2020. augusztus 13. // Ipoly névnap

Európa legnagyobb Spartan-versenyét rendezik Veszprémben

Nemcsak a verseny szervezőinek, hanem Veszprémnek is komoly kihívást jelent majd a verseny lebonyolítása, a közel tizenötezer ember fogadása. De ahogy három évvel ezelőtt is, városunk lakosai és mi is örömmel, nagy várakozással fogadjuk majd az érkezőket! – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester az esemény szerda délelőtti hivatalos sajtótájékoztatóján.

Szerdán délelőtt a Városháza Kossuth-termében tartott hivatalos sajtótájékoztatót a Spartan akadályfutó-versenysorozat magyarországi képviselete az április 4. és 5. között Veszprémben rendezendő Honor állomás kapcsán, melyen városunk polgármestere, Porga Gyula mellett a honi versenyigazgató, Sisak Zsófia, valamint az MH. 54 Veszprém Radarezred ezredparancsnoka Zentai László, és MH. KIKNYP 3. toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka, Soós Gyula őrnagy volt jelen.

Zentai László, Porga Gyula, Sisak Zsófia, Soós Gyula (balról jobbra)Zentai László, Porga Gyula, Sisak Zsófia, Soós Gyula (balról jobbra)

Porga Gyula köszöntője után megtiszteltetésnek nevezte, hogy a királynék városa 2017 után már másodszor biztosíthat otthont a tiszteletnek örvendő eseménynek. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a verseny szervezőinek, hanem a városnak is komoly kihívást jelent majd Európa legnagyobb Spartan-versenyének lebonyolítása, a közel tizenötezer ember (!) fogadása, de ugyanakkor hangsúlyozta:

Városunk lakosai, ahogy mi is, három évvel ezelőtt is örömmel, nagy várakozással fogadtuk az érkezőket. Ez természetesen idén sem - az egykori versenyzők számát jócskán meghaladva - sem lesz másképp!

A polgármester ezt követőn még hozzátette, a lakosoknak még csak véletlenül sem kell aggódniuk amiatt, hogy a versenyt követően estleges "rendetlenség" marad a helyszínen, ugyanis ennek elkerülésére különösképp odafigyelnek majd. Zárásként pedig reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben Veszprém ismét házigazdája lehet az eseménynek.

Porga Gyula szerint megtiszteltetés, hogy Veszprém biztosíthat otthont Európa legnagyobb Spartan akadályfutó-versenyénekPorga Gyula szerint megtiszteltetés, hogy Veszprém biztosíthat otthont Európa legnagyobb Spartan akadályfutó-versenyének

Sisak Zsófia, a Spartan Race magyarországi versenyigazgatója elmondta, anno 2017-ben is fantasztikus eseményt könyvelhettek városunkban, ahová nagy örömmel tér vissza a verseny 

április 4-5. között, a Magyar Honvédséggel karöltve.

A főszervezőtől ugyanis megtudhattuk, hogy az Amerikai Egyesült Államokban már komoly hagyományoknak örvend az úgynevezett "Honor" állomás, amelynek keretében a résztvevők katonai terepen és körülmények között bizonyíthatnak. A verseny helyszíne éppen ezért 

Jutaspuszta és az ott található katonai Újmajor tábor lesz.

A versenyigazgató beszédéből továbbá kiderült, hogy mind idáig több mint 11200 nevezés érkezett a versenyre, ami már önmagában is európai rekordnak számít.

Városunk egyik legkiválóbb versenyzője, Petróczi Márton is rajthoz áll a versenyenVárosunk egyik legkiválóbb versenyzője, Petróczi Márton is rajthoz áll a versenyen

Zentai László, az MH. 54. Veszprém Radarezred ezredparancsnoka elmondta, a Honvédelmi Minisztérium már évek óta arra törekszik, hogy a katonai gondolkodásmódot, életvitelt közelebb juttathassa a civilekhez. Az ezredes ezért is gondolja úgy, hogy az esemény remek alkalommal fog szolgálni arra, hogy mind a versenyzők, mind a nézők bepillantást nyerjenek a katonák hétköznapjaiba.

Hiszen mint megtudtuk, a katonai zónában haditechnikai eszközökkel, páncélozott gépkocsikkal, de még helikopterrel is találkoznak majd a megjelentek.

Ugyanakkor a szervezők a gyermekekről sem fognak megfeledkezni, akiket játékos akadálypályákkal, vadászgép- és lövésszimulátorokkal várnak majd.

Soós Gyula őrnagy végezetül pedig hozzátette:

"A helyszíneken katonai toborzópontokat is létesítünk, ahová szeretettel várjuk majd az érdeklődő fiatalokat és felnőtteket egyaránt!"


A kétnapos verseny távjairól, és a nevezésről ezen a linken tájékozódhatnak: www.spartanrace.hu
Fontos megjegyezni, hogy a férőhelyek végesek, így ha kedvet kapott, akkor véletlenül se habozzon!

Simon Dani
Domján Attila
Kovács Bálint

További cikkek

Porga: Veszprém intézményeiben nem merült fel fertőzés gyanúja
Porga: Veszprém intézményeiben nem merült fel fertőzés gyanúja
Az elmúlt pár napban megnövekedett Veszprém megyében a koronavírusos fertőzések száma. Az aggasztó adatok kapcsán Porga Gyula polgármester közösségi oldalán keresztül szólt a veszprémiekhez.
50+40=90 milliárd forint érkezik az EKF céljainak megvalósítására
50+40=90 milliárd forint érkezik az EKF céljainak megvalósítására
Szerda este a Magyar Közlönyben is megjelent az a kormányhatározat, ami az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt kormányzati támogatásáról rendelkezik. A határozat értelmében az 50 milliárdos támogatáson felül további 40 milliárd jut a Főegyházmegyének a Vár épületeinek felújítására. A részletekről csütörtök délután sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek.
Megszűnik a veszprémi radarezred, de nem marad jogutód nélkül
Megszűnik a veszprémi radarezred, de nem marad jogutód nélkül
Az átfogó honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred jelenlegi formájukban megszűnnek a hónap végén. 2020 augusztusától új alakulat veszi át a helyüket.
Több mint 60 polgármesterrel egyeztettek az EKF-ről
Több mint 60 polgármesterrel egyeztettek az EKF-ről
A találkozón Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos, Porga Gyula Veszprém polgármestere, Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Mike Friderika a Zrt. programfejlesztési igazgatója mutatta be a programhoz való csatlakozás lehetőségeit. A járásközpontok, városok és falvak vezetői megismerhették az Európa Kulturális Fővárosa program struktúráját, státuszát, finanszírozását és a pályázati rendszerének alapjait is.
Királyi ékszer a királynék városában
Királyi ékszer a királynék városában
Hogyha Hajnal Csaba nem mutat példát számunkra, akkor nincs Veszprém Fest, nincs Utcazene Fesztivál és nem lehetnénk Európa kulturális fővárosa sem – fogalmazott Porga Gyula polgármester Hajnal Csaba korábbi klubvezető könyvbemutatóval egybekötött születésnapi ünnepségén pénteken a Gizella Étteremben.
2020. augusztus 13. // Ipoly névnap