2020. április 1. // Hugó névnap

Az újévi fogadalmak mumusa a február

A szakértők szerint januárban még viszonylag erősek vagyunk, és talán jutunk egyről a kettőre, de februárra már sokan visszalépünk a kettőről a mínusz második szintre.

Tegye fel a kezét, aki megfogadta már, hogy a következő évben le fog fogyni.

Ez egy olyan fogadalom, ami hétfőn indul, és ha már szerdán elrontottuk, akkor megvárjuk a következő hetet, rosszabb esetben a következő hónapot.

Többségünk szilveszterkor általában az egészséges életmóddal összefüggő fogadalmakat tesz. A szakemberek azt tartják, hogy azokat a fogadalmakat tartják be, amelyek nem a szilveszteri hangulat mámorában születnek, hanem amelyek már jól megalapozottak, amelyeken már korábban gondolkodik az ember.

Hisz tervekre szükség van: aki nem tervez, kevésbé sikeres, mint az, aki előre „megszervezi” az életét.

De persze, amit elterveztünk, azt végig is kell csinálni, ha már elhatározásaink halogatással vegyülnek, nem lesz gyümölcsöző az eredmény. Az egészséges életmódra való törekvéseinkre is igaz, ugyanis bár azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a rendszeres testmozgás számos egészségügyi előnnyel jár, ez mégsem biztosít mindig elegendő motivációt arra, hogy azt az életünk szerves részévé tegyük. Pedig tudjuk azt is, hogy a rendszeres aktivitás az egészséges életmód szerves része, mégis sokszor túlságosan nehéznek tűnik időt és helyet találni erre mindennapi elfoglaltságaink között.

Személy szerint soha, semmit nem fogadok meg nemhogy az év első napján, de januárban sem. Azt pedig, hogy lefogyok, vagy nem eszek annyi édességet pedig egyszerűen lehetetlennek tartom, hogy elhagyja a számat. Jobban szeretek én annál enni, minthogy lelkiismeretfurdalást csináljak magamnak azért, mert január elsején ezt fogadtam meg. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem szeretnék jobban kinézni, vagy egy kicsit jobban odafigyelni a testemre, az egészségi állapotomra.

A tavalyi évem vége és az idei évem eleje sem úgy sikerült, ahogy azt elterveztem, ám ez mégsem tántorított el attól, hogy ismét e kezembe vegyem saját életemet és a lelki terápia mellett a testemet ismét fejleszteni kezdjem.

Nem fogadalomból, de ismét meglátogattam Veszprém egyik edzőtermét, és meg kell mondanom, hogy „fantom február” ellenére tele volt az edzőterem. Talán mégsem mondanak le oly sokan és olyan könnyen a sportolást érintő újévi fogadalomról? Vagy az történt, ami az én esetemben is, hogy aki elkezd rendszeresen mozogni, szinte azonnal megérzi az ebből fakadó előnyöket, ami segíti fenntartani a szokás kialakítását.

Természetesen nem kell drága felszereléseket vagy edzőtermi bérleteket vásárolnunk ahhoz, hogy a testmozgást az életünk szerves részévé tegyük. Akár egy könnyed séta a szabadban, vagy az internet adta sokféle lehetőség közül válogatva, otthon egy aerobik videóban bemutatott gyakorlatok lemásolása is lehet az első kis lépésünk.

A lényeg, hogy ne adjuk fel könnyen – legyen szó a sportolásról, vagy arról, hogy többet leszünk családunkkal, illetőleg hogy idén már nem veszünk több doboz cigarettát. Ne engedjünk a belső „szörnyeinknek”, és tetteinket siker koronázza majd.

Riskó Annamária

További cikkek

És akkor fellobbant az együttérzés
És akkor fellobbant az együttérzés
A mostani idők megmutatják, mennyi emberben lakozik cselekvő együttérzés és tenni akarás.
Kijárási tilalom: mi lesz veletek, házasságtörők?
Kijárási tilalom: mi lesz veletek, házasságtörők?
Bizonyára ahogy nekem, úgy másoknak is akad a közeli ismerősök körében olyan férj, vagy éppen feleség, aki ha a semmit sem sejtő párja előtt jól is titkolja, szégyenszemre köztudott, hogy szeretőt tart. Adódik a kérdés: ha a koronavírus-járvány miatt hazánkban is életbe lép a kijárási tilalom, akkor mi lesz veletek, házasságtörők?
A hosszú élet titka: menjen múzeumba!
A hosszú élet titka: menjen múzeumba!
Kutatások szerint már évi egy-két galéria vagy színházlátogatás is segíthet, hogy hosszabb életet éljünk.
Élelmiszer-felhalmozás után se legyen logisztikai problémája!
Élelmiszer-felhalmozás után se legyen logisztikai problémája!
Egy átlagos magyar évente 33 kg élelmiszert dob a szemétbe csak azért, mert túl sokat vásárolt egyes termékekből vagy nem megfelelően tárolta azokat. Mutatunk néhány praktikát, hogyan tudja kivédeni ezt
Jóga: egységben test és lélek
Jóga: egységben test és lélek
Mindennapjainkat egy rohanó világban éljük, néha egy percet sem hagyva önmagunkra. Így rohanunk át heteinken, hónapjainkon, éveinken, az életünkön. Kevés időt szakítunk önmagunkra, a pihenésre, a testünk kiegyensúlyozására, ezért gyakran fáradtak, erőtlenek, kimerültek vagyunk – a testünk és lelkünk állandó feszültségtől szenved.
2020. április 1. // Hugó névnap