Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Árnyékot adó, gyorsan növő fák

2020. február 14. 9:40

A fák telepítésének alapvetően rengeteg előnye van. Amellett ugyanis, hogy jelentős mennyiségű oxigén kibocsátására képesek, az erős napsütés elől kellemes árnyékot biztosítanak, felfogják a port és a zajt, illetve egyes állatok élőhelyeként és táplálékforrásként is funkcionálnak. Végül, de nem utolsó sorban pedig esztétikai szerepük is jelentős.

Léteznek gyorsan növő fák is, így akik viszonylag rövid időn belül szeretnének nagy, lombos fa alatt hűsölni a kertben, azoknak érdemes ilyen fajta fát választani és ültetni. A CityGreen alábbi összeállítása most nekik szeretne segítséget nyújtani 10 gyorsan növő fafajta bemutatásával.

1. Császárfa

A Kínában őshonos császárfa kb 10-20 méter magasra nő meg, és rendkívül széles lombkorona jellemzi. Végső formáját 8-10 éves korára éri el, ekkor kezdi meg a virágzását is. Virága kékeslila, míg termése zöldes, később pedig barnás színben pompázik.

2. Fehér akác

A császárfához hasonlóan a fehér akác is közel 10 méter magasra képes megnőni. Rendkívül szép, lombhullató, nem túl igényes, így remek várostűrő növény, amelynek ékessége a hófehér virágfürtjei és levélzete.

3. Jegenyenyár

A kifejlett példányok akár 20-30 méteresre is megnőhetnek. Levelei háromszög vagy ovális alakúak lehetnek. Barkavirágzata tavasz elején nyílik, jellemzően zöldes színűek és lecsüngőek. Elsősorban a napos helyet, valamint a tápanyagdús, nyirkos talajt kedveli. Hajtásai felfelé törnek, ezért könnyen egy nagy vihar áldozata lehet a jegenyenyár.

4. Kínai papíreperfa

Ez a különleges nevű, kínai papíreperfa 15 méteresre is nőhet, leginkább díszfaként funkcionál. Bár a virágai kevésbé, molyhos fonákú levelei és piros termései nagyon egyediek.

5. Kislevelű hárs

A 20-25 métert is elérő kislevelű hársfát kúpos lombkorona, szív alakú és fogazott szélű levélzet, valamint illatos fehér-sárga virágzat jellemzi. Utóbbiból kiváló gyógytea vagy méz készíthető.

6. Közönséges nyír

Ez egy igazán mutatós fa, amely teljes pompáját idősebb korára éri csak el, amikor a kérge fekete-fehér lesz, lombkoronája pedig szép csüngő. Ennek a fajtának rendkívül nagy az ellenállóképessége.

7. Magas kőris

A magas kőrisnek igen nagy lombkoronája van, de magassága is kiemelkedő, akár 40 méteres is lehet. Díszfaként is ültethető, de kifejezetten alkalmas városok és utak fásítására.

8. Selyemakác

Rendkívül díszes fa, amelynek ékessége a szárnyalt levelekből álló lombozata és a rózsaszín virágai, amelyek nyáron nyílnak.

9. Szívlevelű szivarfa

A kert igazi ékessége lehet ez a 15 méterre megnövő, fehér virágú, gömbölyű koronás, hosszúkás termésű fa.

10. Szomorúfűz

Ez a fajta egy látványos lombhullató fa, amelyet alapvetően vízpartra vagy nagyobb kertekbe érdemes ültetni, vízigénye ugyanis jelentős.

A gyorsan növő, nagy árnyékot adó fák választéka széles, így biztosan mindenki megtalálhatja azt a fajtát, amelyik a legideálisabb a kertje számára.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.