Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Petőfi máig példakép

2020. március 6. 23:24
Petőfi Sándor 1848-as veszprémi látogatására emlékeztek pénteken a Mackó cukrászdánál.

A forradalmi költő 1848. március 5-én és 6-án élvezte az akkoriban itt működő szálló vendégszeretetét. 1913-ban a Színpártoló Egyesület kezdeményezésére helyezték el az épület falán a Csikász Imre által készített domborművet.

A pénteki megemlékezés szónokaként Halmay Gábor önkormányzati képviselő méltatta a költőt. Mint mondta, Petőfinek szinte személyi kultusza alakult ki Veszprémben: elneveztek róla színházat, utcát, és korábban egy teljes városrészt is. A költő bő egy héttel a forradalom kitörése előtt járt városunkban – nem tudhatjuk, hogy az őt itt ért hatások mennyiben befolyásolták későbbi tetteit (a francia forradalom kitöréséről nálunk értesült). Petőfi példakép – hangsúlyozta Halmay –, akire felnézhetünk, aki kiállt a hazáért és a szabadságért. Fontos, hogy emlékezzünk rá és adjon nekünk erőt az ő bátorsága és hazafisága.

A beszédet követően a megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el a költő emléktáblájánál. Az ünnepségen Sz. Csordás Éva előadóművész két Petőfi-verset adott elő.

vehir.hu
további cikkek
Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.