Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Ne felejtsd el időben szervizelni kerékpárodat a biztonságod érdekében!

2020. március 18. 9:01

Nyakunkon a várva várt tavasz. A jó idő egyet jelent azzal, hogy egyre többen szeretnének kiszabadulni a természetbe és valamilyen szabadidős és kikapcsolódást jelentő sportot űzni. Ilyen sokak által kedvelt tevékenység a kerékpározás is. Azonban abban az esetben, ha szeretnél vigyázni saját magad és társaid biztonságára, akkor mindenképpen érdemes átnézetned bringád állapotát, mielőtt nekiállsz az utazásnak. Minden szezon beindulta előtt fontos a kerékpár szervizelése, mivel sok esetben ősszel eltesszük szabadidős eszközeinket a garázsba vagy a pincébe, majd a jó idő beköszöntével újból elővesszük azokat. Így hónapokon keresztül csak áll és porosodik a lomok között, amelynek káros hatásai is lehetnek különböző alkatrészekre. 

Mely tényezőkre kell figyelmet fordítanod?

A teleszkóp karbantartása és megfelelő tisztítása elengedhetetlen, mivel, elsődleges szerepe az út egyenetlenségeinek elnyelése annak érdekében, hogy kényelmesen ülhessünk a kerékpáron. Így abban az esetben, ha hosszú távon elhanyagoljuk a teleszkópot, akkor könnyen tönkre mehet, így annak érdekében, hogy ne verjük magunkat költségekbe, érdemes pár percet az ápolására szánni. A fékek és váltók működéséért felelős bowdenre is kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani, mivel a rengeteg por, sár és egyéb felhalmozott szennyeződések hatására beragadhat, így a váltás nehézkes lesz. 

A fékbetétekre is oda kell figyelni, mivel a rendszeres használatnak hála a fékbetétek folyamatosan kopnak. Ez a folyamat az igénybevétel természetes velejárója, azonban odafigyeléssel az élettartama megnövelhető. Amennyiben télen is felültél a kerékpárra, akkor mindenképpen szakembernek is látnia kell, mivel a rengeteg pornak és egyéb szennyeződéseknek “köszönhetően” és a hiányos karbantartás miatt nagyobb problémák alakulhatnak ki.

Szervizelésre fel! De mikor?

Érdemes még jóval használat előtt áttisztítanod kerékpárodat és kezelned alkatrészeit, valamint kipróbálnod bicajodat, hogy időben fény derüljön a hiányosságokra és a problémákra. Felelőtlenség lenne, ha úgy indulnál el, hogy nem ellenőrizted le megfelelően a fékeket, a kormányt, a láncot és a váltót.

Abban az esetben, ha elhatároztad magad a nagyobb szerviz mellett, akkor mindenképpen érdemes kora tavasszal meglátogatni a szakértőt annak érdekében, hogy időpontod biztosított legyen.

Tavasszal és nyár elején a szervizek terheltsége is magas, így elképzelhető, hogy akkor már nem tudnak rajtad gyorsan segíteni, és csak 1-2 hét elteltével kapsz időpontot. 

Amennyiben te is szeretnél többet megtudni a szervizelés folyamatáról és még időben felkészülni a tavaszi hajtásra, akkor keresd fel a Bicajozz.hu weboldalát, ahol számos hasznos tippet és tanácsot olvashatsz.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.