Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Aki nélkül nem lenne emlékezetpolitika

2020. március 9. 10:50
Egy Menczer Gusztáv életét bemutató dokumentumfilmmel emlékeztek a Gulag áldozataira pénteken a Szaléziánumban.

Az 1921-ben született Menczer Gusztáv a háború előtt a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvostudományi Karán tanult, egyetemi évei alatt aktívan sportolt, korosztályos bajnok volt. A második világháborút követően az orosz titkosrendőrség kémkedés vádjával letartóztatta, majd tíz év kényszermunkára ítélték. Politikai fogolyként kilenc évet töltött a Gulagon embertelen körülmények között, ezalatt számos tábort megjárt. 

Menczer Gusztáv (Fotó: MTI, archív)Menczer Gusztáv (Fotó: MTI, archív)

A rendszerváltást követően 1990-től 2006-ig ő volt a Kárpótlás Társadalmi Kollégium elnöke. 1989-ben megalapította a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetét (SZÓRAKÉSZ), melynek elnöke volt haláláig.

Menczer ErzsébetMenczer Erzsébet

A filmet Menczer Erzsébet, a SZÓRAKÉSZ elnöke, Menczer Gusztáv lánya ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Mint mondta, az ő apja volt az első, aki nyilvánosan ki merte mondani, mi történt a háború után, és ha ő nincs, ma talán egyáltalán nem is lenne magyar emlékezetpolitika. Hangsúlyozta: 1944-től kezdve egymillió embert hurcoltak el, akik ha túl is élték a megpróbáltatásokat, hazatértük után is csak másodlagos állampolgárként, folyamatos megfigyelés alatt élhettek, az átélt borzalmakról senkinek nem beszélhettek. A hatalom az otthon maradt családtagokat is kisemmizte – így 1956-ig összesen hárommillió embert nyomorítottak meg.

A pénteki filmvetítésen jelen volt Márfi Gyula nyugalmazott érsek, Ovádi Péter parlamenti képviselő és Némedi Lajos korábbi alpolgármester. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.