Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Palkovics László tartott tudományos előadást a Pannon Egyetemen

2020. február 17. 21:08
A Politika csúcsformában című rendezvénysorozat negyedik állomásán prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről.

Az előadást a Társadalomtudományi Intézet igazgatója, dr. András Ferenc vezette fel, aki elmondta, Palkovics László ezúttal nem mint politikus, sokkal inkább, mint a tudományos élet szereplője érkezett az egyetemre. András Ferenc az előadás címében is szereplő „autonóm” szóból kiindulva hangolta rá mind az előadót, mind a közönséget az előadás témájára. Mint ahogy azt ismertette, a görög eredetű „auto-nomosz” szóból ered, melynek nomosz része jelenti a törvényt, míg az auto az önt, vagyis egy olyan rendszerre utal, amely önmagának ad szabályokat.

De hogyan kapcsolódik ide a társadalomtudomány?

Teszi fel a kérdést András Ferenc; ahogy kifejtette, nem csak a természetben vannak törvények és szabályok, hanem a társadalomban is. Ehhez kapcsolódva pedig a mesterséges intelligenciát figyelembe véve a következő kérdéssel adta át a szót a professzornak: meddig van az embernek esélye a gépekkel, a mesterséges intelligenciával szemben?

dr. András Ferencdr. András Ferenc

A professzor szerint egyre többen teszik fel a kérdést: szükség lesz-e a természetes intelligenciára? Az előadásban a mesterséges intelligencia számos hazai alkalmazásáról esett szó, valamint a hasznosítás jövőbeni lehetőségei is napirenden voltak. A szóban forgó problematika kapcsán nem csak műszaki kérdések merülhetnek fel, hanem olyan - például - morális döntéskényszerek is, amelyek megválaszolása a társadalomtudósok feladata.

Prof. dr. Palkovics LászlóProf. dr. Palkovics László

Terítékre kerültek az autonóm járművek, amelyek - az ember által vezetett járművek mellett - szintén kerülhetnek olyan váratlan helyzetbe, amikor két rossz megoldás közül kell választani. Mi van akkor, ha arról kell dönteni, hogy merre rántsa a kormányt egy elkerülhetetlen baleset esetében? Emellett felmerülhet az a kérdés is, hogy megéri-e elvenni a vezetés élményét a gépjárművezetőktől.

A professzor, a mesterséges intelligencia által érintett területek közül kitért még - többek között - az egészségügyre, majd az előadás után szívesen válaszolta meg a közönség kérdéseit.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.