Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Hamlet a Pannon Várszínházban

2020. február 14. 16:13
Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a dán királyfi történetét állította színpadra a Pannon Várszínház, Vándorfi László rendezésében.

Már több mint négyszáz éve nem él Shakespeare; művei viszont kicsit sem idejétmúltak, sőt, kimondottan aktuálisak lehetnek. A szóban forgó Shakespeare-mű – talán nem túlzás kijelenteni -, a legismertebbje az angol drámaírónak. Egyáltalán nem lerágott csont, a színházak újra és újra előveszik, hiszen örökérvényűsége miatt mindig lehet új dolgokról beszélni a tragédia kapcsán.

A veszprémi közönség Szelle Dávidot láthatja a címszerepben, aki – ahogy azt már megszokhattuk – rendkívül pontos és hiteles színészi játékával járja be a karakterben rejlő végleteket. Ahogy a művész, kérdésünkre fogalmazott: „Amikor kiderült, hogy a címszerepet játszom, össze szorult a gyomrom, hiszen Hamletet eljátszani hatalmas felelősség, ugyanakkor egyfajta mérföldkő is. Ebben a figurában nagyon sok minden lejátszódik, a színésznek egy rendkívül színes palettát kell felmutatnia. Ezért is nagyon jól esett, hogy Vándorfi László rám gondolt a szerep kapcsán.”

Arról, hogy mi jelentette a legnagyobb kihívást, a következőket mondta:

„Nehéz és nagyon éles érzelmi váltásokat rejt a szerep: Hamlet az egyik érzelmi állapotból hirtelen átmegy egy másikba, gyakorlatilag a másodpercek töredéke alatt.”

Hogy miként lehetséges Hamlet karakterét színészileg felépíteni, arról Dávid így mesélt: „Természetesen a hasonlóan nagy volumenű szerepeknél – főként ahol a drámai vonal ilyen erőteljesen megmutatkozik –, próbálom saját élettapasztalatból és élményből felépíteni. Vagyis igyekszem Szelle Dávid vívódásait Hamlet vívódásaira áthelyezni. Hamlet tisztán látja, hogy amiben él, az – enyhén szólva – nem az igazi. De nem hódol be, hanem meg akarja buktatni a rendszert még akkor is, ha pontosan tudja, belehal.”

Dávid fiatal kora ellenére számos nagyvolumenű hőst eljátszott már. Amikor arra kérdeztünk rá, hogy ebben a próbafolyamatban mit tanult saját magáról, a következőt mondta: „A mai napig küzdök az önbizalom kérdésével, főként annak egyfajta hiányával. Két nappal ezelőtt viszont – éppen a Hamlet kapcsán – egy kisebb áttörést éreztem ezzel kapcsolatban. Megnyugodni persze nem lehet, hiszen az sem lenne jó, de úgy érzem, egy kicsit stabilabb lábon áll a színészi kvalitásom.”

Az előadásról és annak időpontjairól bővebben itt olvashat! 

Galéria
Hamlet a Pannon Várszínházban
Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. ma 9:34 Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Pannon Várszínház: írók története a színpadon; világpremier a Bestseller Március 13-án tartották annak a Peter Quilter darabnak a sajtótájékoztatóját, amelynek előbemutatójára készül a Pannon Várszínház. A műnek kétféle verziója van, egy hatszereplős, valamint egy háromszereplős, utóbbit még soha senki nem játszotta. A Pannon Várszínház tehát világpremierre készül, az előbemutató március 23. 2024. március 16. 21:20 Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze Jászai Mari-díjat kapott Kőrösi Csaba a Veszprémi Petőfi Színház színművésze A hírről a színház is beszámolt, amiben az egész társulat gratulál Kőrösi Csabának. 2024. március 14. 22:25 Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Gyárkert Nyáron ismét kinyit a Gyárkert Porga Gyula polgármester a közösségi médiában erősítette meg, hogy idén nyáron sem maradnak koncertek és rendezvények nélkül a veszprémiek a Gyárkertben. 2024. március 14. 19:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.