2021. május 8.
//
Mihály névnap

Ott voltunk a Papírkutya kultúrbisztró megnyitóján Veszprémben

Papírkutya néven nyitotta meg kapuit Veszprém legújabb kultúrbisztrója, ami már nem is titkoltan a 2023-as Európa Kulturális Főváros érezhető előszelével érkezett meg a Királynék városába.

A Szabadság tér 9. alatt korábban is egy kávézó működött, rövid zárva tartás után pedig megújult brand-del és névvel, immáron Papírkutya cégér alatt nyitott meg a héten.

A február 26-i megnyitón nem kisebb név, mint korunk egyik legismertebb európai blues zenésze, Ian Siegal lépett fel.

Ian Siegal a Papírkutya megnyitójánIan Siegal a Papírkutya megnyitóján

Siegal nevével már többször találkozhattunk hazánkban is, legtöbbször a Tom Waits életművet feldolgozó Braindogs formációban.

A Papírkutya megnyitójára roskadásig megtelt a hely, ami egyszerre árasztja magából a kortárs festőművészek képein keresztül a XXI. század kulturális sokszínűségét, emellett visszaköszön a minimalizmus és a klasszicista kávéházi életérzés is. Bár utóbbit könnyebben átérezhetjük akkor, ha a jövőben a délutáni kávénk elfogyasztására választjuk ezt a helyet, a megnyitó inkább a közös ünneplésről szólt.

Az eseményen jelen voltak az Európa Kulturális Főváros megvalósításában követlenül és közvetetten érintett városi szerepelők, valamint számos kultúra és ezen belül főleg a blues zene iránt érzékeny közönség tagjai is.

A Papírkutya nem csak eggyel több vendéglátóhely kíván lenni Veszprémben, időről időre programokkal tervezik megtölteni a helyet, miközben a gasztronómia és a kultúra hívószavával közelebb hozza a veszprémieket az EKF-hez.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.
Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt
Közösségi terek tervezésbe vonja be a Jutasi úti lakótelepen élőket az EKF-projekt
A május közepén induló felmérésben arról is kérdezik az embereket, hogy milyen lakótelepen élnének szívesen és milyenen nem. Egy 3,5 kilométeres futókört is létrehoznak.
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
A Covid utáni első koncert az igazi hősöknek szól majd a Hangvillában
Új értelmezést nyert a „hős” jelző, a békeidőben tanúsított hőstetteket a Hangvilla most egy különleges ajándékkal hálálja meg. Május végén, a Covid-járvány után először tartanak zenei rendezvényt a kulturális központban, a vendégkör viszont speciális lesz. Erről, valamint a kulturális szféra járvány utáni új kihívásairól is beszélgettünk a Hangvilla igazgatójával.
Elmarad a Gizella-napok
Elmarad a Gizella-napok
Közösségi oldalán jelentette be az egyébként nem meglepő hírt a Veszprémi Programiroda: idén sem rendezik meg a Gizella-napokat a járványhelyzet miatt.
Egyénekből közösség, tervekből valóság, ez az EKF önkéntesprogramja
Egyénekből közösség, tervekből valóság, ez az EKF önkéntesprogramja
Annak érdekében, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros sikeres legyen, számos tényezőnek kell puzzle-szerűen passzolnia egymáshoz. A kulturális programok és infrastrukturális beruházások mellett pedig van egy olyan szegmense is a projektnek, amelynek eredményét már most kézzelfoghatóan, pontosabban emberközeli módon érzékelhetjük. Az EKF önkéntesprogramjához már most több tucatnyian csatlakoztak, a csapatban pedig a tizenévesek mellett 83 éves önkéntes is megtalálható.