Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Új gyakorló munkafüzet segíthet a magyar érettségire való felkészülésben

2020. február 28. 16:03
A néhány éve módosításon átesett magyar érettségi vizsga sikeres teljesítése érdekében Parapatics Andrea nyelvész, a Pannon Egyetem oktatója olyan gyakorló munkafüzetet írt, amely segít az új – és régi – feladattípusok begyakorlásában.

Parapatics Andrea kérésünkre részletesen beszámolt a magyar érettségi feladatok újdonságairól, és a munkafüzetről: "három évvel ezelőtt módosítottak a magyar érettségi vizsgán, méghozzá úgy, hogy az érvelés kikerült a hosszabb szövegalkotási feladatok közül, így ott már csak műértelmezés és összehasonlítás közül választhatnak a vizsgázók. Az érvelés továbbra is opcionális, de már csak rövidebb formában, irodalmi művekre való hivatkozás elvárása nélkül, az első vizsgarészben. A szövegértési feladat után választhatnak a tanulók, hogy egy mindennapi témával kapcsolatban fogalmazzák-e meg érveiket és/vagy ellenérveiket, vagy pedig egy gyakorlati szövegalkotási feladatot oldanak-e meg. Utóbbi lehet például motivációs levél egy nyári munkához vagy iskolai felvételihez, vagy olyan szóbeli műfaj, mint a vitaindító felszólalás.

Amikor ez bekerült az érettségi vizsgába, négy darab hivatalos mintafeladat kivételével nem volt hozzá segítsége a vizsgára készülőknek, illetve az őket felkészítő tanároknak. Ekkor még középiskolában is tanítottam, és nem is volt egyszerű feladat ennek hiányában felkészíteni a diákokat erre a feladatra.

Saját feladatokat kezdtem kitalálni, amelyek segítenek megjegyezni, hogy mik a formai, tartalmi és nyelvi elvárások az egyes műfajoknál.

A következő évben még mindig nem érkezett segítség ehhez a feladattípushoz, ezért úgy gondoltam, hogy érdemes lenne a meglévő ötleteimet újabbakkal kiegészítve kiadni egy munkafüzet formájában, hogy más pedagógusoknak és diákoknak is a segítségére lehessen.

A munkafüzet minden olyan írásbeli és szóbeli gyakorlati szövegműfajt megtanít, ami a hivatalos vizsgaszabályzat szerint előfordulhat ebben a feladattípusban. Ilyen az imént említett motivációs levél, vagy a vitaindító felszólalás, de szerepelnek feladatok kérvény, panaszos levél, hozzászólás, felszólalás, ajánlás vagy méltatás elkészítéséhez is.

Emellett hagyományos és amerikai típusú önéletrajz elkészítését is megtanítja a munkafüzet.

Nem arról van szó, hogy csupa egyforma feladat hol az egyik, hol a másik műfajú szöveg elkészítését kéri, hanem az volt a cél, hogy rávezető, változatos feladatokkal maguktól jöjjenek rá a tanulók, hogyan is kellene egy-egy ilyennek nekiállni, és hogy viszonylag könnyen memorizálhassák a műfaji kritériumokat.

Ezekhez olyan témákat választottam, amilyenek előfordulhatnak egy érettségin, illetve amik a tanulók érdeklődési körébe tartozhatnak. Az is cél volt, hogy a kollégáknak is könnyebb legyen, így elég csupán hátra lapozni a megoldásokhoz, a tanulók pedig a feladat elkészítése után rögtön le tudják ellenőrizni magukat.

A munkafüzet a legnagyobb, legismertebb könyváruházakban személyesen és online is, de kisebb fővárosi és vidéki könyvesboltokban és persze a Tinta Könyvkiadó irodájában és honlapján is elérhető.".

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.