2020. december 5.
//
Vilma névnap

Pozitív mellékhatás a jobb levegőminőség

A koronavírus elleni óvintézkedések miatt kevesebb a jármű és csökkent az iparüzemeltetés , így közben a Föld fellélegezhet.

Az új koronavírus miatt bevezetett intézkedések hatására életünk percről perce változik. Kínában a becslések alapján nagyjából 100 millió tonnával csökkenhetett a szén-dioxid-kibocsátás két hét alatt. A NASA műholdképei alapján különösen látványos a fosszilis üzemanyagok égésekor felszabaduló nitrogén-dioxid koncentrációjának csökkenése a levegőben. 

A NASA becslései alapján a szén-dioxid-kibocsátás 25, a nitrogén-dioxid-kibocsátás pedig 30 százalékkal eshetett vissza. Kínában a légszennyezés becslések szerint több mint egymillió korai halálesethez vezet évente. Jim Zhang, a Duke University professzora szerint a levegő minőségének javulása már rövidtávon is pozitív hatással lehet a városiak egészségére. Európában az elrendelt korlátozások miatt jóval kisebb a forgalom, kevesebb a turista, visszaesett az ipari károsanyagkibocsátás. Valószínű, hogy az emisszió is csökkeni fog a járványintézkedések hatására. Mivel a koronavírus jelenleg jelentősen terjed Európában, ezért kontinensük is hozzájárul a nitrogén-dioxid kibocsátás visszaeséséhez. A szennyezőanyag fő forrásai a villamosenergia-termelés ágazatai, a széntüzelésű erőművek és a kipufogócsövek. A legjelentősebb változás Olaszország északi tájain következett be.

Nitrogén-dioxid kibocsátás március 7-én (balra) és február 8-án (jobbra) Műholdkép forrása: NASA / Sentinel 5, Copernicus Program (@SanGasso)Nitrogén-dioxid kibocsátás március 7-én (balra) és február 8-án (jobbra) Műholdkép forrása: NASA / Sentinel 5, Copernicus Program (@SanGasso)

New York forgalmi szintje az előző évihez képest 35%-kal csökkent. A Columbia Egyetem kutatói szerint a szén-monoxid kibocsátás kb. 50%-kal csökkent, főleg a visszaesett járműhasználat miatt.

A levegőminőség szakértője, Marshall Burke (Stanford Egyetem) becslése szerint önmagában Kínában a csökkenő káros kibocsátások 4000 öt év alatti gyerek és 73 000 felnőtt, 70 éven felüli életét mentették meg.

 

Nyitókép: Egy ember maszkot visel, hogy megvédje magát a légszennyezéstől Pekingben, 2015. december 8-án. (GREG BAKER—AFP/GETTY IMAGES)

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

70 ezren már meggyógyultak a vírusból
70 ezren már meggyógyultak a vírusból
5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg.
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.