Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ha bányató, akkor Lupa

2020. március 17. 8:53

A bányatavak egyik előnye, hogy közelükben még óriási hőségben is elviselhetőbb a hőmérséklet, ami több szempontból is jó a horgász számára. Az egyik szempont magától értetődik: a horgásznak kevésbé lesz melege. A második szempont pedig az, hogy a halak is aktívabbak ezekben a frissebb és hűvösebb tavakban. 

A Lupa-tó nem csak a horgászoknak ideális, hanem a strandszeretőknek és a vízi sportok kedvelőinek is, ugyanis a tó egyik oldalán vízi sportoláshoz is alkalmas strandrész található. 

Amire érdemes odafigyelni

Sok bányatavon, így itt is szabad csónakot használni. Arra azonban számítani kell, hogy a tó alján lévő törések és púpok gondot okozhatnak a sekélyebb területeken, ezért érdemes egy darabig kézben vinni a csónakot. 

A bányató összetett élővilágában található állatok közül a vándorkagylóra érdemes különösen odafigyelni. A halak rendkívül szeretik, viszont a horgászok már kevésbé, ugyanis fárasztás során a kagylópad elvághatja a zsinórt.

A tó halállománya

A kiváló minőségű víz gazdag természetes tápanyagokban, ennek köszönhetően a halak nagyon jól érzik magukat benne, és annyira jó erőben vannak, hogy a horgász a fárasztás alatt a tényleges súlynál akár 4-5 kilóval is nehezebbnek hiheti az adott példányt.

Sügérek, pontyok és amurok is bőségesen vannak a tóban. A kínálatnak köszönhetően a horgász tud válogatni, de akár egyszerre több halat is célba vehet. Ehhez mindössze olyan alapanyagokból kell összeállítani az etetőanyagot, amit a ponty és az amur egyaránt szeret. Egy ilyen kombinált keverékhez ideális a Gold magmix főtt bojlival bekeverve, fellocsolva némi Gold Groundbait mixerrel. A hajszálelőkékre szintén lehet rakni Gold csalit, mondjuk 24 mm-es bojlit, a másik előkére pedig kerülhet egy 12 mm-es pop-up. 

Szükséges felszerelés

Praktikus kellék lehet egy minőségi halradar és néhány bója. A Fishindánál kapható halradarral be lehet azonosítani a jó helyeket, a bójákkal pedig meg lehet jelölni. A kagylók okozta szakadás elkerülése érdekében érdemes egy szákot is bepakolni a csónakba. A Lupa-tó állományában bőven lehet találni kiváló sügéreket, ezért óriási hiba pergetőfelszerelés nélkül érkezni. 

Érdemes úgy összeállítani az eszközöket, hogy meleg, napsütéses időben leginkább pontyra, borúsabb hűvösebb időben pedig amurra számíthat a horgász.

Ha éppen bányatavi horgászatra készülsz, akkor mindenképpen nézz körül a webáruház kínálatában!

Mikor érdemes horgászni?

Az óriási állománynak köszönhetően nem kell megvárniuk a horgászoknak az esti hűvösebb órákat, már napközben is bőven lehet számítani kapásokra. A halak étvágya egészen sötétedésig kitart, viszont utána csendesebbek lesznek, érdemes a horgásznak is inkább pihenni és felkészülni a következő napi kapásokra.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.