2022. január 25.
//
Pál névnap

Ne mackóalsóban home officeozzon otthonról!

2020. március 23. 10:35
Bár elsőre csábítónak és vonzónak tűnik az otthonról dolgozás, itt sem árt tudatosnak lenni, mert könnyen szétcsúszás, vagy túlórázás lehet a vége.

A koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzet óta a fél ország most már home officeban dolgozik több mint egy hete. Valakinek ez megszokott és mindennapi, másoknak ez most a b-terv, és egy teljesen új helyzet. Előbbiek lapozzanak tovább, utóbbi olvasóink pedig maradjanak, hiszen nekik szeretnénk néhány olyan tanácsot adni, amivel produktívabbá tehetik a napokat.

Azt elöljáróban tegyük hozzá, hogy a mostani helyzet azért speciális, hisz a gyerekek sem az iskolában vannak, hanem otthon, így néhány tanácsot nehezebb lesz kivitelezni. De ha már törekszünk felé, fél siker, és több, mintha meg sem próbálnánk.

A home office egyik sajátja az otthonról végezhető munka elsőre jól hangzó ígérete, ám egyben ez is a buktatója. Miért? Hisz eddig az otthon a nyugalommal, a pihenéssel, a családdal volt összekötve fejben, most ezt kell megváltoztatni, hisz ez vált a napi robot színhelyévé is.

Sokszor a home office ideálisan megfestett képe köszönőviszonyban sincs a valósággal. Eddig rutinszerűen végezte reggeli rituáléit és utazott 30 perceket a munkába, most ez megváltozott. Otthon marad és 2 perc alatt a saját irodájába ér. Első körben javasolt, hogy

ne is változtasson, és keljen ugyanúgy, mint eddig.

Szedje rendbe magát, fürdőszoba, reggeli, ugyanúgy ahogy szokta, majd öltözzön fel normálisan (azért ne öltönybe) és ne mackóalsóban vagy pizsamában tolja végig a napot az ágyból. Saját tapasztalat, hogy nagyon könnyű szétcsúszni úgy, hogy átverjük magunkat ha úgy csinálunk, mintha hétvége lenne. Meg fog lepődni, hogy a munkába készülő imitációval mennyivel könnyebben kerülhet „munkaképes állapotba”. Én speciel hajat megigazítva, farmerban, karórával, egy piképólóban, de papucsban dolgozom otthonról.

Érkezés az irodába, „helló, szia, mindenki!” Ja, nem. Otthon vagyunk. Mivel az eddig jól megszokott munkaállomásunkat is elfelejthetjük egy időre, érdemes keresni a lakásban egy olyan helyet, amit kinevezhetünk irodának. Ennek megtalálása ugyanolyan nehéz egy 40 nm-es garzonban, mint egy 200 nm-es lakásban. A tipp itt az, hogy ne ott dolgozzon, ahol pihen vagy főz! Azt mindenki el tudja dönteni és rögtönözni, hogy hol zavarja kevésbé a szomszéd fűnyírózása. Ha már megvan, érdemes rendet tartani körülötte, és csak olyan dolgokat a közelbe helyezni, amire valóban szükség van a munkához. Tegye arrébb a Facebookot és a Candy Crush-t, lesz arra idő később! 

Fotó: pexels.comFotó: pexels.com

Bár nagy a kísértés, hogy a főnök vigyázó szemei nélkül inkább az Instagramot pörgetjük, ne tegyük, hisz könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy hipp-hopp, elrepült fél óra. Lehet, hogy ez még később fájni fog !

Ugyanígy mellőzzük a hirtelen ránk törő rendrakási vagy takarítási vágyat. Tapasztalat, hogy ez is gyakran akkor a legfontosabb, amikor dolgoznunk kellene. A „csak a leviszem a szemetet” és a „gyorsan porszívózok” tevékenységek összeadódnak a nap végén. A nassolgatás és hűtő nyitogatása ugyanilyen felejtős kategória, hisz házi karanténba zárva, mozgásszegény hetek alatt könnyen jönnek a plusz kilók! Érdemes saját időbeosztást csinálni és alkalmazni a Pomodoro technikát, mely sokaknál bevált módszer. A hangsúly a tudatosságon van, hogy tudjam végig, mit miért és hogyan csinálok.

Pomodoro technika

"A Pomodoro-technika lényegében a nagy projekteket osztja fel kisebb, teljesíthetőbb feladatokra. Ezek a tevékenységek az egész napra vannak beosztva, és előre meghatározottak a szünetek hozzá. Minden egyes feladat maximum 25 percet vehet igénybe, míg a szünetek 5-30 percesek, függően attól, hogy mennyi időre van szükséged a feltöltődéshez. A technika neve a konyhai (paradicsom formájú) időzítőről kapta a nevét, amely 25 perces intervallumokban működik"-írja a Forbes. Ide kattintva vagy az interneten rákeresve többet megtudhat róla.

Home office üzemmódban hajlamos az ember „túlórázni”, és még este 10-kor is a gép előtt ülni. Mindenki felnőtt és tudja mi a jó neki, mi működik nála és mit tolerál a párkapcsolat/család, de érdemes ezt sem túlzásba vinni, hisz aki nem gyakorlott ebben, könnyen begolyózhat. Az meg senkinek sem jó, ha nehezen teszi félre a munkát. A nem határidős és halaszthatatlan munka miatt nem érdemes a munka rabjává válni. Otthon sem.

Ha mégis sikerül időben végezni, alapesetben azt írnám, hogy sétáljon 20-30 percet a nap végén, szellőztesse ki a fejét egy parkban, hisz egész nap otthon volt, és holnap ugyanez vár önre. Most viszont azt javaslom, hogy inkább maradjon otthon.

A cikk megírásakor saját tapasztalatokat és internetes gyűjtéseket használtam fel. Kimaradt még valami? Írja meg kommentben!

Ge. Á.

További cikkek

Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.