2020. december 2.
//
Melinda névnap

Petőfi máig példakép

Petőfi Sándor 1848-as veszprémi látogatására emlékeztek pénteken a Mackó cukrászdánál.

A forradalmi költő 1848. március 5-én és 6-án élvezte az akkoriban itt működő szálló vendégszeretetét. 1913-ban a Színpártoló Egyesület kezdeményezésére helyezték el az épület falán a Csikász Imre által készített domborművet.

A pénteki megemlékezés szónokaként Halmay Gábor önkormányzati képviselő méltatta a költőt. Mint mondta, Petőfinek szinte személyi kultusza alakult ki Veszprémben: elneveztek róla színházat, utcát, és korábban egy teljes városrészt is. A költő bő egy héttel a forradalom kitörése előtt járt városunkban – nem tudhatjuk, hogy az őt itt ért hatások mennyiben befolyásolták későbbi tetteit (a francia forradalom kitöréséről nálunk értesült). Petőfi példakép – hangsúlyozta Halmay –, akire felnézhetünk, aki kiállt a hazáért és a szabadságért. Fontos, hogy emlékezzünk rá és adjon nekünk erőt az ő bátorsága és hazafisága.

A beszédet követően a megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el a költő emléktáblájánál. Az ünnepségen Sz. Csordás Éva előadóművész két Petőfi-verset adott elő.

vehir.hu

További cikkek

Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten lejárnak a harminc napra hozott intézkedések, hogy utána és a karácsonyi időszakban milyen szabályok lesznek érvényben, arról jövő héten döntenek.
Az idei december megszépítője: a Kabóca Bábszínház
Az idei december megszépítője: a Kabóca Bábszínház
Telefonos beszélgetés a Mikulással, Szív küldi Kabóca módra és esti mese a bábszínészekkel. Bár a Kabóca Bábszínház átmenetileg bezárt, év végén sem maradnak mesés pillanatok nélkül a gyerekek.
Veszprémben ismét kifogásolt a levegő minősége
Veszprémben ismét kifogásolt a levegő minősége
Számos helyen tovább emelkedett a légszennyezettség a magas szállópor-koncentráció miatt.
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira
Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások - közölte az Oktatási Hivatal szerdán. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával tartják meg január 23-án.
Elkészült a honvédség veszprémi logisztikai központja
Elkészült a honvédség veszprémi logisztikai központja
átadták a NIPÜF Csoport legújabb létesítményét az Inpark Veszprém ipari parkban. A több mint 20 ezer négyzetméteres csarnok és a hozzá tartozó kiszolgáló épületek a Magyar Honvédség új anyagellátó raktárbázisaként működnek majd. A Honvédelmi Minisztérium megbízásából fejlesztett ingatlanokra hosszú távú bérleti megállapodást kötöttek a felek.