Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pozitív mellékhatás a jobb levegőminőség

2020. március 20. 12:38
A koronavírus elleni óvintézkedések miatt kevesebb a jármű és csökkent az iparüzemeltetés , így közben a Föld fellélegezhet.

Az új koronavírus miatt bevezetett intézkedések hatására életünk percről perce változik. Kínában a becslések alapján nagyjából 100 millió tonnával csökkenhetett a szén-dioxid-kibocsátás két hét alatt. A NASA műholdképei alapján különösen látványos a fosszilis üzemanyagok égésekor felszabaduló nitrogén-dioxid koncentrációjának csökkenése a levegőben. 

A NASA becslései alapján a szén-dioxid-kibocsátás 25, a nitrogén-dioxid-kibocsátás pedig 30 százalékkal eshetett vissza. Kínában a légszennyezés becslések szerint több mint egymillió korai halálesethez vezet évente. Jim Zhang, a Duke University professzora szerint a levegő minőségének javulása már rövidtávon is pozitív hatással lehet a városiak egészségére. Európában az elrendelt korlátozások miatt jóval kisebb a forgalom, kevesebb a turista, visszaesett az ipari károsanyagkibocsátás. Valószínű, hogy az emisszió is csökkeni fog a járványintézkedések hatására. Mivel a koronavírus jelenleg jelentősen terjed Európában, ezért kontinensük is hozzájárul a nitrogén-dioxid kibocsátás visszaeséséhez. A szennyezőanyag fő forrásai a villamosenergia-termelés ágazatai, a széntüzelésű erőművek és a kipufogócsövek. A legjelentősebb változás Olaszország északi tájain következett be.

Nitrogén-dioxid kibocsátás március 7-én (balra) és február 8-án (jobbra) Műholdkép forrása: NASA / Sentinel 5, Copernicus Program (@SanGasso)Nitrogén-dioxid kibocsátás március 7-én (balra) és február 8-án (jobbra) Műholdkép forrása: NASA / Sentinel 5, Copernicus Program (@SanGasso)

New York forgalmi szintje az előző évihez képest 35%-kal csökkent. A Columbia Egyetem kutatói szerint a szén-monoxid kibocsátás kb. 50%-kal csökkent, főleg a visszaesett járműhasználat miatt.

A levegőminőség szakértője, Marshall Burke (Stanford Egyetem) becslése szerint önmagában Kínában a csökkenő káros kibocsátások 4000 öt év alatti gyerek és 73 000 felnőtt, 70 éven felüli életét mentették meg.

 

Nyitókép: Egy ember maszkot visel, hogy megvédje magát a légszennyezéstől Pekingben, 2015. december 8-án. (GREG BAKER—AFP/GETTY IMAGES)

Lengyel László

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.