Általában az Oliva étteremben szoktunk találkozni Mészáros Zoltánnal, ha interjút készítünk, most viszont egy másik belvárosi kávézóban futottunk össze, ennek pedig egyszerű oka van: az Oliva húszéves történetének legnagyobb megújulásán megy keresztül jelenleg is.
A veszprémi közbeszédben sokan meglepődtek, egyesek félreértették és már-már az Oliva megszűnését vizionálták, amikor a mediterrán stílusú étterem bezárt, a Thököly Imre utca felőli parkolóban pedig megjelent egy új épület, amelyen Oliva Bisztró felirat árulkodik arról, hogy nem feltétlen kell nélkülözni a megszokott ízeket.
Az Oliva idén októberben lesz 20 éves. 20 éve egy mediterrán jellegű és stílusú étteremként jött létre, de mára sokat változtak az éttermek stílusirányzatai és a technológiáról még nem is beszéltünk.
- kezdte ecsetelni Mészáros Zoltán a megújulás okait.
Elérkezett az idő, hogy mi is új lendületet vegyünk, ahhoz viszont, hogy hamar elvégezzük azokat az újításokat, amiket megálmodtunk, muszáj pár hónapig bezárni a régi éttermet, amellett, hogy a hotel továbbra is üzemel és fogadja a vendégeket.
A hangsúly pedig a „régi éttermen” van, hiszen az Oliva Bisztró pont azt az űrt hivatott betölteni néhány hónapig, amit a mediterrán megfelelője képviselt az elmúlt két évtizedben.
Amikor az étlapról érdeklődtünk, Zoli megnyugtatott, hogy az Olivában megszokott ízvilág fog visszaköszönni, csak „bisztrósítják” az étlapot.
Ugyanúgy megtalálhatóak lesznek rajta a húsok, halak, vegetáriánus ételek, a házi hamburger és a steakek is, ami különösen népszerű a vendégeink körében. Annyi különbség lesz, hogy most nem közel 30, hanem 15-16 tétel közül lehet majd válogatni.
Zoli még egy kulisszatitkot elárult az új Oliva Bisztróról. Az épület, amit most az étterem parkolórészén állítottak fel, egyenesen Budapestről a Vörösmarty térről érkezett Veszprémbe, előtte a Gerbeaud mellett fogadta a fővárosi vendégeket, hasonló nívóban.
Veszprémben viszont a Váci utca helyett a várpanorámával fog szolgálni, egészen májusig a tervek szerint, utána ismételten megnyílik az Oliva Étterem, teljesen megújult belső dizájnnal, új színvilággal, és némileg az étlap is változik majd, de erről Zoli még nem akart többet elárulni.
Az Oliva Bisztró február 28-án, pénteken startol és egészen a régi-új étterem megnyitásáig, várhatóan májusig várja ugyancsak a régi-új vendégeit.
Beszélgetésünk során természetesen nem mehettünk el a hétfői bejelentés mellett sem, miszerint március közepétől az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt menedzsmentjét ellátó zrt. éléről távozik Mészáros Zoltán.
Döntését akkor azzal indokolta, hogy az EKF projekt egy teljes embert követel meg, neki pedig a VeszprémFest szervezésével és az Oliva megújításával is számos olyan munkája van, ami mellett ez a kiemelt feladat már nem fért bele.
Ha csak a közelmúlt eseményeire tekintünk vissza, amelyek az EKF égisze alatt valósultak meg, több újítással is találkozunk. A karácsonyi vásár újragondolása a várban és a jégpálya is mind-mind olyan innovatív megoldások voltak, amelyek eddig nem voltak Veszprémben, és ebből csak több lesz 2023-hoz közeledve. Mindemellett ehhez még sok dolgot kell újragondolni, elsőként a város parkjainak, tereinek használatát, amelyben Mészáros Zoltán szerint számos eddig kiaknázatlan lehetőség rejlik még.