Milyen egy delfinszülő?

A kifejezést Shimi Kang találta ki azokra az anyukákra és apukákra, akik a delfinekről elnevezett nevelési stílust alkalmazzák a gyermekükkel szemben. Véleménye szerint egy delfinszülő nem tekintélyelvű, ám határozott. Képes hosszú távon gondolkodni. Gyermekeik pedig a nevelési stílusnak köszönhetően kiegyensúlyozottak és boldogok.

Bár kívülállók számára úgy tűnhet, hogy egy delfinszülő elhanyagolja a gyermekét, azonban ez nem így van. Csupán engedik, hogy a gyermek a saját kárán tapasztaljon meg dolgokat és vonja le a tanulságokat, ezáltal megerősödik és könnyebben képes szembenézni az életben adódó nehézségekkel.

A legtöbb családban a gyermekek délutánja különórákkal van tele. A delfinszülő azonban ezt igyekszik elkerülni, és nem telezsúfolni különféle programokkal a gyermek naptárját, ugyanis véleményük szerint nem ez a siker kulcsa. A gyermeknek ugyanis nagy szüksége van arra, hogy kikapcsolódjon, ezáltal kiegyensúlyozott lesz és a lelke is rendben lesz, ami sokkal inkább fontos ahhoz, hogy sikeres lehessen.

Hogyan lehet jó delfinszülő valakiből?

Ennél a nevelési stílusnál ugyanúgy fontos a tudatosság, mint egyéb módszerek esetében. A szülőnek szabályokat kell felállítania, viszont mindezeket utasítgatás nélkül kell betartatni a gyermekkel. A kialakított rutin ugyanúgy fontos a delfinszülők családjában is, viszont szerintük arra is lehetőséget kell adni a gyermek számára, hogy ettől eltérhessen. Ebben kulcsfontosságú, hogy az egyensúlyra figyeljenek, mégpedig úgy, hogy közben teret adnak a gyermeknek arra, hogy saját maga is megtapasztaljon és felfedezzen dolgokat.

Mindez természetesen csak úgy működhet, ha sikerül kialakítani egy bizalmi viszonyt a szülő és gyermek között, hiszen csak így lehetséges az, hogy a gyermek azt érezze, hogy feltétel nélkül támaszkodhat szüleire, és bármilyen kérdéssel és kéréssel fordulhat hozzájuk, ráadásul következmények nélkül. Ha a gyermek hibát követ el, akkor sem kap érte dorgálást, ellenben közösen megbeszélik, hogy hol hibázott a gyermek, és az miként hozható helyre.

A delfinszülők egyik legnagyobb erénye, hogy képesek alkalmazkodni a változásokhoz. Azaz pontosan tudják, hogy más gyermeknevelési elvek érvényesíthetőek egy kisgyermekre, mint egy kamaszra. Azonban természetesen az alapvető elveik mindig megmaradnak, vagyis hogy arra neveljék a gyermeket, hogy az mindig tiszteletet, szeretetet és megértést tanúsítson mások irányába.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.