Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A célok változatlanok, a vezérigazgató viszont új az EKF élén

2020. február 24. 14:13
Búcsúzik Mészáros Zoltán az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program kulturális és programjellegű feladatok ellátására létrehozott zrt. vezérigazgatója március közepétől. Helyét Markovits Alíz veszi át, aki korábban már több hasonló projektet sikerre vitt.

2018 májusa óta viselem a vezérigazgatói tisztséget a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nél. 2016-tól, amikor megfogalmazódott, hogy Veszprém újra nekifut az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének, a kezdetektől szerepet vállaltam a projektben: a megalakuló Művészeti Tanácsot vezettem, majd mind az első körös, mind a második körös prezentációs csapat tagja voltam, a 2018 decemberi zsűrilátogatás egyik főszervezője, egyik vezetője.

Vezérigazgatói munkámat a kezdetektől végig kísérte a dilemma, hogy vajon hogyan tudom összeegyeztetni mindezen feladataimat a már meglévő, lassan két évtizede működő egyéb üzleti, vendéglátós és turisztikai (Oliva Hotel és Étterem), valamint kulturális érdekeltségeimmel (VeszprémFest). Mára egyértelművé vált, hogy a Kulturális Főváros feladatainak ezen fázisában már egy teljes embert kíván a feladat, olyat, aki minden figyelmét, erejét és idejét csak és kizárólag ezen feladatoknak képes szentelni, és be kellett látnom, hogy ez személyemben már nem áll fenn. Mindezek okán, egyeztetve a város vezetésével, a Kormánybiztosi Hivatallal és közvetlen vezető kollégáimmal is, közös megegyezéssel, március 20-tól a vezérigazgatói munkaviszonyom megszüntetése mellett döntöttünk.

- fogalmazott Mészáros Zoltán a hétfő délutáni sajtótájékoztatón, ahol Navracsics Tibor kormánybiztos, Porga Gyula polgármester és az új vezérigazgató, Markovits Alíz társaságában indokolta döntésének okait.

Mészáros továbbra is az EKF kötelékében marad, főtanácsadóként az előző négy év tapasztalatait felhasználva segíti a csapat munkáját.

Az általános tanácsadás mellett külön feladatként a fesztiválok fejlesztése és regionális láthatóvá tétele, erősítése lesz a területem. Emellett néhány olyan projekt fejlesztésében és megvalósításában való részvétel, ahol ötletgazda, vagy ötlet-társ voltam, és melyek személyesen is közel állnak hozzám.

Dr. Navracsics Tibor, Markovits Alíz, Mészáros Zoltán és Porga Gyula a sajtótájékoztatónDr. Navracsics Tibor, Markovits Alíz, Mészáros Zoltán és Porga Gyula a sajtótájékoztatón

A bejelentés a vezérigazgatói helycsere első lépése. Mészáros Zoltán ezután benyújtja lemondását a Zrt. igazgatótanácsának, mely szavaz a beadványról. Ezzel párhuzamosan Markovits Alíz tagja lesz az igazgatótanácsnak, amely szavaz a felkért vezérigazgató kinevezéséről. A Veszprém-Balaton Zrt. vezérigazgatói székének várományosa március 21-től töltheti be új tisztségét.

Elsőként a verseny szférában pénzügyi és külkereskedelmi területen dolgoztam, majd számos hazai és nemzetközi projekt menedzsment és szakértői feladatait láttam el. A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének fejlesztési vezetőjeként jó néhány éves tapasztalatot szereztem regionális fejlesztési projektek tervezésében, megvalósításában és ellenőrzésében. Kiemelt feladatom  Miszlivetz Ferenc Professzor Úr által kidolgozott KRAFT koncepció gyakorlatba való átültetése a „Kreatív Város – Fenntartható Vidék Kőszeg város példáján”. Az így megvalósuló projektet Magyarország kormánya kiemelt nemzeti projektté minősítette.

Az Intézet segítette a Európa Kulturális Főváros pályázat előkészítési munkálatait, ezáltal a KRAFT alapgondolata beépítésre került a koncepcióba, mely szerint Veszprém az őt körülvevő vidékkel együttműködve lehet igazán sikeres.

Meggyőződésem, hogy Veszprém és a régió önkormányzatai, az akadémiai valamint a vállalati szféra együttműködése nyomán, a települések erősségeire építő és a közös problémák megoldására fókuszáló gondolkodás és cselekvés révén 2023-ra egy minta értékű térség  jöhet létre, amely méltán tarthat számot Európa érdeklődésére. Mindehhez szükségünk lesz a civil társadalom, a helyi polgárok támogatására, hiszen ők lesznek a siker és a fenntarthatóság záloga.

Azon fogok dolgozni, hogy 2023 egy sikeres és emlékezetes év legyen, amelynek hosszútávú hatása tova gyűrűzik Veszprém és a Balaton régió fejlődésben

- fogalmazott első nyilatkozatában Markovits Alíz.

A sajtótájékoztatón Navracsics Tibor kormánybiztos hangsúlyozta, hogy túl vannak az előkészítő munkán, a jövőben egy még intenzívebb időszak kezdődik, hiszen élesben is hozzákezdhetnek a programok megvalósításához.

2018. december 14-én délután hirdették ki, hogy Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A képen a bejelentés utáni első pillanatok2018. december 14-én délután hirdették ki, hogy Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A képen a bejelentés utáni első pillanatok

Porga Gyula polgármester a kormánybiztossal együtt megköszönte Mészáros Zoltán eddigi munkáját, aki 2016 óta, az első lépésektől velük dolgozott a nyertes pályázaton, majd évről évre el kellett dönteni, hogy ideje és energiája meddig engedi, hogy folytassa ezt a teljes embert megkövetelő munkát.

Az új vezérigazgatónak a polgármester is sok sikert kívánt, aki várhatóan március 21-től foglalja el hivatalosan a vezérigazgatói széket.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.