2021. április 16.
//
Csongor névnap

Ott voltunk a Papírkutya kultúrbisztró megnyitóján Veszprémben

Papírkutya néven nyitotta meg kapuit Veszprém legújabb kultúrbisztrója, ami már nem is titkoltan a 2023-as Európa Kulturális Főváros érezhető előszelével érkezett meg a Királynék városába.

A Szabadság tér 9. alatt korábban is egy kávézó működött, rövid zárva tartás után pedig megújult brand-del és névvel, immáron Papírkutya cégér alatt nyitott meg a héten.

A február 26-i megnyitón nem kisebb név, mint korunk egyik legismertebb európai blues zenésze, Ian Siegal lépett fel.

Ian Siegal a Papírkutya megnyitójánIan Siegal a Papírkutya megnyitóján

Siegal nevével már többször találkozhattunk hazánkban is, legtöbbször a Tom Waits életművet feldolgozó Braindogs formációban.

A Papírkutya megnyitójára roskadásig megtelt a hely, ami egyszerre árasztja magából a kortárs festőművészek képein keresztül a XXI. század kulturális sokszínűségét, emellett visszaköszön a minimalizmus és a klasszicista kávéházi életérzés is. Bár utóbbit könnyebben átérezhetjük akkor, ha a jövőben a délutáni kávénk elfogyasztására választjuk ezt a helyet, a megnyitó inkább a közös ünneplésről szólt.

Az eseményen jelen voltak az Európa Kulturális Főváros megvalósításában követlenül és közvetetten érintett városi szerepelők, valamint számos kultúra és ezen belül főleg a blues zene iránt érzékeny közönség tagjai is.

A Papírkutya nem csak eggyel több vendéglátóhely kíván lenni Veszprémben, időről időre programokkal tervezik megtölteni a helyet, miközben a gasztronómia és a kultúra hívószavával közelebb hozza a veszprémieket az EKF-hez.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken.
Elmondani az elmondhatatlant
Elmondani az elmondhatatlant
A mai napig vita tárgyát képezi, lehet-e hiteles alkotást készíteni olyan sokkoló témákról, mint a holokauszt. Az elmúlt évek többszörösen díjazott filmalkotásai arra engednek következtetni, lehet, sőt, érdemes több megközelítést alkalmazni. A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja apropóján ajánlunk öt hazai filmet.
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.
14 bámulatosan szép könyvtár
14 bámulatosan szép könyvtár
Talán nem nekik jut a legnagyobb megbecsülés a munkaerőpiacon, de ők dolgozhatnak az egyik legszebb környezetben. A könyvtárosok világnapján 14 lenyűgöző könyvtárt mutatunk a világból.
Kancsók, szekrény és óra a Sédben
Kancsók, szekrény és óra a Sédben
Megjelent a Séd folyóirat idei második száma.