2020. augusztus 9. // Emőd névnap

Palkovics László tartott tudományos előadást a Pannon Egyetemen

A Politika csúcsformában című rendezvénysorozat negyedik állomásán prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről.

Az előadást a Társadalomtudományi Intézet igazgatója, dr. András Ferenc vezette fel, aki elmondta, Palkovics László ezúttal nem mint politikus, sokkal inkább, mint a tudományos élet szereplője érkezett az egyetemre. András Ferenc az előadás címében is szereplő „autonóm” szóból kiindulva hangolta rá mind az előadót, mind a közönséget az előadás témájára. Mint ahogy azt ismertette, a görög eredetű „auto-nomosz” szóból ered, melynek nomosz része jelenti a törvényt, míg az auto az önt, vagyis egy olyan rendszerre utal, amely önmagának ad szabályokat.

De hogyan kapcsolódik ide a társadalomtudomány?

Teszi fel a kérdést András Ferenc; ahogy kifejtette, nem csak a természetben vannak törvények és szabályok, hanem a társadalomban is. Ehhez kapcsolódva pedig a mesterséges intelligenciát figyelembe véve a következő kérdéssel adta át a szót a professzornak: meddig van az embernek esélye a gépekkel, a mesterséges intelligenciával szemben?

dr. András Ferencdr. András Ferenc

A professzor szerint egyre többen teszik fel a kérdést: szükség lesz-e a természetes intelligenciára? Az előadásban a mesterséges intelligencia számos hazai alkalmazásáról esett szó, valamint a hasznosítás jövőbeni lehetőségei is napirenden voltak. A szóban forgó problematika kapcsán nem csak műszaki kérdések merülhetnek fel, hanem olyan - például - morális döntéskényszerek is, amelyek megválaszolása a társadalomtudósok feladata.

Prof. dr. Palkovics LászlóProf. dr. Palkovics László

Terítékre kerültek az autonóm járművek, amelyek - az ember által vezetett járművek mellett - szintén kerülhetnek olyan váratlan helyzetbe, amikor két rossz megoldás közül kell választani. Mi van akkor, ha arról kell dönteni, hogy merre rántsa a kormányt egy elkerülhetetlen baleset esetében? Emellett felmerülhet az a kérdés is, hogy megéri-e elvenni a vezetés élményét a gépjárművezetőktől.

A professzor, a mesterséges intelligencia által érintett területek közül kitért még - többek között - az egészségügyre, majd az előadás után szívesen válaszolta meg a közönség kérdéseit.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Megyénkben is átlépte a 100-at a megbetegedések száma
Vasárnapra újabb 43 embernél mutatták ki a koronavírus megbetegedést Magyarországon, Veszprém megyében pedig 11 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a vírus kirobbanása óta 108 ilyen esetről tudunk. Jó hír, hogy nincs újabb elhunyt.
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
30 évig voltak a vendégeink az atomtöltetek Veszprém mellett
A helyiek csak Kis-Moszkvának nevezték, valójában a ma is ismert legpusztítóbb erejű fegyvereket tárolták Veszprém tőszomszédságában az erdő mélyén a szocialista rendszerben. Így voltunk stratégiailag fontos pont és célpont egyszerre.
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket
Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
A veszprémi sellőlány nem a hangjával csábít
Ariel, Ficánka, Sebastian – bizonyára ismerősen csengnek a nevek. Esetünkben azonban nem a Kis Hableányról, hanem egy igaz történetről lesz szó. A veszprémi születésű Eszes Fanni ugyanis az első magyar sellőlány, aki nem mellesleg már világversenyen is képviselte hazánkat.
Az első utcazenész már megérkezett
Az első utcazenész már megérkezett
Elkészült Kolodko Mihály gerilla szobrászművész második, Veszprémbe tervezett miniszobra: az utcazenészt formázó figura a Kossuth utca alján kapott helyet.
2020. augusztus 9. // Emőd névnap