2020. július 13. // Jenő névnap

Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék

Távol maradt a költségvetés vitájától az ellenzék két frakciója, a Fidesz-KDNP képviselői mellett csak a jobbikos Kovács Rajmund szólt hozzá a témához.

Előterjesztőként Porga Gyula polgármester megjegyezte: Veszprém szerencsés helyzetben van, hiszen nem csak az idei évre kell terveznie, hanem legalább 2023 végéig. Mint fogalmazott, városlakóként és polgármesterként is azt tartja a legfontosabbnak, hogy milyen hozadékai lesznek az Európa Kulturális Fővárosa programnak, mi az, ami 2023 után is megmarad? Ahhoz, hogy a program sikeres legyen, alapfeltétel a kiszámítható és stabil költségvetés. A polgármester rámutatott: a kormányzat 2010 óta partnerként tekint az önkormányzatokra, így Veszprémet is elérték az állami beruházások, melyek idén is éreztetik hatásukat. 

– A költségvetésünk biztonsággal végrehajtható, a tavalyi év azt mutatja, hogy ha bármi módosításra van szükség, azt rugalmasan tudtuk kezelni. A költségvetés jelentős beruházásokat, fejlesztéseket tartalmaz, a városban tudatos vagyongazdálkodás zajlik – mondta el Porga Gyula, aki szerint az előterjesztett büdzsé egy büszke és erős város költségvetése.

A stabilitás és gazdaságosság voltak a legfontosabb hívószavak a költségvetés összeállításakor – jelentette ki Hegedűs Barbara alpolgármester, aki az idei év kiemelt területei közül kiemelte az illegális hulladéklerakók felszámolását, a környezetvédelmet, amelyhez kapcsolódóan pályázatot nyújtanak be a levegőminőség javítására, játszótereket és kültéri közösségi tereket fejlesztenek. Hozzátette, hogy az ifjúsági, állatvédő és civil szervezetek, nyugdíjas klubok részére a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is biztosítják a megszokott támogatásokat.

Brányi Mária alpolgármester a költségvetést stabilnak, fenntarthatónak, a kiszélesedő működést jól finanszírozónak nevezte. Mint mondta, biztonságos az egészségügyi alapellátás, a szociális szféra, a kulturális terület és a civil szervezetek finanszírozása is. A fejlesztésekre fordított források egy részét saját forrásból fedezi a város, de fontosak a kormányzati partnerségből származó bevételek is.

A Fidesz-KDNP frakciójának több képviselője is felszólalt az előterjesztés kapcsán. Pálinkás Roland frakcióvezető a fenntarthatóságot célzó beruházásokat emelte ki, így a kerékpárutak építését, zöldterületi fejlesztéseket, energetikai beruházásokat. Dr. Strenner Zoltán az ingatlangazdálkodással kapcsolatban jegyezte meg, hogy az önkormányzat feladata nemcsak az vagyon értékesítése, hanem annak gyarapítása is, ami a költségvetés alapján érvényesül is. Halmay Gábor a kulturális terület támogatását emelte ki, helyesnek tartva, hogy e téren hosszú távon, 2023-ig és azutánra is terveznek. Stigelmaier Józsefné az Agóra előtti parkoló fejlesztése kapcsán fejezte ki támogatását. 

Az ellenzék soraiból egyedüliként a jobbikos Kovács Rajmund szólalt fel, aki kritizálta az önkormányzat hitelfelvételét, ami révén megfogalmazása szerint elzálogosítják a várost. Megjegyezte azt is, hogy a bevételek és kiadások közti különbséget a tavalyi évi maradványból fedezi a városvezetés, holott ezt a pénzt okosabban is el lehetne költeni. A polgármester válaszában rámutatott, hogy a 2019. évi költségvetési maradvány olyan pályázatokból származik, amelyek végrehajtása az előttünk álló hónapokban esedékes, ezt a pénzt csak arra lehet fordítani, amire a pályázaton támogatást nyertek.

A vitától távol maradó két frakció, az MSZP-LMP-P és a DK-Szakszervezetek képviselői a közgyűlés szünetében sajtótájékoztatón kritizálták a városvezetést. Azt kifogásolták, hogy a büdzsével kapcsolatos javaslataikat a polgármester válaszra se méltatta, az összeállításban nem érvényesült a részvételiség. Kevesellték a környezetvédelemmel kapcsolatos vállalásokat, a civil szervezetek támogatását politikai kifizetésnek nevezték, a város tervezett hitelfelvétele alapján pedig úgy gondolják, hogy az önkormányzat elindult az eladósodás felé. 

A polgármester mindenesetre másképp értékelte az ellenzéki képviselők távolmaradását: a vita zárszavában megköszönte a két frakció “gesztusát”, hogy lehetővé tették a költségvetés nyugodt körülmények között zajló tárgyalását.

A 2020. évi költségvetést 11 igennel, 7 nem ellenében fogadták el. 

Söge
Domján Attila

További cikkek

330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
330 férőhelyes épületszárnnyal bővült a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
Megszüntetve a börtönök túltelítettségét, országszerte tíz büntetés-végrehajtási intézet bővült új épületszárnyakkal. Az elkészült beruházások hivatalos átadó ünnepségét hétfőn tartották Veszprémben.
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Normális tanévkezdésben reménykedik az államtitkár
Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - közölte a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn a közrádióban.
Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány
Beutazási korlátozásokat jelentett be a kormány
Szigorítja a külföldről érkezőkre vonatkozó szabályokat a kormány: fertőzöttségi szint alapján vörös, sárga és zöld kategóriákba sorolják az országokat, az előbbiek esetén pedig kötelező karantént ír elő - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökéget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Gyopáros: a Magyar falu programra jövőre több mint 250 milliárd forint jut
Gyopáros: a Magyar falu programra jövőre több mint 250 milliárd forint jut
A Magyar falu program keretösszege jövőre meghaladhatja a 250 milliárd forintot - jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr közeli Rábapatonán.
226 milliós állami támogatást kapott a Hungarian Table Top Kft.
226 milliós állami támogatást kapott a Hungarian Table Top Kft.
A halimbai céget Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is meglátogatta pénteken.
2020. július 13. // Jenő névnap