Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A közösség immunrendszere is vizsgázik

2020. március 20. 10:10
Rendkívüli közgyűlést tartottak péntek reggel a Városházán, amelyen több technikai jellegű döntés is született, valamint a polgármester új adatokat is közölt a Veszprémben elrendelt hatósági karanténokról.

Városunkban a mai napig (március 20.) 39 lakásban rendeltek el hatósági karantént – mondta el Porga Gyula polgármester a közgyűlés elején tájékoztatójában. Hozzátette, hogy ez nem azt jelenti, hogy a karanténban lévő emberek betegek is lennének, csupán külföldről tértek haza, ez pedig azonnali jelleggel kéthetes házikarantént jelent védekezés céljából.

Az önkormányzat folyamatosan kapcsolatban van velük, a 39 érintett közül csupán egy ember kért önkormányzati segítséget, a többiek család és barátok segítségével tudják biztosítani maguknak a szükséges étkezést.

A polgármester kiemelte, hogy fel vannak készülve arra az esetre is, ha ez a szám emelkedne, önkormányzati és civil részről is alakultak olyan önkéntes akciócsoportok, amelyek az idős és az arra rászoruló embereknek segítenek.

Hozzátette, hogy a városban igyekeznek megtalálni azokat a beavatkozási pontokat, ahol minél hatékonyabban tudnak segíteni, nem csak a magánembereknek, hanem a vállalkozásoknak is.

A veszprémi Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány ezért kamatmentes hitelt biztosít a helyi vállalatok részére, elsősorban munkahelymegtartás céljából.

A képviselők a megszokottól eltérően, egy asztal kihagyással ültek egymás mellett a Városháza Kossuth-termébenA képviselők a megszokottól eltérően, egy asztal kihagyással ültek egymás mellett a Városháza Kossuth-termében

Több magánember és intézmény is jelezte, hogy szívesen vállalna aktív szerepet a védekezésben, elsősorban szájmaszkok gyártásával, vásárlásával. Ezen kívül anyagi támogatást is többen felajánlottak. Ez utóbbi kapcsán a közgyűlésen napirendre került

egy önkormányzati alszámla megnyitása, amelyre ezek a felajánlások érkezhetnek.

A Képviselőtestület egyhangúlag támogatta ezt a döntést.

A polgármester kitért arra is, hogy a jelenlegi helyzet miatt a városi költségvetést teljesen újra kell majd tárgyalni, hiszen megváltoztak a gazdasági körülmények. Hozzátette, hogy kellő tartalékuk van, valamint azáltal, hogy év elején lépett életbe a veszélyhelyzet, még nagyobb a mozgásterük a költségvetés újratárgyalásánál is.

Porga Gyula megköszönte a kormánypárti, valamint az ellenzéki képviselőknek is azt az együttműködő, konstruktív hozzáállást, amit ezekben a hetekben mutatnak. Úgy fogalmazott,

más esetben vannak köztük különbségek a politikai gondolkodásban, de ilyen rendkívüli helyzetben mégis közösen, egy irányba tudnak haladni, így pedig át fogja Veszprém is vészelni ezt az időszakot. Most a közösség immunrendszere is vizsgázik.

Több képviselő, köztük Katanics Sándor is szájmaszkban és védőkesztyűben vett részt a közgyűlésenTöbb képviselő, köztük Katanics Sándor is szájmaszkban és védőkesztyűben vett részt a közgyűlésen

Az ellenzék részéről Katanics Sándor (DK) és Hartmann Ferenc (MSZP) frakcióvezetők is megerősítették a polgármester szavait az együttműködésről. Amellett, hogy megköszönték a városvezetésnek, hogy mindent megtesznek a veszprémiek megóvásáért, a nyilvánosságon keresztül arra kérték az embereket, hogy tartsák be a szabályokat, figyeljenek egymásra, mert csak így lehet hatékonyan küzdeni a vírus terjedése ellen.

 

A közgyűlésen ezután a képviselő-testület döntött a gyermekétkeztetés további biztosításával kapcsolatos előzetes pénzügyi kötelezettségvállalásról, településrendezési eszközök módosításáról, valamint a már említett önkormányzati alszámla megnyitásáról, amelyre a vírus elleni védekezéshez szükséges pénzügyi adományokat tudják fogadni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.