2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

A szakképzett munkaerőhiány megoldásán dolgoztak

Szakmai értekezletre érkezett Veszprémbe Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerdán, ahol a térség igazgatóival és igazgatóhelyetteseivel egyeztettek az új képzési struktúráról. Rövid interjúnkból kiderül az is, hogy miért volt szükség ilyen jelentős változások bevezetésére a szakképzésben.

A Séf Szakközépiskolában találkoztak szerda délelőtt a veszprémi és pápai szakközépiskolák igazgatói és igazgatóhelyettesei, hogy a Szakképzési Centrum vezetőivel, valamint a helyettes államtitkárral közösen vitassák meg a most életbe lépett új szakképzési rendszer részleteit, valamint az oktatás és a piac közös irányvonalait.

A 12 intézmény (8 veszprémi és 4 pápai) képviselőinek tartott előadása előtt Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár rövid interjújában portálunknak beszélt arról is, hogy mi indokolta a szakképzési rendszer átalakítását.

Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárPölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár

A piaci körülmények olyan gyorsan változnak, hogy ahhoz, hogy ki tudjuk elégíteni a vállalkozások munkaerőre vonatkozó igényeit, elkerülhetetlen volt, hogy felülvizsgáljuk és átalakítsuk a szakképzés szerkezetét és tartalmát. A köznevelésről jobban le kellett válni ahhoz, hogy önálló rendszert tudjunk építeni, igazodva a munkaerőpiac, valamint a diákok igényeihez egyaránt. Ezek alapozták meg az új szakképzési törvényt is – kezdte Pölöskei Gáborné.

Egy jóval egyszerűbb rendszer kialakítása volt a cél, ahol olyan tényezőkre is figyelni kellett, mint például a diákoknak ne legyen megterhelő az, hogy az iskola, valamint a gyakorlati helyként szolgáló cég között folyamatosan ingázniuk kelljen.

Az oktatás struktúrája mellett a szakképzésben oktató tanárok bérét is igyekeztek a piaci viszonyoknak megfelelően meghatározni, valamint immáron nem csak a hiányszakmák diákjai részesülhetnek ösztöndíjban, hanem a jó tanulmányi átlag alapján is kaphatnak anyagi támogatást – árult el további információkat a helyettes államtitkár az új rendszerről.

Ha már a szakmáknál tartunk, Pölöskei Gáborné elmondta, hogy korábban körülbelül 760 szakmát különböztettek meg, az új szakmajegyzék viszont csak 174 alapszakmát jegyez. Erre az egyszerűsítésre azért volt szükség, mert a korábbi listában számos olyan szakma szerepelt, amelyek már nem működtek, vagy szakma helyett inkább munkakörök voltak. Ezeket összevonták, egyszerűsítették.  Az új szakmajegyzék leírásokkal pedig elérhető az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján.

Idén februárban már az új rendszer szerint jelentkezhettek a diákok a szakképzésbe, de mivel felmenő rendszerben történik a struktúraváltás, még minimum 5 év szükséges ahhoz, hogy a rendszer teljes mértékben átálljon az újra. Azért is szükséges ennyi idő, mert akik korábban felvételt nyertek a szakképzésbe, még a bekerüléskor érvényes követelmények szerint fognak végezni.

Az oktatás szeptemberben kezdődik az új rendszerben, a fiatal diákok mellett pedig a felnőttek is számíthatnak újabb lehetőségekre. Az új törvény értelmében két szakmát, valamint egy specializációt ingyenesen szerezhetnek meg.

A szakmai nap további részében, azokkal a veszprémi cégvezetőkkel is találkozott a helyettes államtitkár, akik érintettek a duális képzésben, és ezen cégek képviselőivel is megvitatták a legfontosabb tudnivalókat.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Megújult egy köztéri lépcső és új járdaszakaszt is építettek a Cholnoky lakótelepen.
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten lejárnak a harminc napra hozott intézkedések, hogy utána és a karácsonyi időszakban milyen szabályok lesznek érvényben, arról jövő héten döntenek.