2020. május 31. // Angéla névnap

Az ásványvíz legfontosabb elemei és azok felszívódása

2020. március 20. 9:37

Az ásványvizek és gyógyvizek által tartalmazott elemek különféle jótékony hatással bírnak testünkre, de másképp szívódnak fel szervezetünkben. Vásárláskor oda kell figyelni ezekre az elemekre és összetevőkre, hogy az egyén jellegzetességeinek és szervezetének a legalkalmasabbat tudja kiválasztani. A különböző elemek hasznosulásának kulcsa a felszívódásuk mibenléte, így ebben a bejegyzésben minden lényeges információt összegyűjtöttünk, hogy vásárláskor az önnek legmegfelelőbb ásványvizet választhassa. 

Elsődleges fontosságú ásványi anyagok

Első ilyen elem a nátrium, amely számos ásványvízben megtalálható. A nátrium felszívódását tekintve aktív, energiafüggő transzportrendszer segítségével történik, azaz a nátriumot szállító fehérje a sejtmembránon kötődik meg, majd az elektrokémiai gradiens mentén jut be a nyálkahártyába, főképp a vékonybél kezdeti szakaszán. Normális esetben a nátrium 99%-a felszívódik, ebből 90-95% a vékonybélben. A felszívódást számos tényező befolyásolja, mint a szervezet kalcium és D-vitamin tartalma, a kor és a táplálkozás. 

A kalcium felszívódásához kalcium-kötő fehérje szükséges, amely aktív, telíthető sejttranszporton keresztül következik be. A felszívódást ekkor a szükséglet befolyásolja. Mindemellett figyelembe kell venni azt is, hogy D-vitamin hiányában nem következhet be. A kalcium szervezetünk számára nélkülözhetetlen mind a fiatalabbak, mind az idősebbek számára. Felszívódása 20-60% körül mozog, amely hatékonysága a korral csökken, így mindenképpen érdemes a megfelelő napi mennyiséget bevinni. Csecsemőknél magasabb a felszívódás, de átlagban elmondhatjuk, hogy 30% körül alakul az érték. 

További lényeges elemek

Számos alapvető elem megtalálható az ásványvizekben, amely létfontosságú az emberi szervezet normális működéséhez úgy, mint a jód, a szelén, a réz, a cink, a fluor, a mangán, a kén, a bór, a vanádium vagy a króm, csak hogy a leglényegesebbeket említsük. Abban az esetben, ha valóban szeretne minőségi ásványvizet inni, amely a legfontosabb ásványi anyagokat és elemeket tartalmazza, akkor válassza a Montivíznél kapható ballonos ásványvizet.

A magnézium a vékonybél egészében felszívódhat, azonban a felszívódás az anyag kémiai formátumától függ, amely nagyjából 35-55%-os felszívódási arányban jellemző. A magnézium először a bélben választódik ki az epe, a hasnyálmirigy váladék és a bélnedv segítségével, részben mint egy facilitált folyamat része, részben diffúzióként.

A vas is a létfontosságú elemek közé tartozik, hasznosulását a gyomornedv savtartalmának csökkenése akadályozhatja. A szervezet vashiánya esetében a felszívódás sokkal jelentősebb. A készlet elsődlegesen a májban, a lépben és a csontvelőben található. A vas kiürítése korlátozott, így a vas hasznosulását és a vaskészletet a felszívódás határozza meg.
 

vehir.hu
2020. május 31. // Angéla névnap