Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ha ezeket betartja, nem kell tartani az ellenőröktől

2020. február 25. 12:39
A lakossági igényeket is szem előtt tartva, a jövőben az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektet a V-Busz a jegy- és bérletellenőrzésekre. Utánajártunk, hogy mi kell ahhoz, hogy ha felszáll az ellenőr, a vérnyomásunk ne emelkedjen az egekig.

Az egyik lakossági kritika, ami megfogalmazódott a V-Busz működésével kapcsolatban tartott közmeghallgatáson januárban az volt, hogy kevés a jegy- illetve bérletellenőrzés, azaz ritkán látni ellenőröket a buszokon. Ezáltal lépéselőnyben vannak a bliccelők a buszokon, ami a cégnek bevételkiesést jelenthet, a szabálykövető utasokban pedig jogosan morális problémákat vet fel.

Ezt orvosolva a következő időszakban még nagyobb hangsúlyt fektetnek az ellenőrzésekre a V-Busznál – tudtuk meg a cég vezetésétől.

Kérdéseinkkel felkerestük az ellenőrzéseket végző Hórusz-Global Kft. illetékeseit, hogy utánajárjunk a legfontosabb kérdéseknek, tisztázzuk az utasok és az ellenőrök jogköreit.

Mekkora a pótdíj összege, ha jegy, vagy bérlet nélkül utazunk?

Helyszínen, vagy előzetesen telefonon egyeztetve két munkanapon belül a Pápai út 30. címen található Ügyfélszolgálaton befizetve 10 000 Ft, 30 napon belüli postai csekkes vagy elektronikus banki átutalásos megfizetés esetén 15 000 forint, késedelmi díj 30 napon túli fizetés esetén – külön felszólítás alapján + 15 000 Ft, tehát összesen 30 000 Ft.

Van-e különbség a pótdíj összegében, ha az utasnak ugyan van bérlete, de annak kedvezményére ő nem jogosult (pl. diákbérletet használ valaki, miközben nincs érvényes diákigazolványa)?

Nincs, de arra van utólagos bemutatási lehetőség, ha például van érvényes diákigazolványa, csak nincs nála, ekkor 2000 Ft bemutatási díjat köteles fizetni, és a pótdíj eljárás megszűnik. Erre személyesen van lehetőség 8 napon belül a Hórusz-Global Kft. Ügyfélszolgálatán (Veszprém, Pápai u. 30.).

Meddig terjed az ellenőr hatásköre ellenőrzés során? (Például előfordulhat, hogy az utast fizikailag feltartóztatja, ha ő nem hajlandó bemutatni jegyét, bérletét?)

Fizikailag (például karját megfogva) nem tartóztathatja fel, de az Üzletszabályzat értelmében jogosultak rövid időre megtiltani az autóbuszvezetőnek a jármű ajtajainak kinyitását, valamint a jármű továbbhaladását. Jogosult továbbá rendőri segítséget kérni, akár adatmegismeréshez is, ekkor a hatóság kiérkezéséig a járat visszatartható. Az utas egyébként az Üzletszabályzat értelmében köteles adatait a pótdíjazási folyamat rögzítéséhez az ellenőrnek átadni.

Mi történik abban az esetben, ha az utas felszáll a buszra, de nincs érvényes jegye, vagy bérlete és ezt a sofőr észleli? Elindulhat a busz így is? Mit tud tenni ilyenkor a sofőr?

Az autóbuszokra az első ajtós felszállítási rend érvényes Veszprémben, az autóbuszvezető jegy, illetve bérlet, vagy más utazási igazolvány nélkül felszállni szándékozó utast felszólítja menetjegy váltására. Amennyiben az utas erre nem hajlandó, az utazásból kizárja, azaz nem indul el addig, míg le nem száll az utas. Az utazási igazolványok érvényességének, valamint a kedvezmények jogosságának vizsgálata már az ellenőr feladata.

Milyen jogi következményei lehetnek, ha nem fizetjük be a pótdíjat?

Amennyiben a késedelmi díjjal növelt összeg 30 napon belül nem érkezik be, úgy fizetési meghagyást bocsátanak ki, melynek végösszege kb. 57 000 forint.

Ha bliccelésen kapnak valakit, a büntetés kiszabása után végigmehet a járaton, vagy le kell szállnia a következő megállónál?

Amennyiben vállalja a pótdíj megfizetését, úgy tovább utazhat.

Büntetés kiszabásánál milyen iratokat kérhet az ellenőr?

Az Üzletszabályazt értelmében, azon utas, aki a helyszíni pótdíj megfizetését nem vállalja, köteles személyazonosságát igazolni – személyi igazolvány, vagy jogosítvány, útlevél és lakcímkártya. Kedvezményre történő jogosultság esetén is adatmegismerési joga van az ellenőrnek, például az OEP-kártyához fényképes igazolványt, 65 év felettiek esetében szintén fényképes, azonosításra alkalmas igazolványt kell kérnie, és az utas köteles átadni ezeket. Korlátozottan cselekvőképes utas esetén (14 és 18 év között) az ellenőr „Adategyeztető lapot” vesz fel, és a pótdíj kezelője az utas által megadott gondviselőt köteles írásban (levélben) értesíteni, amelynek a melléklete a pótdíjról szóló csekk. Kiskorú esetében a gondviselő felelőssége, hogy érvényes úti okmányokkal rendelkezzék az utas.

Mi történik, ha ezek bemutatását megtagadja az utas? Mikor hívható rendőr?

Amennyiben az utas adatainak átadását megtagadja, az ellenőr jogosult hatósági segítséget igénybe venni.

Milyen volt az elmúlt időszakban a morál az utasok körében Veszprémben? Mennyire jellemző a bliccelés?

Az elmúlt időszak tapasztalata alapján több esetben is előfordult az érvénytelen bérletjeggyel – amely bérletjegyen nincs azonosító szám, annak számít – és a lejárt bérletjeggyel, jogtalan utazási kedvezmény igénybevételével utazók száma.

 

A forgalmi és kereskedelmi ellenőrzéseket a V-busz Kft szerződött partnere, a Hórusz-Global Kft látja el, Ügyfélszolgálatuk elérhetősége: Veszprém, Pápai u. 30. kontroll@horuszglobal.hu, telefonszáma: +3630/8296481 személyes ügyintézésre szerdai napokon 10:00 – 17:00 óra között van lehetőség kizárólag az előbbi címen.

 

Díjmentesen utazók a megfelelő igazolvány, igazolás felmutatásával:

  • felnőtt kíséretében utazó gyermek 6 éves korig
  • 65 évesnél idősebb magyar, és jogszabályi feltételeknek megfelelő külföldi állampolgár
  • vak személy
  • hallássérült személy
  • hadirokkant, hadiözvegy, és amennyiben igazolja a jogosultságot, a hadirokkant kísérője
  • magasabb összegű családi pótlékban részesülő, valamint az ide vonatkozó törvény szerint súlyosan fogyatékosnak minősülő személy és a vele együtt utazó kísérő. A kísérő számára csak az együtt utazás idejére jár kedvezmény, önállóan nem veheti igénybe.

 

Jogszabályi feltételeknek megfelelően kedvezményes nyugdíjas bérletjegy használatára jogosultak:

  • saját jogú, vagy hozzátartozói, rokkantsági nyugellátásban, szolgálati járandóságban részesülők
  • nemzeti gondozási díjban, illetve nemzeti helytállási pótlékban részesülők,
  • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személyek
  • (az előzőekben felsoroltak házas- vagy élettársa, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte)
  • gyám és gyámolt, valamint gondnok és gondnokolt személy
  • Fenti négy kategória igénybevételéhez kötelező bérletigazolvány kiállításához az Ellátottak utazási utalványának (karikás szelvény) bemutatása szükséges
  • Aktív korúak ellátásban részesülő személy, ha munkaviszonyban nem áll, valamint a rokkantsági járadékos, az önkormányzat jegyzőjének igazolása alapján.

 

Jogszabályi feltételeknek megfelelően tanuló bérletjegy kedvezmény igénybevételére jogosultak:

  • 6 éven felüli óvodás az intézmény igazolása és bérletigazolvány használata mellett
  • 6 – 14 év közötti gyermek bármely, életkor igazolására alkalmas fényképes okmánnyal történő igazolás esetén.
  • 14 év feletti nappali és esti tagozatos magyar, és jogszabályi feltételeknek megfelelő külföldi tanulók, hallgatók, érvényes diákigazolvány alapján

 

Önkormányzati rendelet szerinti bérletjegy kedvezmény:

  • kisgyermekesek a jegyző igazolása alapján

 

A részletes utazási feltételek a szolgáltató honlapján, a www.vbusz.hu elérhetőségen elektronikus, valamint az Ügyfélszolgálatokon érhető el.

Az utas és a szolgáltató között ráutaló magatartással személyszállítási szerződés jön létre, amennyiben az utas az autóbuszra utazási céllal felszáll. Ezen szerződés alapja az Üzletszabályzat, amely mindkét félre nézve tartalmazza a jogokat és kötelességeket. Az utasnak az utazás megkezdése előtt szükséges tájékozódni az utazási feltételekről. Amennyiben ezt elmulasztja, az ebből eredő károkért és hátrányokért a szolgáltató nem tehető felelőssé.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.