Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

A futás emberi szervezetre gyakorolt hatásai

2020. március 16. 8:56

Napjainkban a futás egy rendkívül népszerű sportág. Ilyen mértékű elterjedése főként annak tudható be, hogy talán a legegyszerűbb sportok egyike, hiszen nem igényel nagyon drága és speciális felszerelést vagy épp különleges környezetet. Csupán egy jó futócipőre és a két lábunkra van szükség ahhoz, hogy hódolhassunk ennek a sportnak.

És persze egy jó nagy adag akaraterőre. Hiszen alapvetően futni mindenki tud, sportolásként szerűen űzni már egészen más. Pedig valójában csak az első néhány alkalom nehéz, utána viszont már rögtön érezhetőek a futás pozitív hatásai, amelyet az emberi szervezetre gyakorol. Márpedig ebből elég sok van.

Jótékony hatásai

A futás kiválóan erősíti az immunrendszert, amire mindig nagy szüksége van a testünknek, nem csak a téli időszakban. Emellett hatékonyan növeli az állóképességet és jó hatással van az izomzatra is, ugyanis átalakítja azt. Jó alakformáló hatása van, csökkenti a cellulitisz mértékét, tehát az egyik leghatásosabb módszer a fogyásra.

Egészségügyi vonatkozásban olyan előnyei vannak, mint az ideális koleszterinszint beállítása, az anyagcsere folyamatok szabályozása, az öregedési folyamat lassítása és a daganatos, valamint szív- és érrendszeri betegségek megelőzése. Mindemellett pedig erősíti a hátizmokat, segít megelőzni a magas vérnyomást, javítja a vizuális memóriát, valamint a koncentrációs képességet, és jó hatással van az idegrendszerre is. Ezentúl pedig kiválóan alkalmas az önfegyelem fejlesztésére is.

A felsorolás pedig még korántsem teljes. Ebből látható tehát, hogy a futásnak rengeteg pozitív hatása van.

Szakértői vélemény

Szakértői szemmel is csak pozitív hatásai vannak a futásnak. Nagyon egészséges sportként tartják számon, hiszen növeli az erek rugalmasságát és keresztmetszetét, a tüdő oxigénfelvevő képességét és a vitálkapacitást is. Emellett pedig a szív pumpafunkcióját nagymértékben javítja, ezáltal képes optimalizálni a szív frekvenciáját.

A futás egyik nagy előnye, hogy a teljes testet egyszerre mozgatja át. Így képes arra, hogy javítsa az inak, ízületek és csontok teherbírását. Ezáltal jelentős mértékben lecsökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Végül, de nem utolsósorban pedig elősegíti a jobb testtartást és mozgáskoordinációt is.

Sportágválasztás

A fentebb felsorolt számos pozitív hatás ellenére sokan mégsem biztosak benne, hogy a futás lenne a legmegfelelőbb mozgásforma számukra. 

A mitsportoljak.hu sportágválasztási tanácsadással segíti mindazokat, akik bizonytalanok abban, hogy számukra melyik lenne a legideálisabb sportág. Figyelembe véve a testalkatodat, a szakértőik megállapítják, hogy számodra melyik mozgásforma a leghatékonyabb a céljaid elérése érdekében.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.