Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Akik első és utolsó perceinkben is velünk vannak: az ápolók

2020. február 19. 11:54
Az ápolókat ünnepelték Kossuth Zsuzsanna születésnapján, szerdán a Csolnoky Ferenc Kórházban.

Kossuth Zsuzsanna, a kormányzó Kossuth Lajos húga az 1848-as szabadságharc alatt szervezte meg az első katonakórházakat, hogy a sebesült honvédek ellátása megfelelő színvonalon működhessen. Munkásságának eredményeként három hónap alatt 172 tábori kórház létesült – teljesítménye előtt fejet hajtva 2014-ben az ő születésének évfordulóját nyilvánították a magyar ápolók napjává.

Ebből az alkalomból 2020-ban is ünnepséget szerveztek a Csolnoky Ferenc Kórházban, ahol első felszólalóként Ovádi Péter parlamenti képviselő méltatta az ápolók áldozatos munkáját.  Mint mondta, az ápolók nemcsak precíz és szakszerű munkájukkal, hanem sokszor egy-egy biztató szóval is segítenek – ezek azok az apró gesztusok, amikre a beteg évek múltán is emlékezni fog, talán épp ez lendíti át a holtponton. Az ápolók minden nap úgy veszik fel a köpenyt, hogy a kétségbeesett, segítségre szoruló, olykor nehéz természetű betegeken kell segíteniük, és ezért mi, átlagemberek csakis a nagybetűs hálával fordulhatunk feléjük.

Az ápolás több mint munka: szolgálat, hit elkötelezettség – fogalmazott dr. Lippai Norbert főigazgató. A gyógyítás emberi ünnep, amit akkor élünk át, amikor pácienseink gyógyultan távoznak az intézményből. A folyamat közben az ápolók gyakran magukra vállalják betegeik szenvedését – mindegy, hogy az a test vagy a lélek fájdalma. Néha minden küzdelmünk ellenére át kell élnünk a kudarcot, amikor a hozzánk fordulók elvesztik a harcot. A munka amit az ápolók végeznek a magyar egészségügyben, az pótolhatatlan nemcsak a betegek, de az orvosok számára is – hangsúlyozta a főigazgató.

Buzásné Som Erika megyei vezető ápoló hangsúlyozta: ahogy a világ, úgy az egészségügy is folyamatosan változik, a mai kor Kossuth Zsuzsannáinak meg kell küzdeniük a fejlődő technológia kihívásaival, az adminisztrációval, a betegek és a társadalom egyre fokozódó elvárásaival. A betegek iránti törődést azonban nem a csúcstechnológia és a szép épületek nyújtják, hanem az ápolók, akiknek mind szellemi mind fizikai értelemben folyamatosan a legjobb formában kell lenniük, bírniuk kell a hosszú munkanapokat, meghallgatni és megérteni a betegeket. Rámutatott: az ápolók ott vannak a születésnél, a gyógyulásnál és az elmúlásnál is. 

A magyar ápolók napja alkalmából az ünnepségen tíz Veszprém megyei ápoló vehetett át elismerő oklevelet. 

Komendáné Óvári Anita, diplomás ápoló, az Urológia Osztály osztályvezető főnővére 
Pogátsa Józsefné, a Gyermekgyógyászati Centrum csecsemő - és gyermekápolója
Jenőfiné Szalai Andrea, a Belgyógyászati Centrum – II. Belgyógyászati Osztályának felnőtt szakápolója
Németh Zsuzsanna, a Sebészeti Centrum - Érsebészeti Osztályának ápolója
From Csilla, a Sebészeti Centrum ápolója
Király Lajosné, a Szemészeti Osztály ápolója
Tekkerné Bakos Valéria, diplomás ápoló, a Szülészet - Nőgyógyászati Osztály részlegvezető szülésznője
Tóthné Csatári Ildikó, a Képalkotó Diagnosztikai Centrum képalkotó diagnosztikai asszisztense
Molnárné Balassa Andrea, a dobai Pszichiátriai Centrum ápolója
Török - Csillag Andrea, a sümegi Pszichiátriai Centrum ápolója, osztályvezető főnővére.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.