Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Nem kártyatrükk - okoskártyával az egyszerűbb közlekedésért

2020. március 25. 13:47
Mi lenne, ha egy kártya és egy applikáció hozzáférést biztosítana a közlekedési eszközökhöz? A rendszer már létezik.

2019-ben Londonban bemutatták és azóta folyamatosan tesztelik a CityMapper Passt. Ez az okos kártya hozzáférést biztosít a tömegközlekedési és egyéb alternatív közlekedési eszközökhöz. A jegyvásárlási nehézségek, az ebből adódó utas torlódások időveszteséggel, a jegyek miatti papírpazarlás pedig környezetszennyezéssel járnak, valamint a nem megfelelő tájékoztatás az utasok felé szintén feszültséggel jár.

A CityMapper Pass két részből áll: egy érintős kártya és egy applikáció. Az applikáció valós idejű térképet mutat a közlekedési eszközök elérhetőségét illetően.

A keresőrendszer különlegessége, hogy nem csak a standard tömegközlekedési eszközöket mutatja, hanem az applikáció beintegrálja a fenntartható „zöld” járműveket: elektromos motor, roller, kerékpár, közös elektromosautó bérlés, moped stb.

A közlekedésben résztvevők számára fontos tényező az idő és a pénz. Az applikáció segít kiválasztani a megfelelő eszközt, időt spórol a jegyvásárlás helyetti utazási kártyával, valamint az alternatív közlekedési eszközök javaslatával.

Számos nagyváros vesz részt a rendszer tesztelésbenSzámos nagyváros vesz részt a rendszer tesztelésben

Lényeges funkciója a programnak, hogy előfizetési lehetőség is van, egyszerű fizetési megoldás, jelentős időspórolás. További cél, hogy az ajánlatokat személyre szabja, a felhasználók egyéni igényeire a preferenciák alapján.

A CityMapper Passt bejelentő blogbejegyzésben a cég azt nyilatkozta:

A városok bonyolultak. Küldetésünk az volt, hogy egyszerűsítsük őket. Számos, a városi mobilitással kapcsolatos problémát megoldottunk: útvonalválasztás a megfelelő útirány meghatározása érdekében, rögzített nyílt adatok, hogy a felhasználók pontos információt szerezzenek. De mindig hiányzott valami: jegyvásárlás és fizetés-integráció, hogy segítsünk a felhasználóknak a teljes élményben.

Azonban az érintős kártya, a jegymentes utazás nem újdonság Londonban sem, mivel 2003-ban az Oyster kártya bevezetésével a kártya alapú utazás megoldódott.

A CityMapper előnye azonban (az elköteleződés a fenntartható közlekedés mellett) az ára. Szignifikánsan olcsóbb, mint az Oyster kártya. A heti Citymapper Pass ugyanazt kínálja, mint a TfL (Transport for London) Oyster kártyája, de £4,10-al olcsóbban, évente közel £200-ot spórolnak az utasok.

A fenntarthatóság jegyében, hazánkban is elindultak kezdeményezések hasonló rendszer kiépítésére.

Jelenleg a koronavírus miatt a Volánbusz járatai mobiljeggyel vehetők igénybe. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a mobilapplikáció fejlesztésén annak érdekében, hogy legkésőbb a március végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás.

A kérdés, hogy a járvány után, miként folytatódik a közlekedési eszközök igénybevétele. Vajon visszatér a régi módszerhez, vagy kiépül egy fenntartható, modern, digitális rendszer, ami már régóta várat magára?

Lengyel László

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.