2022. december 3.
//
Ferenc névnap

Házhoz megy a színház

Akkor sem maradunk kultúra nélkül, ha nem tudunk színházba, moziba, koncertekre menni és az online tartalmak sem elérhetők. A Petőfi Színház házhoz viszi azt.

Az elmúlt napokban rengeteg kulturális intézmény döntött úgy, hogy ha a koronavírus-járvány miatt most a hagyományos kultúrafogyasztás nem is lehetséges, online formában továbbra is igyekeznek megszépíteni mindenki napjait. Vannak azonban olyan esetek, amikor hiába a jószándék, mert nem mindenki számára elérhetőek ezek az online kulturális tartalmak. Nagyon sok idős ember például szívesen és rendszeresen jár színházba, az online térben azonban kevésbé tájékozódik. 

Rájuk is gondolva alakított egy átmeneti kis "mobil színházat" a Veszprémi Petőfi Színház Kellerné Egressi Zsuzsanna igazgatóhelyettes javaslatára: azokon a napokon, szombaton és vasárnap, amikor még nehezebb megküzdeni a bezárkózottsággal, hiszen sem a munka, sem az online iskola nem köti le az időnkent, a színház társulata egy kisebb létszámban tart egy-egy előadást szabadtéren, a nagyobb háztömbök előtt.

Ahogy közleményükben írják, 

Nagyon fontos a járvány elleni védekezésben, hogy a lehető legtöbb ember otthon maradjon, de ne maradjon pozitív élmény nélkül. Fontos, hogy a „bezártságot” törjük meg!

Feledtetni akarjuk a gondokat, segíteni, kibírni ezt a nehéz helyzetet, feltölteni a veszprémi, lakótelepi polgárokat, hogy könnyebb legyen elviselni a küzdelmet a vírus ellen."

 Valamennyi helyszínre erős, nagy hatókörben élvezhető hangtechnikával, két lámpával és 6 színésszel érkeznek, akik többek között dalokat ednek elő, így azokat szellőztetés közben, az ablakból, az erkélyről is nyugodtan  és biztonságosan lehet élvezni.

Szombat délután már meg is volt az első "felvonás" a Cholnoky és a Haszkovó lakótelepen, valamint a Kossuth utcán, a második pedig vasárnap lesz az alábbi helyszíneken és időpontokban:

16.00 órakor – Idősek otthona (buszpályaudvarral szemben) és a szomszédságában lévő 10 emeletes háztömb között;
17.00 órakor Egyetemi városrész – tízemeletes előtt, mögött;
18.00 óra Jutasi út 59. – idősek otthona előtt, majd a hosszú panelsor mögött.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei.