2020. július 7. // Appolónia névnap

Nem kártyatrükk - okoskártyával az egyszerűbb közlekedésért

2020. március 25. 13:47
Mi lenne, ha egy kártya és egy applikáció hozzáférést biztosítana a közlekedési eszközökhöz? A rendszer már létezik.

2019-ben Londonban bemutatták és azóta folyamatosan tesztelik a CityMapper Passt. Ez az okos kártya hozzáférést biztosít a tömegközlekedési és egyéb alternatív közlekedési eszközökhöz. A jegyvásárlási nehézségek, az ebből adódó utas torlódások időveszteséggel, a jegyek miatti papírpazarlás pedig környezetszennyezéssel járnak, valamint a nem megfelelő tájékoztatás az utasok felé szintén feszültséggel jár.

A CityMapper Pass két részből áll: egy érintős kártya és egy applikáció. Az applikáció valós idejű térképet mutat a közlekedési eszközök elérhetőségét illetően.

A keresőrendszer különlegessége, hogy nem csak a standard tömegközlekedési eszközöket mutatja, hanem az applikáció beintegrálja a fenntartható „zöld” járműveket: elektromos motor, roller, kerékpár, közös elektromosautó bérlés, moped stb.

A közlekedésben résztvevők számára fontos tényező az idő és a pénz. Az applikáció segít kiválasztani a megfelelő eszközt, időt spórol a jegyvásárlás helyetti utazási kártyával, valamint az alternatív közlekedési eszközök javaslatával.

Számos nagyváros vesz részt a rendszer tesztelésbenSzámos nagyváros vesz részt a rendszer tesztelésben

Lényeges funkciója a programnak, hogy előfizetési lehetőség is van, egyszerű fizetési megoldás, jelentős időspórolás. További cél, hogy az ajánlatokat személyre szabja, a felhasználók egyéni igényeire a preferenciák alapján.

A CityMapper Passt bejelentő blogbejegyzésben a cég azt nyilatkozta:

A városok bonyolultak. Küldetésünk az volt, hogy egyszerűsítsük őket. Számos, a városi mobilitással kapcsolatos problémát megoldottunk: útvonalválasztás a megfelelő útirány meghatározása érdekében, rögzített nyílt adatok, hogy a felhasználók pontos információt szerezzenek. De mindig hiányzott valami: jegyvásárlás és fizetés-integráció, hogy segítsünk a felhasználóknak a teljes élményben.

Azonban az érintős kártya, a jegymentes utazás nem újdonság Londonban sem, mivel 2003-ban az Oyster kártya bevezetésével a kártya alapú utazás megoldódott.

A CityMapper előnye azonban (az elköteleződés a fenntartható közlekedés mellett) az ára. Szignifikánsan olcsóbb, mint az Oyster kártya. A heti Citymapper Pass ugyanazt kínálja, mint a TfL (Transport for London) Oyster kártyája, de £4,10-al olcsóbban, évente közel £200-ot spórolnak az utasok.

A fenntarthatóság jegyében, hazánkban is elindultak kezdeményezések hasonló rendszer kiépítésére.

Jelenleg a koronavírus miatt a Volánbusz járatai mobiljeggyel vehetők igénybe. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a mobilapplikáció fejlesztésén annak érdekében, hogy legkésőbb a március végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás.

A kérdés, hogy a járvány után, miként folytatódik a közlekedési eszközök igénybevétele. Vajon visszatér a régi módszerhez, vagy kiépül egy fenntartható, modern, digitális rendszer, ami már régóta várat magára?

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
Kollegánk, Czeglédi Zoltán és társa 30 óra 21 perc alatt teljesítette Európa leghosszabb evezős teljesítménytúráját.
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasúttársaság szombati közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.
2020. július 7. // Appolónia névnap