2020. december 2.
//
Melinda névnap

A ’boldogító igen’ idei esélyei

2020. március 26. 15:46
A rendezvényszervezési szakmát konkrétan lenullázta a járvány. De nemcsak a rendezvényszervező cégek estek kétségbe, olyan magánszemélyek segélykiáltása is hallhatóvá vált, mint a vőlegények és menyasszonyok. Mi lesz ebben az évben az esküvőkkel?

A koronavírus megjelenésével a gazdasági szféra elég sok területén megállni látszik az élet, vagy ha megállni nem is, de jelenleg egy kis szünetre, majd újratervezésre ítéltettek. Ez sincsen másképp a rendezvényszervezési szakmában, amit konkrétan lenullázott a járvány.

A kormány bejelentése után, miszerint egyelőre egy meg nem határozható időpontig megtiltják a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását, nemcsak a rendezvényszervező cégek estek kétségbe, de olyan magánszemélyek segélykiáltása is hallhatóvá vált, mint a vőlegények és menyasszonyok.

Kustány Kata, vagyis sokak számára ismertebben, az Emlékálmodó, számára a 2020-as év duplán olyan fontos esküvői szempontból. Nem csak, mint esküvői fotós, hanem mint menyasszony, sőt, inkább menyasszonyként meghatározóbb számára a jelenlegi állapot, hiszen teljesen átérzi sorstársai aggodalmait, ugyanis párjával, Bencével az esküvőjük nyár legelején lenne.

Fotó: UnslpashFotó: Unslpash

Blogjában elmesélte ő hogyan látja jelenlegi helyzetet.

„Belelátok mind a két oldalba, látom a nehézségeket és a félelmeket is. Őszinte leszek, sokként élem meg. Sokkol a jelenlegi helyzet, sokkol a kilátástalan jövő, sokkol a bizonytalanság…Sajnos látom magam körül, ahogy a szolgáltató szektor, és ezen belül az esküvői vállalkozók hogyan omlanak össze. Sajnos sorra mondják le az esküvőket a párok, ami érthető, hisz a legfontosabb, hogy megvédjük magunkat és a szüleinket/ nagyszüleinket és megállítsuk a vírust, de közben meg a fotósok, videósok, dekorosok, tortások, helyszínesek, stb munka nélkül maradnak. Mindenkinek nehéz ez a helyzet. De úgy gondolom, hogy a legfontosabb a munka szempontjából még mindig az, hogy ki hogyan reagál a kialakult helyzetre.”

Hajnik Ágota, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének alelnöke egy pár nappal korábbi nyilatkozatában elmondta, a szakmán belüli szolgáltatók eddig még nem élt komoly összefogással segítik egymást és házasodni kívánó jegyespárjaikat.

Szűk családi körben ugyan a ceremónia lebonyolításának semmi akadálya nincs, (ám az esküvők egyik legkedveltebb részét, a lagzit már el kellene hagyni) hiszen a hivatalos állásfoglalás az, hogy polgári esküvőt lehet tartani. Az önkormányzatok maguk határozhatják meg, hogy a szertartás idején a házasságkötő teremben hány fő tartózkodhat. Veszprém vonatkozásában erről az intézkedésről, már mi is beszámoltunk, bővebben az alábbi cikkünkben olvashatnak róla.

Kapcsolódó cikk
Maszkban és kesztyűben az anyakönyvvezető előtt
Korlátozásokat vezettek be a polgári házasságkötés ceremóniájában is Veszprémben. Dr. Dancs Judit jegyző közleményében azt is jelezte, hogy lehetőség van későbbi időpontra módosítani a házasságkötést.

A legfontosabb, amit a kialakult helyzetben tennünk kell (és ez nem csak azokra igaz, akik esküvő előtt állnak), hogy nem pánikolunk! Célravezetőbb a mihamarabbi kapcsolatfelvétel és kommunikáció a szolgáltatókkal. Legyen meg fejben a B terv, egy vészforgatókönyv, így ha nem a hurráoptimista verzió, amikor is hamar túl leszünk rajta, és pár héten belül visszaáll minden a régi kerékvágásba kimenetelre kerül sor, azonnal indulhat az újratervezés.

Kata blogjában elmeséli, nekik már megvan a B tervük, átütemezik a nagy napjukat őszre.

„A kezdeti sokk után, elhatároztuk, hogy ha már ennyit tervezgettük, szerveztük ezt a napot, lelkileg is készültünk, hangolódtunk rá, már majdnem minden megvolt, már mindent eldöntöttünk, kiválasztottunk, akkor nem hagyjuk, hogy az egész elvesszen.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

– Igen, lehet, hogy a helyszín, amit kiválasztottunk nem lesz már egyik hétvégén sem elérhető. Nem esünk kétségbe, mert akkor megtartjuk pénteken, vagy hétköznap.

– Igen, lehet, hogy az adott szolgáltatók már nem érnének rá hétvégén, mert tele vannak már, de ha hétköznapra tesszük az esküvőt, akkor sokkal egyszerűbb lesz mindenkivel egy megfelelő időpontot egyeztetni.

– Igen, lehet, hogy még így sem fog összejönni, de mi akkor sem esünk kétségbe, hisz számos alternatív helyszín-lehetősé van. Nincs is szebb egy olyan esküvőnél, amit az erdő közepén tartanak, vagy ha kisebb létszámról van szó, esetleg a nagymama balatoni nyaralójának a kertjében, wooooow, micsoda ötlet!

– Igen, lehet, hogy a násznép egy része nem fogja tudni megoldani, hogy ott legyen velünk, de egyrészt azt gondolom, hogy akinek igazán nagyon fontosak vagyunk és igazán nagyon szoros érzelmi kapcsolatban állunk, azok meg fogják tudni oldani. És ha kisebb létszámú esküvőnk lesz a tervezettnél, akkor sem esünk kétségbe, mert (ezt viszont, mint fotós mondom), nincs is annál intimebb, érzelmesebb pillanat, amikor a legszűkebb szeretteid körében ünnepelsz. Akkor tudnak igazán kijönni belőletek és az örömszülőkből is az örömkönnycseppek, az igazi érzelmek, akkor lesz időd önfeledten, megfelelés nélkül elidőzni egy-egy családtagoddal, vagy barátoddal. 

És sorolhatnám, még, a lényeg, hogy mindenkitől nagyfokú alkalmazkodást, és nyulamat igényel ez a helyzet!

Ígérem minden páromnak, hogy a lehető legrugalmasabban és legsegítőkészebben fogok hozzátok állni, és együtt megoldjuk a helyzetet! Hamarosan mindegyikőtöknek írok személyesen is!” – zárja írását Kata.

Riskó Annamária

További cikkek

Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten lejárnak a harminc napra hozott intézkedések, hogy utána és a karácsonyi időszakban milyen szabályok lesznek érvényben, arról jövő héten döntenek.
Veszprémben ismét kifogásolt a levegő minősége
Veszprémben ismét kifogásolt a levegő minősége
Számos helyen tovább emelkedett a légszennyezettség a magas szállópor-koncentráció miatt.
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira
Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások - közölte az Oktatási Hivatal szerdán. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával tartják meg január 23-án.
Elkészült a honvédség veszprémi logisztikai központja
Elkészült a honvédség veszprémi logisztikai központja
átadták a NIPÜF Csoport legújabb létesítményét az Inpark Veszprém ipari parkban. A több mint 20 ezer négyzetméteres csarnok és a hozzá tartozó kiszolgáló épületek a Magyar Honvédség új anyagellátó raktárbázisaként működnek majd. A Honvédelmi Minisztérium megbízásából fejlesztett ingatlanokra hosszú távú bérleti megállapodást kötöttek a felek.
Szájer József megkövette családját és választóit
Szájer József megkövette családját és választóit
Megkövette családját és választóit Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő keddi közleményében.