Ha megváltozott formában ugyan, de manapság is a tűzhely számít a háztartások egyik legfontosabb berendezésének. Mivel sokan naponta sütnek-főznek otthonukban, ezért kellő körültekintést igényel a megfelelő készülék kiválasztása, már csak azért is, mert tűzhelyet minimum 10 évre vásárolunk. A választék meglehetősen nagy, ezért első körben azt kell eldönteni, hogy gázos, elektromos vagy kombinált tűzhelyet válasszunk, illetve beépítésre kerül-e a konyhabútorba vagy sem. Az alábbiakban az egyik legnépszerűbb modellnek - a különálló elektromos főzőlappal és sütővel rendelkező tűzhelynek – a sajátosságait mutatjuk be.
Az elektromos tűzhelyek előnyei
Az elektromos tűzhelyek számos előnnyel rendelkeznek a gázüzemű készülékekkel szemben, főként ezeknek köszönhetik népszerűségüket is:
- a gáztűzhelynél biztonságosabb használat,
- könnyű tisztíthatóság,
- egyenletes hőleadást biztosító sütő.
Az elektromos főzőlapok fajtái
A korábban egyeduralkodó hagyományos platnis főzőlapok mára teljesen kiszorultak az új elektromos tűzhelyek kínálatából, helyettük két korszerűbb típus hódít:
- A kerámia főzőlapoknál a tűzhely felületete nem rendelkezik kiugró főzőlapokkal, ezzel pedig rendkívül modern hatást kölcsönöz. További előnye ezeknek a modelleknek, hogy könnyebben tisztíthatóak és kevesebb energiát használnak hagyományos társaiknál.
- A Trikolor.hu-nál is kapható indukciós főzőlapoknál a hő a mágneses mezőjükben található mágnesezhető edényben keletkezik, annak környezete fel sem melegszik, így különösen ideális kisgyermekes családok számára. Az ilyen elven működő tűzhelyek első ránézésre hasonlítanak a kerámialapos társaikhoz, de azokhoz képest nem csak energiát, hanem időt is megtakarítanak használóik számára.
Az elektromos sütők funkciói
Ha főzőlapok terén nincs is releváns különbség a gáz és az elektromos üzemű modellek között, sütők terén mindenképpen az elektromosak felé billen a mérleg nyelve. Ez utóbbi típusok egyenletes sütést biztosítanak az alul-felül sütős és a korszerű légkeveréses funkcióknak köszönhetően, amely különösen jól jön többtálcás sütés esetén. Manapság már egyre több készülék alkalmas grillezésre, a forgónyárs használatával a hús minden oldala aranybarnára pirítható. Az egészséges életmód előretörésével egyre népszerűbbé válik a gőzzel történő sütés, amely különösen zöldségek és halak elkészítésére alkalmas, megőrizve azok vitamintartalmát.
Egyes gyártók a makacs szennyeződések eltávolítását elősegítő speciális tisztítást könnyítő programokkal teszik még felhasználóbarátabbá sütőiket.
Hasznos extrák
A tűzhelyek egyre több olyan kiegészítő funkcióval is rendelkeznek, amelyek jelentősen megkönnyítik a mindennapi használatot. Ilyenek az óra, az időzítő, a hőfokszabályzó vagy az edény érzékelő.