Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
24°C

Petőfi máig példakép

2020. március 6. 23:24
Petőfi Sándor 1848-as veszprémi látogatására emlékeztek pénteken a Mackó cukrászdánál.

A forradalmi költő 1848. március 5-én és 6-án élvezte az akkoriban itt működő szálló vendégszeretetét. 1913-ban a Színpártoló Egyesület kezdeményezésére helyezték el az épület falán a Csikász Imre által készített domborművet.

A pénteki megemlékezés szónokaként Halmay Gábor önkormányzati képviselő méltatta a költőt. Mint mondta, Petőfinek szinte személyi kultusza alakult ki Veszprémben: elneveztek róla színházat, utcát, és korábban egy teljes városrészt is. A költő bő egy héttel a forradalom kitörése előtt járt városunkban – nem tudhatjuk, hogy az őt itt ért hatások mennyiben befolyásolták későbbi tetteit (a francia forradalom kitöréséről nálunk értesült). Petőfi példakép – hangsúlyozta Halmay –, akire felnézhetünk, aki kiállt a hazáért és a szabadságért. Fontos, hogy emlékezzünk rá és adjon nekünk erőt az ő bátorsága és hazafisága.

A beszédet követően a megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el a költő emléktáblájánál. Az ünnepségen Sz. Csordás Éva előadóművész két Petőfi-verset adott elő.

vehir.hu
további cikkek
Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. ma 21:25 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. ma 14:30 A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert  A párt alelnöke Radnai Márk, a párt operatív vezetője és Tarr Zoltán, az európai parlamenti delegáció vezetője lett a hétfői tisztújítás után.  ma 14:11 Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől - az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap. tegnap 20:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.