2020. április 1. // Hugó névnap

Nem kártyatrükk - okoskártyával az egyszerűbb közlekedésért

2020. március 25. 13:47
Mi lenne, ha egy kártya és egy applikáció hozzáférést biztosítana a közlekedési eszközökhöz? A rendszer már létezik.

2019-ben Londonban bemutatták és azóta folyamatosan tesztelik a CityMapper Passt. Ez az okos kártya hozzáférést biztosít a tömegközlekedési és egyéb alternatív közlekedési eszközökhöz. A jegyvásárlási nehézségek, az ebből adódó utas torlódások időveszteséggel, a jegyek miatti papírpazarlás pedig környezetszennyezéssel járnak, valamint a nem megfelelő tájékoztatás az utasok felé szintén feszültséggel jár.

A CityMapper Pass két részből áll: egy érintős kártya és egy applikáció. Az applikáció valós idejű térképet mutat a közlekedési eszközök elérhetőségét illetően.

A keresőrendszer különlegessége, hogy nem csak a standard tömegközlekedési eszközöket mutatja, hanem az applikáció beintegrálja a fenntartható „zöld” járműveket: elektromos motor, roller, kerékpár, közös elektromosautó bérlés, moped stb.

A közlekedésben résztvevők számára fontos tényező az idő és a pénz. Az applikáció segít kiválasztani a megfelelő eszközt, időt spórol a jegyvásárlás helyetti utazási kártyával, valamint az alternatív közlekedési eszközök javaslatával.

Számos nagyváros vesz részt a rendszer tesztelésbenSzámos nagyváros vesz részt a rendszer tesztelésben

Lényeges funkciója a programnak, hogy előfizetési lehetőség is van, egyszerű fizetési megoldás, jelentős időspórolás. További cél, hogy az ajánlatokat személyre szabja, a felhasználók egyéni igényeire a preferenciák alapján.

A CityMapper Passt bejelentő blogbejegyzésben a cég azt nyilatkozta:

A városok bonyolultak. Küldetésünk az volt, hogy egyszerűsítsük őket. Számos, a városi mobilitással kapcsolatos problémát megoldottunk: útvonalválasztás a megfelelő útirány meghatározása érdekében, rögzített nyílt adatok, hogy a felhasználók pontos információt szerezzenek. De mindig hiányzott valami: jegyvásárlás és fizetés-integráció, hogy segítsünk a felhasználóknak a teljes élményben.

Azonban az érintős kártya, a jegymentes utazás nem újdonság Londonban sem, mivel 2003-ban az Oyster kártya bevezetésével a kártya alapú utazás megoldódott.

A CityMapper előnye azonban (az elköteleződés a fenntartható közlekedés mellett) az ára. Szignifikánsan olcsóbb, mint az Oyster kártya. A heti Citymapper Pass ugyanazt kínálja, mint a TfL (Transport for London) Oyster kártyája, de £4,10-al olcsóbban, évente közel £200-ot spórolnak az utasok.

A fenntarthatóság jegyében, hazánkban is elindultak kezdeményezések hasonló rendszer kiépítésére.

Jelenleg a koronavírus miatt a Volánbusz járatai mobiljeggyel vehetők igénybe. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a mobilapplikáció fejlesztésén annak érdekében, hogy legkésőbb a március végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás.

A kérdés, hogy a járvány után, miként folytatódik a közlekedési eszközök igénybevétele. Vajon visszatér a régi módszerhez, vagy kiépül egy fenntartható, modern, digitális rendszer, ami már régóta várat magára?

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Videóklip-sztárok lettek a Deák iskola tanulói
Veszprémben a Deák Ferenc Általános Iskola udvarán forgatta az Alma Együttes legújabb videóklipjét a ZöldForgó című dalukhoz. A zeneszám mondanivalójában a gyerekek nyelvén igyekszik felhívni a figyelmet a környezetvédelemre és a túlfogyasztás veszélyeire.
Vérünkkel is segíthetünk a veszélyhelyzetben
Vérünkkel is segíthetünk a veszélyhelyzetben
A koronavírus elleni küzdelemről szóló egészségügyi hírek jelenleg uralják a sajtót, ugyanakkor emellett is vannak olyan területek még, ahol szükség van az összefogásra és segítésre. A veszprémi Mert Segíteni Jó Alapítvány véradásra buzdító kezdeményezésével erre hívja fel a figyelmet, sőt szerdán és csütörtökön nagyszabású véradásra hívja az embereket, ahol több ismert közéleti szereplő is jelen lesz.
38 éves a legfiatalabb magyarországi áldozat
38 éves a legfiatalabb magyarországi áldozat
A magas vérnyomás is kockázati tényező.
Porga: Senki ne érezze egyedül magát!
Porga: Senki ne érezze egyedül magát!
Jó egy olyan közösség vezetőjének lenni, ahol olyan erős összefogás alakult ki az emberek között, mint Veszprémben – vallja Porga Gyula polgármester, akinél telefonon érdeklődtünk arról, hogy áll a város a koronavírus elleni óvintézkedésekkel. Az egészségügyi védekezés mellett a helyi vállalkozások is számíthatnak önkormányzati segítségre.
Már majdnem félezer igazolt fertőzött
Már majdnem félezer igazolt fertőzött
2020. április 1. // Hugó névnap