2023. március 21.
//
Benedek névnap

Pozitív mellékhatás a jobb levegőminőség

A koronavírus elleni óvintézkedések miatt kevesebb a jármű és csökkent az iparüzemeltetés , így közben a Föld fellélegezhet.

Az új koronavírus miatt bevezetett intézkedések hatására életünk percről perce változik. Kínában a becslések alapján nagyjából 100 millió tonnával csökkenhetett a szén-dioxid-kibocsátás két hét alatt. A NASA műholdképei alapján különösen látványos a fosszilis üzemanyagok égésekor felszabaduló nitrogén-dioxid koncentrációjának csökkenése a levegőben. 

A NASA becslései alapján a szén-dioxid-kibocsátás 25, a nitrogén-dioxid-kibocsátás pedig 30 százalékkal eshetett vissza. Kínában a légszennyezés becslések szerint több mint egymillió korai halálesethez vezet évente. Jim Zhang, a Duke University professzora szerint a levegő minőségének javulása már rövidtávon is pozitív hatással lehet a városiak egészségére. Európában az elrendelt korlátozások miatt jóval kisebb a forgalom, kevesebb a turista, visszaesett az ipari károsanyagkibocsátás. Valószínű, hogy az emisszió is csökkeni fog a járványintézkedések hatására. Mivel a koronavírus jelenleg jelentősen terjed Európában, ezért kontinensük is hozzájárul a nitrogén-dioxid kibocsátás visszaeséséhez. A szennyezőanyag fő forrásai a villamosenergia-termelés ágazatai, a széntüzelésű erőművek és a kipufogócsövek. A legjelentősebb változás Olaszország északi tájain következett be.

Nitrogén-dioxid kibocsátás március 7-én (balra) és február 8-án (jobbra) Műholdkép forrása: NASA / Sentinel 5, Copernicus Program (@SanGasso)Nitrogén-dioxid kibocsátás március 7-én (balra) és február 8-án (jobbra) Műholdkép forrása: NASA / Sentinel 5, Copernicus Program (@SanGasso)

New York forgalmi szintje az előző évihez képest 35%-kal csökkent. A Columbia Egyetem kutatói szerint a szén-monoxid kibocsátás kb. 50%-kal csökkent, főleg a visszaesett járműhasználat miatt.

A levegőminőség szakértője, Marshall Burke (Stanford Egyetem) becslése szerint önmagában Kínában a csökkenő káros kibocsátások 4000 öt év alatti gyerek és 73 000 felnőtt, 70 éven felüli életét mentették meg.

 

Nyitókép: Egy ember maszkot visel, hogy megvédje magát a légszennyezéstől Pekingben, 2015. december 8-án. (GREG BAKER—AFP/GETTY IMAGES)

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Navracsics Tibor: több tiszteletet Európának!
Több tiszteletet Európának; meg kell értenünk Európát, akkor van esélyünk arra, hogy mi is megértessük magunkat Európával - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén Budapesten hétfőn.
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Adj esélyt a konyhakertnek: indul a veteményezés!
Egy kertrajongó életében a kora tavasz az egyik legszebb, legizgalmasabb időszak. Újfent tiszta lappal és nagy tervekkel indulunk neki a szezonnak, és egyben fogadalmakkal is, hogy az előző év tapasztalataiból okulva idén miképp leszünk eredményesebbek. Rengeteg öröm forrása egy saját veteményeskert, és ha még nem próbáltad eddig: legyen az idei év az első, amikor ezt megtapasztalod! A konyhakert egy életre szóló kaland, és minden szezon tartogat majd valami újat, meglepőt.
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn.