2020. december 5.
//
Vilma névnap

Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék

Távol maradt a költségvetés vitájától az ellenzék két frakciója, a Fidesz-KDNP képviselői mellett csak a jobbikos Kovács Rajmund szólt hozzá a témához.

Előterjesztőként Porga Gyula polgármester megjegyezte: Veszprém szerencsés helyzetben van, hiszen nem csak az idei évre kell terveznie, hanem legalább 2023 végéig. Mint fogalmazott, városlakóként és polgármesterként is azt tartja a legfontosabbnak, hogy milyen hozadékai lesznek az Európa Kulturális Fővárosa programnak, mi az, ami 2023 után is megmarad? Ahhoz, hogy a program sikeres legyen, alapfeltétel a kiszámítható és stabil költségvetés. A polgármester rámutatott: a kormányzat 2010 óta partnerként tekint az önkormányzatokra, így Veszprémet is elérték az állami beruházások, melyek idén is éreztetik hatásukat. 

– A költségvetésünk biztonsággal végrehajtható, a tavalyi év azt mutatja, hogy ha bármi módosításra van szükség, azt rugalmasan tudtuk kezelni. A költségvetés jelentős beruházásokat, fejlesztéseket tartalmaz, a városban tudatos vagyongazdálkodás zajlik – mondta el Porga Gyula, aki szerint az előterjesztett büdzsé egy büszke és erős város költségvetése.

A stabilitás és gazdaságosság voltak a legfontosabb hívószavak a költségvetés összeállításakor – jelentette ki Hegedűs Barbara alpolgármester, aki az idei év kiemelt területei közül kiemelte az illegális hulladéklerakók felszámolását, a környezetvédelmet, amelyhez kapcsolódóan pályázatot nyújtanak be a levegőminőség javítására, játszótereket és kültéri közösségi tereket fejlesztenek. Hozzátette, hogy az ifjúsági, állatvédő és civil szervezetek, nyugdíjas klubok részére a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is biztosítják a megszokott támogatásokat.

Brányi Mária alpolgármester a költségvetést stabilnak, fenntarthatónak, a kiszélesedő működést jól finanszírozónak nevezte. Mint mondta, biztonságos az egészségügyi alapellátás, a szociális szféra, a kulturális terület és a civil szervezetek finanszírozása is. A fejlesztésekre fordított források egy részét saját forrásból fedezi a város, de fontosak a kormányzati partnerségből származó bevételek is.

A Fidesz-KDNP frakciójának több képviselője is felszólalt az előterjesztés kapcsán. Pálinkás Roland frakcióvezető a fenntarthatóságot célzó beruházásokat emelte ki, így a kerékpárutak építését, zöldterületi fejlesztéseket, energetikai beruházásokat. Dr. Strenner Zoltán az ingatlangazdálkodással kapcsolatban jegyezte meg, hogy az önkormányzat feladata nemcsak az vagyon értékesítése, hanem annak gyarapítása is, ami a költségvetés alapján érvényesül is. Halmay Gábor a kulturális terület támogatását emelte ki, helyesnek tartva, hogy e téren hosszú távon, 2023-ig és azutánra is terveznek. Stigelmaier Józsefné az Agóra előtti parkoló fejlesztése kapcsán fejezte ki támogatását. 

Az ellenzék soraiból egyedüliként a jobbikos Kovács Rajmund szólalt fel, aki kritizálta az önkormányzat hitelfelvételét, ami révén megfogalmazása szerint elzálogosítják a várost. Megjegyezte azt is, hogy a bevételek és kiadások közti különbséget a tavalyi évi maradványból fedezi a városvezetés, holott ezt a pénzt okosabban is el lehetne költeni. A polgármester válaszában rámutatott, hogy a 2019. évi költségvetési maradvány olyan pályázatokból származik, amelyek végrehajtása az előttünk álló hónapokban esedékes, ezt a pénzt csak arra lehet fordítani, amire a pályázaton támogatást nyertek.

A vitától távol maradó két frakció, az MSZP-LMP-P és a DK-Szakszervezetek képviselői a közgyűlés szünetében sajtótájékoztatón kritizálták a városvezetést. Azt kifogásolták, hogy a büdzsével kapcsolatos javaslataikat a polgármester válaszra se méltatta, az összeállításban nem érvényesült a részvételiség. Kevesellték a környezetvédelemmel kapcsolatos vállalásokat, a civil szervezetek támogatását politikai kifizetésnek nevezték, a város tervezett hitelfelvétele alapján pedig úgy gondolják, hogy az önkormányzat elindult az eladósodás felé. 

A polgármester mindenesetre másképp értékelte az ellenzéki képviselők távolmaradását: a vita zárszavában megköszönte a két frakció “gesztusát”, hogy lehetővé tették a költségvetés nyugodt körülmények között zajló tárgyalását.

A 2020. évi költségvetést 11 igennel, 7 nem ellenében fogadták el. 

Söge
Domján Attila

További cikkek

Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.