2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Ma Milánóban

Magyarországon rendkívüli intézkedéseket vezetett be a kormány a koronavírus terjedésének megállítása érdekében, de még mindig távol állunk attól, hogy hazánkat is vörös zónává nyilvánítsák, ahogy az Olaszországban megtörtént. Vendégírónk most újabb írással jelentkezett Milánóból, hogy beszámoljon a mostani állapotokról.

Két hét telt el az előző írásom óta, úgyhogy ismét jelentkezem. Az előző 2 hét egész jól telt, mi nem nézünk tévét, úgyhogy annyira nem bombáztak minket a médiából érkező hírek, éltük kis életünket. Persze internetet mi is olvasunk, de próbáljuk szűrni az információkat.

Viszont most hétvégén jött az újabb rendelet, amely szerint április 3-ig vörös zónává váltunk. Ez először csak néhány megyét érintett, most már egész Olaszországot. Ez azt jelenti, hogy meghosszabbították az eddigi rendeletet és visszaállították a bárokra és éttermekre vonatkozó esti zárást is.

Egy kutya halad egy üres étterem előtt a római Trastevere környéken (kép: Reuters)Egy kutya halad egy üres étterem előtt a római Trastevere környéken (kép: Reuters)

Aki nem olvasta volna az előző cikkemet, az első rendelet szerint zárva vannak bölcsődék, óvodák, iskolák, egyetemek, felsőfokú képzések stb. Tilos mindenféle esemény szervezése magán- vagy közösségi helyszínen: sport, szórakozás, kulturális esemény, vallási esemény (mise). Tehát törlik az összes előadást, koncertet és mindenféle kulturális és sporteseményt. Zárva van minden közösségi helyszín: mint színház, mozi, fitnesstermek, múzeumok stb). Az előző hetekben több csoport volt, akik parkokban próbáltak meg edzeni vagy például ott tartottak énekkart, de most már szabad levegőn sem lehet csoportosulásokban lenni. Nem ajánlott senkivel találkozni, csak ha tartod az 1 méter távolságot. Több iskola online tart órákat, hogy ne maradjanak le annyira a tanulmányokkal. De például zeneiskolák és zenetanárok is oktatnak interneten, hogy ne vesszen el annyi óra.

A vörös zóna jelzés miatt nem járhatunk ki Milánó területéről. Ez persze nem azt jelenti, hogy a városból ki se tehetem a lábam, mert szerencsére mivel nagyváros, ennek is van vonzáskörzete, szóval mehetek sétálni egy kijjebb eső parkba vagy hasonlóba, de annál messzebb nem. (Valójában egész Lombardia vörös zóna, de a provinciák között sincs átjárás. A rendelet szerint munka vagy vészhelyzet esetében át lehet járni, de rengetegen kérnek információt, mert nem érthető egyértelműen, hogy ki mehet és hova.)

Egy olasz katona egy utassal beszél a milánói Milano Centrale vasútállomáson (kép: GETTY IMAGES)Egy olasz katona egy utassal beszél a milánói Milano Centrale vasútállomáson (kép: GETTY IMAGES)

Mikor rebesgetni kezdték a vörös zónás híreket hétvégén, a Milánóban dolgozó déli származású olaszok, megrohamozták az állomásokat. El akarták hagyni Lombardiát. Gondolom jó páran el is hagyták, de felszólították őket, hogy ne tegyék, mert így széthordhatják a vírust. Ismét vannak, akik próbálják a helyzet vicces oldalát látni, így ebből a „menekülésből” is születtek új mémek. Azóta persze a vörös jelzés már az egész országra vonatkozik, szóval hiába is akartak elmenni északról, már nem tudnak.

A zárnak biztos ekonomiai következményei is vannak/lesznek. Nagyon sokan maradtak ugyanis munka nélkül a zár miatt: az egész kulturális, sport és vendéglátó szektor.

Továbbra is változó hírek keringenek, úgy tűnik a szigorú zár oka, hogy a kórházak túlterheltek és nem nagyon van hely az újabb betegeknek. A cél valószínűleg a fertőzések számának lelassítása illetve megállítása. Ezért jobb, ha mindenki otthon marad, mert akkor talán hamarabb vége lesz ennek a helyzetnek.

Üres a milánói Dóm-tér (kép: Reuters)Üres a milánói Dóm-tér (kép: Reuters)

Mivel Magyarországról mindig ugyanazokat a kérdéseket kapom, íme a válaszaim.

Igen, ki lehet járni a lakásból, igen vannak emberek az utcán, bár egyre kevesebben.

Ma nagyon szép idő volt, így a parkban sokan voltunk: ki sétált, biciklizett, kutyával játszott vagy napozott.

Áru is van még a boltban, úgyhogy enni még mindig van mit. Ma azt láttam a kocsiból, hogy a szupermarketekhez is sorba kell állni, mert csak bizonyos létszámban engednek be embereket.

Kézfertőtlenítőt azonban még mindig nem tudtam venni, mert hiába érkezik új szállítmány mindig elfogy mire odaérek.

A gyógyszertárhoz is sorban állás van az utcán, egymástól 1 méter távolságra.

Az emberek sorban állnak egy szupermarketben, Casalpusterlengo városán kívül, amelyet az olasz kormány bezárt egy koronavírus-kitörés miatt Észak-Olaszországban, 2020. február 23-án. (kép: Reuters / Guglielmo Mangiapane)

Fura ez az élethelyzet, mert itt már 2 hete vannak bizonyos megszorítások és most egyre több lett. Szürreálisnak érzem, mikor nézem az otthoni vagy más országban lakó ismerőseim képeit vagy instagram story-jait és látom, hogy mindenki, aki nem itt van, éli megszokott életét. (Aminek amúgy nagyon örülök!) Vagy múltkor mikor egy budapesti barátommal beszéltem skype-on és mondtam, hogy kezdjen ő mesélni. Olyan üdítő volt hallgatni! Beszélt vagy 20 percet egyszuszra és semmi szó nem esett a vírusról, hanem mesélte, hogy mit csinált a múlt héten stb. Itt sajnos nem lehet kikerülni, hogy ne essen szóba. Van olyan, aki nagyon rosszul viseli a bezártságot és a várakozást, vannak akik jobban.

Teatro Massimo tér, Catania (kép: Reuters)Teatro Massimo tér, Catania (kép: Reuters)

Vannak kedvezményezések az itthonmaradás segítésére, tegnap például kaptam egy linket, még nem mélyedtem bele, de például ingyenes internetes elérést biztosít újságokhoz vagy online kurzusokhoz. És sok sportközpont tart interneten órát például jógát vagy pilatest (általában a már meglévő csoportjaik számára). Esténként pedig egy élőben közvetített tibeti meditációt hallgattunk. A meditációt vezető azt mondta, hogy:

„ Ne aggódjunk. Nézzük a helyzet pozitív oldalát. Ebben a rohanó világban olyan kevés idő jut arra, hogy olyan dolgokat csináljunk, amit szeretnénk, például, hogy olvassunk, zenét hallgassunk vagy pihenjünk. Használjuk ki jól ezt a pluszba kapott pihenőidőt.”

Az olasz házak ablakában ilyen és ehhez hasonló feliratok jelzik, hogy továbbra is próbálnak optimisták maradni az emberek. A szöveg jelentése: Minden rendben leszAz olasz házak ablakában ilyen és ehhez hasonló feliratok jelzik, hogy továbbra is próbálnak optimisták maradni az emberek. A szöveg jelentése: Minden rendben lesz

A cikket március 11-én fejeztem be. A rendeletek terén újabb változások várhatóak.

Buda-Csiszár Kata, Milánó

 

Kata korábbi írását pár hete közöltük, akkor még csak Lombardia-tartomány volt lezárva.

Kapcsolódó cikk
Vírushelyzet Lombardiában
„Milánóban élek évek óta és mivel többen érdeklődtek az ismerőseim közül, hogy mi az igazi helyzet itt kint a járvánnyal kapcsolatban, ezért úgy gondoltam, hogy leírom az én tapasztalataimat, amit a saját szememmel látok a környezetemben.” – vendégírás a koronavírus európai gócpontjából, Észak-Olaszországból.

 

Nyitókép: A férfiak védőmaszkot viselnek a koronavírus átjutásának megakadályozása érdekében, így sétálnak az olaszországi Dóm katedrális előtt, 2020. március 4.. REUTERS / Guglielmo Mangiapane

vehir.hu

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Milyen állat nyomát találták meg Veszprém mellett?
Az egyik veszprémi fórumba töltötték fel azokat a képeket, amiket valaki a város mellett fotózott és jól láthatóan egy emberi tenyér méretéhez hasonló nagyságú állati lábnyom látható rajta. A tippek elindultak, hogy milyen élőlény hagyta hátra ezt a nyomot, valaki már medvét látott benne. Mi megkérdeztük erről az egyik helyi vadásztársaság elnökét.