Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Van jelölt, akit mindenki szívesen fogad

2010. január 6. 13:50
Réthly Attila: a pályázóknak barátsággal üzenem, tegyék nyilvánossá programjukat, bizonyítva ezzel, hogy nincs takargatnivalójuk.

Az elmúlt napokban több különböző információ jelent meg a sajtóban a Petőfi Színház igazgatói székére kiírt pályázattal kapcsolatban. A Magyar Távirati Iroda december végén még két pályázóról tudott, Oberfrank Pálról és Réthly Attiláról. A Veszprém megyei Napló kedden már három pályázóról tett említést, az előbbiek mellett Sopsits Árpádról, továbbá arról, hogy Réthly visszalépett, de mikor ezt a döntését meghozta, nem tudott a harmadik pályázóról. Az indexveszprémen szerda reggel pedig az jelent meg, hogy mivel hivatalos értesítést nem kapott, a megyei közgyűlés alelnöke továbbra is pályázóként tekint Réthly Attilára.

Hogy tisztázzuk a helyzetet, Réthly Attilát kérdeztük visszalépése okairól.

- Lehetséges, hogy azért lépett vissza, mert úgy tudta, ezzel Oberfrank Pál marad az egyetlen pályázó? Visszalépett volna, ha tud Sopsits Árpádról?
- Mikor döntésemet meghoztam, felhívtam Palit és közöltem vele, hogy kiszállok. Szerettem volna, ha tőlem értesül a dologról és nem a sajtóból. Azért is tartottam ezt fontosnak, mert ha én lettem volna Pali helyében, szomorúvá tett volna a kihívóm visszalépése, hiszen egy egészséges és szakmai versenyben elért győzelem vitathatatlan siker. Akkor valóban úgy tudtam, hogy ketten pályázunk, de Pali tudomásomra hozta, hogy Sopsits és Pozsgai is jelezte részvételét, így ne kapkodjam el a dolgot. Addigra azonban biztos voltam már abban, hogy elhatározásom helyes. Rájöttem, hogy mégsem akarok résztvenni egy olyan versenyben, ahol egy váratlan haláleset okán megüresedett színházigazgatói posztért zajlik a küzdelem, ráadásul úgy tűnik, van jelölt, akit mindenki szívesen fogadna. Mindezt persze lehetett már hallani korábban is, de annyi ostobaság és ócskaság kering szakmai körökben, hogy részt kellett vegyek a pályázaton ahhoz, hogy megtudjam, mi az igazság.

- Egy korábbi cikkünkhöz érkezett hozzászólások szerint csak Oberfrank Pálnak van esélye elnyerni az igazgatói széket, mivel Eperjes Károly is őt javasolta. Erről mi a véleménye?
- Szakmailag mindezt értelmezhetetlennek tartom. Azt viszont elhiszem, hogy Eperjes őszintén úgy gondolja, Oberfrankkal képes végigcsinálni, amit Bujtorral vállalt. Ami a hozzászólásokat illeti, tagadhatatlan tény, hogy a politika rátenyerelt színházi világunkra. Sokszor középszerű bizottsági tagok, népművelők, ilyen-olyan potentátok hitetik el magukkal, hogy értenek ehhez a rendkívül bonyolult szakmához, ezáltal pedig jogot formálnak a beavatkozásra. Hatalmasnak érzik magukat, mert az adófizetők pénzével ők gazdálkodnak. Ha a hatalom és a politikai középszer találkozik, az színházszakmai oldalon szürke langyosságot, vagy még annál is rosszabbat, tehetségtelenséget hoz magával. Ha pedig felsőbb utasításra történik minden, az félelmet és kiszolgáltatottságot teremt nemcsak színházi oldalon. Emlékezzünk csak az '50-es évekre! Sajnos számtalan hasonló, illetve erre emlékeztető példát látni az országban. Ez baj. Ennek véget kellene vetni!
Én azonban nem hiszem, hogy Veszprémben a helyzet most erről szólna. Szerintem csak arról van szó, hogy Eperjes - a másfél évvel ezelőtt kivívott bizalom jogán - szívesen folytatná a munkát, és kitöltené még az elnyert hátralévő időt. Hogy miért nem pályázott igazgatónak? Ezt nem tudom. Tény, hogy közös pályázatot nyújtottak be Palival, a nyilatkozatok legalábbis erről szólnak. Örülök, hogy Sopsits színrelépésével Oberfranknak esélye nyílt a szakmai küzdelemre. A pályázóknak barátsággal azt üzenem: tegyék nyilvánossá színházszakmai programjukat és közöljék pályázatukat az interneten, a szinhaz.hu oldalon, bizonyítva ezzel is, hogy nincs takargatnivalójuk.

vehir.hu
további cikkek
A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. tegnap 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. tegnap 11:34 Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Rekord hallgatói számmal indul a Veszprémi Érseki Főiskola éve Megnyitotta 2024/2025-ös tanévét a Veszprémi Érseki Főiskola. Az intézmény évről-évre egyre népszerűbb a hallgatók körében, erre most is rámutattak a számok. Az évnyitón ünnepélyesen is üdvözélték a gólyákat, összesen kétszáznegyven új hallgatóval indul az év. 2024. szeptember 6. 14:59 Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Foton Film és kiállítás 1989 emlékére a FOTON-ban Európa sorsfordító évét, 1989-et dolgozza fel Szalay Péter, NINCS PARANCS! című dokumentumfilmje, amely a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából lesz látható a FOTON Audiovizuális Centrumban szeptember 19-én. A vetítés ingyenes, csupán regisztrálni kell rá. 2024. szeptember 6. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.