2020. április 1. // Hugó névnap

Palkovics László tartott tudományos előadást a Pannon Egyetemen

A Politika csúcsformában című rendezvénysorozat negyedik állomásán prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tartott előadást a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiről.

Az előadást a Társadalomtudományi Intézet igazgatója, dr. András Ferenc vezette fel, aki elmondta, Palkovics László ezúttal nem mint politikus, sokkal inkább, mint a tudományos élet szereplője érkezett az egyetemre. András Ferenc az előadás címében is szereplő „autonóm” szóból kiindulva hangolta rá mind az előadót, mind a közönséget az előadás témájára. Mint ahogy azt ismertette, a görög eredetű „auto-nomosz” szóból ered, melynek nomosz része jelenti a törvényt, míg az auto az önt, vagyis egy olyan rendszerre utal, amely önmagának ad szabályokat.

De hogyan kapcsolódik ide a társadalomtudomány?

Teszi fel a kérdést András Ferenc; ahogy kifejtette, nem csak a természetben vannak törvények és szabályok, hanem a társadalomban is. Ehhez kapcsolódva pedig a mesterséges intelligenciát figyelembe véve a következő kérdéssel adta át a szót a professzornak: meddig van az embernek esélye a gépekkel, a mesterséges intelligenciával szemben?

dr. András Ferencdr. András Ferenc

A professzor szerint egyre többen teszik fel a kérdést: szükség lesz-e a természetes intelligenciára? Az előadásban a mesterséges intelligencia számos hazai alkalmazásáról esett szó, valamint a hasznosítás jövőbeni lehetőségei is napirenden voltak. A szóban forgó problematika kapcsán nem csak műszaki kérdések merülhetnek fel, hanem olyan - például - morális döntéskényszerek is, amelyek megválaszolása a társadalomtudósok feladata.

Prof. dr. Palkovics LászlóProf. dr. Palkovics László

Terítékre kerültek az autonóm járművek, amelyek - az ember által vezetett járművek mellett - szintén kerülhetnek olyan váratlan helyzetbe, amikor két rossz megoldás közül kell választani. Mi van akkor, ha arról kell dönteni, hogy merre rántsa a kormányt egy elkerülhetetlen baleset esetében? Emellett felmerülhet az a kérdés is, hogy megéri-e elvenni a vezetés élményét a gépjárművezetőktől.

A professzor, a mesterséges intelligencia által érintett területek közül kitért még - többek között - az egészségügyre, majd az előadás után szívesen válaszolta meg a közönség kérdéseit.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A koronavírus gazdasági kockázatai
A koronavírus gazdasági kockázatai
A koronavírus terjedése mindenek előtt közegészségügyi szükséghelyzet, de a gazdaságra is jelentős fenyegetést jelent – írta a Veszprém Portré legújabb számában Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnökhelyettese.
Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
A Volánbusz járataira 2020. április 1-től a 30 napos, teljes árú és kiemelten kedvezményes helyközi bérletek, valamint az országos besorolású távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyek is megvásárolhatók a Közlekedési Mobiljegy applikációban - közölte a Volánbusz szerdán.
A gyerekek színezhetik ki a tűzoltóautókat
A gyerekek színezhetik ki a tűzoltóautókat
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltós kifestőt készített a gyerekeknek, ezzel téve vidámabbá és tartalmasabbá az otthon töltött időt. Húsvétig folyamatosan érkeznek majd a fekete-fehér járművek, amit a gyerekeknek kell kiszínezni a jól ismert színekkel, vagy fantáziájuk szerint bárhogyan.
525-re nőtt a fertőzöttek száma, négyen meghaltak
525-re nőtt a fertőzöttek száma, négyen meghaltak
Veszprém megyében tizen fertőződtek meg eddig.
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Veszprémben a Deák Ferenc Általános Iskola udvarán forgatta az Alma Együttes legújabb videóklipjét a ZöldForgó című dalukhoz. A zeneszám mondanivalójában a gyerekek nyelvén igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és a túlfogyasztás veszélyeire.
2020. április 1. // Hugó névnap