Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Mocsai Lajos a Pesic-ügyről

2010. január 6. 20:38
A kapus helyzete mellett az MKB programjáról, a magyar és a szerb válogatott Eb-esélyeiről, Peric sérüléséről kérdeztük Mocsai Lajost.

A férfi kézilabda sport a január 19-én kezdődő ausztriai Európa-bajnokságra fókuszál. A résztvevő csaptok keretei egyelőre nem véglegesek, de az MKB Veszprém KC várhatóan kilenc játékost is delegálhat a kontinenstornára. Fazekas Nándor, Eklemovics Nikola, Gulyás Péter, Iváncsik Gergő és Iváncsik Tamás a magyar, Dejan Peric, Ivan Lapcevic, Zarko Sesum és Uros Vilovski pedig a szerb válogatottban kaphat szerepet.

A tornáról távol maradó veszprémi játékosok januári programja mellet a két együttes esélyeiről, Dejan Peric sérüléséről és Ivan Pesic helyzetéről is megkérdeztük Mocsai Lajos vezetőedzőt.

– A hétfői napon Lushnikov, Mirkovic, Korazija és Sulic is visszatért Veszprémbe, Perez pedig ma este érkezik meg Kubából. A héten napi két edzéssel készülünk: előkészítő és képességfejlesztő munkát végzünk. Kiemeltük a legtehetségesebb utánpótlás korú játékosainkat, akik a jövő héttől csatlakoznak a felnőttjeinkhez. Így 13-14 fővel tudjuk folytatni a munkát. Január 18-án Terzic is csatlakozik hozzánk, aki azt megelőzően a bosnyák válogatottal játszik vb-selejtezőt.
 

– Hogyan látja a magyar és a szerb válogatott esélyeit az Eb rendkívül kiegyensúlyozott és erős mezőnyében?
– Bízom benne, hogy jól fog szerepelni az a két válogatott, amelybe a játékosok igen nagy számát adjuk. Az Euróba-bajnokságokon nem nagyon lehet jósolni. Megítélésem szerint a mezőny egyharmada egyformán kiemelkedő együttes, a másik egyharmada egy mérkőzésen bárkit bármikor képes megverni. S a maradék részbe sorolnám azokat, akik várhatóan nem fognak nagyobb szerepet játszani.

Az első lépés, hogy a magyar válogatott jusson túl a csoportjából. A sorsdöntő meccset várhatóan a csehek ellen fogják játszani. Fontos lenne azonban, hogy az esetlegesen megszerzett két pont mellett a spanyol és a francia válogatott ellen „meglepetés” pontot is vigyen magával az együttes a középdöntőbe. Ebben a erős csoportban ez egy nagyon nehéz feladat, de bízom benne, hogy sikerülni fog.

Nehéz ágon van a magyar csapat, úgy gondolom, hogy a szerbeké valamelyest könnyebb. Az ő keretük ráadásul teljesebb a mienknél. Hasanefendic kollégám az összeszokott veszprémi embereimre épít. Az a kívánságom, hogy a két csapat a lehető legkésőbb – a legjobb hat-nyolc csapat között – találkozzon egymással, amely már a világ élvonalát jelenti férfi kézilabdában.

– Belgrádi hírek szerint Dejan Peric megsérült. Önnek milyen információja van a veszprémi csapatkapitányról?
– Tudomásom szerint Peric combhajlító izom húzódást szenvedett. Remélem, hogy nem szakadás, s tud szerepelni az Európa Bajnokságon. Az utolsó információ szerint ötven százaléknál nagyobb az esélye, hogy utazni fog. Nagyon szurkolok neki. Peric kulcsember, aki szakmailag és emberileg és nagyon sokat számít mind a szerb válogatottnak, mind a veszprémi csapatnak.

Nagyon fontos, hogy ő is és a többi válogatottunk is egészségesen térjen vissza a csapatba. Hiszen februárban és márciusban komoly mérkőzések várnak ránk. Február 4-én már a Tatran Presovval játszunk hazai pályán a Barátság-kupán, amely egy nagyon jó felvezető meccs lehet. Utána következik a PLER a bajnokságban, a Tatabánya elleni Magyar Kupa-találkozó, majd pedig február 13-án folytatódik a Bajnokok Ligája sorozat.

– Ivan Pesic viszont a napokban kijelentette a horvát sajtónak, hogy nem szeretne Veszprémbe visszatérni. Ezt követően pedig az az információ látott napvilágot, hogy a kapus a magyar szabályok szerint nem kaphat sportorvosi engedélyt. Mi lesz a játékos sorsa?
– Amióta Ivan Pesic visszatért, én vagyok az egyedüli, aki az ő felépítésével és a folyamatosan tervezett rehabilitációs munkájával foglalkoztam. A jelenlegi szabályozás mellett ő sportorvosi engedélyt nem kaphat Magyarországon, amely nélkülözhetetlen része a játékengedélynek. Ezért neki egy olyan országban kell szerepelnie, ahol vállalják annak a felelősségét, hogy egy vesével megpróbálja folytatni az élsportot. A sajtóban több valótlan és számomra bántó dolog is megjelent az üggyel kapcsolatosan. A szememre vetették, hogy nem játszatom őt, miközben nem is volt módom szerepeltetni. Egy hónapja nem láttam őt. Egy megfázásos betegséget követően „eltűnt a színről”. Pesicnek hosszú távú szerződése van a klubbal, az adminisztratív feladatok azonban nem az én munkámat képzik. A Veszprém tárgyalni fog arról, hogy melyik lehet az a klub, ahonnan az ő játékjogát megvásárolják. Az egy vesével való játék egyébként nagyon ritka, ezért neki és az orvosainak is vállalni kell annak kockázatát.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.