Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A város nem illegális szemétlerakó

2020. február 19. 15:40
Vannak, akik mégis rendszeresen annak nézik egyes pontjait. A jelenségre most sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a VKSZ Zrt. és az önkormányzat a Ranolder János téri parkolóban.

Ez egyike azoknak a pontoknak, ahol korábban szelektív hulladékgyűjtő sziget működött, és amelyet mióta felszámolták, néhányan előszeretettel használnak a szemetük tárolására – csak úgy, a sarokba, egy kupacba ledobva.

Így festett a Ranolder János tér múlt hét pénteken...Így festett a Ranolder János tér múlt hét pénteken...

Ráadásul nem egyedi esetről van szó: a városban sajnos több olyan gócpont is található, amelyet szintén illegális hulladéktárolóként használnak – mondta el Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. Ez pedig nemcsak esztétikai szempontból baj, de anyagilag is komoly kárt jelent: éves szinten a cég 117 tonna illegális hulladékot szállít el, mintegy 400 alkalommal, ami nagyjából 5 millió forintjába kerül a közszolgáltatónak. Miközben ezt a pénzt faültetésre, játszóterek felújítására, utcabútorokra is költhetné, ha nem szólna közbe az emberi hanyagság. Az eltakarításra szánt időről nem is beszélve: a téren található hulladékkupacot például pénteken egyszer már elszállították a VKSZ Zrt. munkatársai, miután a jelenségről a közösségi médiában is megjelentek fotók, ehhez képest öt nappal később ismét jelentős mennyiség gyűlt össze.

...és így szerdán, pár nappal az elszállítás után...és így szerdán, pár nappal az elszállítás után

Szerencsére az illegális szemetelők csak kis részét képezik a veszprémi polgárságnak, de így is fontos újra és újra tudatosítani, hogy a hulladék azé, aki megtermelte, így annak elhelyezéséről is neki kell gondoskodnia, szabályszerűen: vagy a cég hulladékudvarán, vagy a hulladékgyűjtő telephelyen, elkülönítve a kommunális, a szelektív és a zöld hulladékot.

A társaság eddig is sokat tett azért, hogy erre felhívja a figyelmet – a legkisebbeknek szóló iskolai edukációs programoktól kezdve a Hulladék Kisokos és Kalendárium kiadvány biztosításáig –, most pedig az önkormányzattal összefogva, a lakosság segítségét kérve igyekszik fellépni az illegális hulladék elhelyezés ellen. Hiszen egy kidobott hűtőszekrény vagy ágybetét veszélyes is lehet a környezetre, illetve a rossz példa ragadós is lehet.

Április 18-ra ennek érdekében egy Tavaszi Nagytakarítás című akciót hirdet az önkormányzat és a VKSZ Zrt., melyre várják azoknak a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek a jelentkezését, akik szeretnének segíteni az ilyen jellegű hulladékok felderítésében és összegyűjtésében, egyben jó példát mutatva a többieknek is – tájékoztatott Hegedűs Barbara alpolgármester. Az akcióhoz az eszközöket a VKSZ Zrt. biztosítja, jelentkezni pedig a varosomveszprem@gmail.com címen lehet.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.