2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Petőfi máig példakép

Petőfi Sándor 1848-as veszprémi látogatására emlékeztek pénteken a Mackó cukrászdánál.

A forradalmi költő 1848. március 5-én és 6-án élvezte az akkoriban itt működő szálló vendégszeretetét. 1913-ban a Színpártoló Egyesület kezdeményezésére helyezték el az épület falán a Csikász Imre által készített domborművet.

A pénteki megemlékezés szónokaként Halmay Gábor önkormányzati képviselő méltatta a költőt. Mint mondta, Petőfinek szinte személyi kultusza alakult ki Veszprémben: elneveztek róla színházat, utcát, és korábban egy teljes városrészt is. A költő bő egy héttel a forradalom kitörése előtt járt városunkban – nem tudhatjuk, hogy az őt itt ért hatások mennyiben befolyásolták későbbi tetteit (a francia forradalom kitöréséről nálunk értesült). Petőfi példakép – hangsúlyozta Halmay –, akire felnézhetünk, aki kiállt a hazáért és a szabadságért. Fontos, hogy emlékezzünk rá és adjon nekünk erőt az ő bátorsága és hazafisága.

A beszédet követően a megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el a költő emléktáblájánál. Az ünnepségen Sz. Csordás Éva előadóművész két Petőfi-verset adott elő.

vehir.hu

További cikkek

Magyarországra jön Ferenc pápa
Magyarországra jön Ferenc pápa
Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn.
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon -mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
Süle Zsolt ott van A Dal döntőjében
Süle Zsolt ott van A Dal döntőjében
Kialakult A Dal 2021 március 13-i döntőjének mezőnye, miután a szombati második elődöntőből Süle Zsolt a Befúj című dallal, a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos a Maradokkal, Radics Gigi az Egy vagy velem című számmal, valamint Andelic Jonathan az Áldommal bejutott a fináléba. A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója különdíjat Kardos-Horváth János vehette át.
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.