2021. március 4.
//
Kázmér névnap

Nem kártyatrükk - okoskártyával az egyszerűbb közlekedésért

2020. március 25. 13:47
Mi lenne, ha egy kártya és egy applikáció hozzáférést biztosítana a közlekedési eszközökhöz? A rendszer már létezik.

2019-ben Londonban bemutatták és azóta folyamatosan tesztelik a CityMapper Passt. Ez az okos kártya hozzáférést biztosít a tömegközlekedési és egyéb alternatív közlekedési eszközökhöz. A jegyvásárlási nehézségek, az ebből adódó utas torlódások időveszteséggel, a jegyek miatti papírpazarlás pedig környezetszennyezéssel járnak, valamint a nem megfelelő tájékoztatás az utasok felé szintén feszültséggel jár.

A CityMapper Pass két részből áll: egy érintős kártya és egy applikáció. Az applikáció valós idejű térképet mutat a közlekedési eszközök elérhetőségét illetően.

A keresőrendszer különlegessége, hogy nem csak a standard tömegközlekedési eszközöket mutatja, hanem az applikáció beintegrálja a fenntartható „zöld” járműveket: elektromos motor, roller, kerékpár, közös elektromosautó bérlés, moped stb.

A közlekedésben résztvevők számára fontos tényező az idő és a pénz. Az applikáció segít kiválasztani a megfelelő eszközt, időt spórol a jegyvásárlás helyetti utazási kártyával, valamint az alternatív közlekedési eszközök javaslatával.

Számos nagyváros vesz részt a rendszer tesztelésbenSzámos nagyváros vesz részt a rendszer tesztelésben

Lényeges funkciója a programnak, hogy előfizetési lehetőség is van, egyszerű fizetési megoldás, jelentős időspórolás. További cél, hogy az ajánlatokat személyre szabja, a felhasználók egyéni igényeire a preferenciák alapján.

A CityMapper Passt bejelentő blogbejegyzésben a cég azt nyilatkozta:

A városok bonyolultak. Küldetésünk az volt, hogy egyszerűsítsük őket. Számos, a városi mobilitással kapcsolatos problémát megoldottunk: útvonalválasztás a megfelelő útirány meghatározása érdekében, rögzített nyílt adatok, hogy a felhasználók pontos információt szerezzenek. De mindig hiányzott valami: jegyvásárlás és fizetés-integráció, hogy segítsünk a felhasználóknak a teljes élményben.

Azonban az érintős kártya, a jegymentes utazás nem újdonság Londonban sem, mivel 2003-ban az Oyster kártya bevezetésével a kártya alapú utazás megoldódott.

A CityMapper előnye azonban (az elköteleződés a fenntartható közlekedés mellett) az ára. Szignifikánsan olcsóbb, mint az Oyster kártya. A heti Citymapper Pass ugyanazt kínálja, mint a TfL (Transport for London) Oyster kártyája, de £4,10-al olcsóbban, évente közel £200-ot spórolnak az utasok.

A fenntarthatóság jegyében, hazánkban is elindultak kezdeményezések hasonló rendszer kiépítésére.

Jelenleg a koronavírus miatt a Volánbusz járatai mobiljeggyel vehetők igénybe. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a mobilapplikáció fejlesztésén annak érdekében, hogy legkésőbb a március végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás.

A kérdés, hogy a járvány után, miként folytatódik a közlekedési eszközök igénybevétele. Vajon visszatér a régi módszerhez, vagy kiépül egy fenntartható, modern, digitális rendszer, ami már régóta várat magára?

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az Európa Kulturális Fővárosa projekt minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Az egyetem, mint a művészetek, a design és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 Zrt. munkáját. Az együttműködés részeként a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek sikeres megvalósításán.
Két hétre lezárják az országot
Két hétre lezárják az országot
Szigorításokat jelentett be csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.
Takács Szabolcs kormánymegbízott a járványügyi védekezésről és a gazdaság védelméről
Takács Szabolcs kormánymegbízott a járványügyi védekezésről és a gazdaság védelméről
Egy új kifejezést tanult meg az ország, amikor a tavalyi év végén elindult az „oltakozás” a koronavírus ellen. Ez a folyamat viszont korán sem ad hoc jelleggel történik, precíz logisztika áll mögötte, amit megyei szinten a kormányhivatalok irányítanak. Takács Szabolcs kormánymegbízottal beszélgettünk arról, hogy áll a megyében az oltakozás, hogy működik ez a folyamat és hogyan tudják biztosítani a közigazgatás zavartalan működését.
Bútorokat adományozott a hivatal a hátrányos helyzetű fiataloknak
Bútorokat adományozott a hivatal a hátrányos helyzetű fiataloknak
Hátrányos helyzetű fiataloknak adományozott bútorokat, valamint a koronavírus elleni védekezéshez orvosi és FFP2-es maszkokat, illetőleg kézfertőtlenítőket a Veszprém Megyei Kormányhivatal.
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.