2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

A város nem illegális szemétlerakó

Vannak, akik mégis rendszeresen annak nézik egyes pontjait. A jelenségre most sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a VKSZ Zrt. és az önkormányzat a Ranolder János téri parkolóban.

Ez egyike azoknak a pontoknak, ahol korábban szelektív hulladékgyűjtő sziget működött, és amelyet mióta felszámolták, néhányan előszeretettel használnak a szemetük tárolására – csak úgy, a sarokba, egy kupacba ledobva.

Így festett a Ranolder János tér múlt hét pénteken...Így festett a Ranolder János tér múlt hét pénteken...

Ráadásul nem egyedi esetről van szó: a városban sajnos több olyan gócpont is található, amelyet szintén illegális hulladéktárolóként használnak – mondta el Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója. Ez pedig nemcsak esztétikai szempontból baj, de anyagilag is komoly kárt jelent: éves szinten a cég 117 tonna illegális hulladékot szállít el, mintegy 400 alkalommal, ami nagyjából 5 millió forintjába kerül a közszolgáltatónak. Miközben ezt a pénzt faültetésre, játszóterek felújítására, utcabútorokra is költhetné, ha nem szólna közbe az emberi hanyagság. Az eltakarításra szánt időről nem is beszélve: a téren található hulladékkupacot például pénteken egyszer már elszállították a VKSZ Zrt. munkatársai, miután a jelenségről a közösségi médiában is megjelentek fotók, ehhez képest öt nappal később ismét jelentős mennyiség gyűlt össze.

...és így szerdán, pár nappal az elszállítás után...és így szerdán, pár nappal az elszállítás után

Szerencsére az illegális szemetelők csak kis részét képezik a veszprémi polgárságnak, de így is fontos újra és újra tudatosítani, hogy a hulladék azé, aki megtermelte, így annak elhelyezéséről is neki kell gondoskodnia, szabályszerűen: vagy a cég hulladékudvarán, vagy a hulladékgyűjtő telephelyen, elkülönítve a kommunális, a szelektív és a zöld hulladékot.

A társaság eddig is sokat tett azért, hogy erre felhívja a figyelmet – a legkisebbeknek szóló iskolai edukációs programoktól kezdve a Hulladék Kisokos és Kalendárium kiadvány biztosításáig –, most pedig az önkormányzattal összefogva, a lakosság segítségét kérve igyekszik fellépni az illegális hulladék elhelyezés ellen. Hiszen egy kidobott hűtőszekrény vagy ágybetét veszélyes is lehet a környezetre, illetve a rossz példa ragadós is lehet.

Április 18-ra ennek érdekében egy Tavaszi Nagytakarítás című akciót hirdet az önkormányzat és a VKSZ Zrt., melyre várják azoknak a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek a jelentkezését, akik szeretnének segíteni az ilyen jellegű hulladékok felderítésében és összegyűjtésében, egyben jó példát mutatva a többieknek is – tájékoztatott Hegedűs Barbara alpolgármester. Az akcióhoz az eszközöket a VKSZ Zrt. biztosítja, jelentkezni pedig a varosomveszprem@gmail.com címen lehet.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Megújult egy köztéri lépcső és új járdaszakaszt is építettek a Cholnoky lakótelepen.