Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Se a rendszeres vízivás, se a kézszárító nem pusztítja a koronavírust

2020. április 2. 12:07 // Forrás: tudomany.hu, urbanlegends.hu
Rengeteg álhír és félrevezető információ terjed az új koronavírussal kapcsolatban. A Magyar Tudományos Akadémia az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa alapján cáfolja a hiedelmeket.

Mióta a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás óta az emberek otthonaikba kényszerültek, jellemzően több idejük van internetezni és olvasgatni. A közösségi média böngészése és a posztok megosztása kiválóan alkalmas arra, hogy az egyén akár jó szándékból is, de tudtán kívül is terjesszen olyan információkat és tévhiteket, vagy akár kamucikkeket, melyek jószerivel csak féligazságok vagy minden tudományos alapot nélkülöznek. Jellemző, hogy sokan már igazi egészségügyi szakértőként viselkednek, és lassan jobban tudják, hogy mi folyik Olaszországban, mint az orvosok vagy a tudósok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy olyan kiadványt készített, mely tisztáz néhány alapvető kérdést az új koronavírussal kapcsolatban, emellett a gyakori hiedelmeket, és a „valaki valakitől azt hallotta, hogy betonbiztosan működik” megoldásokat cáfolja. Azért, hogy a közvélemény hiteles információkhoz jusson, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a WHO írása alapján állított össze egy írást, melyből mi is kiemeltünk néhány állítást.

Bár itthon még nem sűrűn látni a posztok között, a WHO leszögezi, hogy a

a forró fürdő, a hideg időjárás és a hó sem pusztítja el az új koronavírust, vagy más betegségek kórokozóit.

Mint írják, nincs okunk feltételezni, hogy a hideg időjárás vagy a forró fürdő nem tudja megakadályozni, hogy az új koronavírussal megfertőződjünk. Az egészséges ember normális testhőmérséklete 36,5 °C és 37 °C között van, függetlenül a külső hőmérséklettől, az időjárástól, vagy, hogy milyen hőfokú vízben fürdik, illetve zuhanyozik. A hideg egyébként is kedvező feltételt teremt a vírus tovább éléséhez és terjedéséhez. A hó és a hideg tehát nem jó megoldás.

Ahogy a forró fürdő vagy a hó, úgy a kézszárító sem pusztítja el a koronavírust- olvasható az összeállításban. A WHO alapján Magyar Tudományos Akadémia cikke kiemeli azt is, hogy ne használjunk UV-lámpát a kéz vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére, hisz az ultraibolya sugárzás bőrirritációt okoz.

Ha már fertőtlenítés, az sem jó ötlet a koronavírus ellen, hogy az egész testünket alkohollal és klórral permetezzük be, hisz az nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetbe. A klór vagy alkohol egész testre permetezése viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat), és a ruhát is könnyen tönkreteszi. Az alkohol és klór is azonban nagyon hasznos lehet más felületek fertőtlenítésére a megfelelő használati utasítás betartása mellett.

Szintén érdekes, és Magyarországon eddig kevésbé posztolt tévhit, -de ha már a WHO megemlítette- a szúnyogok és a koronavírus kapcsolata. A mai napig semmilyen bizonyíték vagy adat nem támasztja alá, hogy az új koronavírust terjeszthetik szúnyogok is. Az új koronavírus légúti vírus, amelyet a fertőzött személyek elsősorban a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek.

Gyakran terjesztett tévhit, hogy az orr sóoldatos öblítése megelőzi a koronavírus fertőzést.

Az igazság az, hogy nincs bizonyíték erre. A WHO kiadványa ugyanakkor megjegyzi, hogy az orr rendszeres sóoldatos öblítése egy megfázás esetén valóban meggyorsítja a betegségből való felépülést, ugyanakkor nem akadályozza meg a légúti fertőzések kialakulását. A fokhagyma fogyasztása is maximum csak arra jó, hogy távol tartsa az ismerősöket, de a koronavírust nem.

A koronavírus ellen ugyanilyen hatástalanok az antibiotikumok, ugyanis azok csak a baktériumokra hatnak. Előfordulhat azonban, hogy koronavírusos betegek kórházi ápolásuk során antibiotikumos kezelésben részesülnek a lehetséges bakteriális szövődmények elhárítása érdekében.

Ha nem iszik az ember elég vizet, a koronavírus képes behatolni a légcsőbe, onnan pedig a tüdőbe, ezért legalább 15 percenként kell vizet inni ahhoz, hogy a vírus a gyomorba kerüljön, és a gyomorsav végezzen vele. Ismerős mondatok ugye? Sajnos az állítás nem igaz, ugyanis a jelenleg ismert légzőszervi betegségekből kiindulva semmi sem bizonyítja, hogy ez a módszer működne. Az emberek egyébként is az orrukon lélegeznek be, úgyhogy ez a módszer, még ha igaz lenne is, akkor is csupán a szájat védené, az orrot nem. A sós vízzel való gargarizálás sem véd meg a vírustól.

Téveszme az is, hogy ha 10 másodpercig vissza tudjuk tartani a lélegzetünket köhögés nélkül, akkor nem vagyunk betegek, mert ez azt bizonyítja, hogy nincs fibrózis a tüdőben. Ez szintén nem igaz. Ahogy a cikkben olvasható, amikor valaki akut vírusfertőzésben szenved, akkor valóban nehezére eshet nagy levegőt venni köhögés nélkül, hiszen a légutak irritáltak. Ez ennyit jelent. Fibrózis kapcsán semmit nem jelent, annak ellenére, hogy a fibrózisban szenvedő betegnek valóban nehezére eshet nagy levegőt venni. Továbbá az, hogy valaki vissza tudja tartani a lélegzetét 10 másodpercig, még nem jelenti azt, hogy nem lehet koronavírussal fertőzött.

A városi legendák és az álhírek elleni küzdelemre specializálódott oldal, az urbanlegends.hu oldalán további cikkek szólnak arról, melyek azok a gyakran terjesztett információk, melyeket tényként szokás közölni. Ugyan ez a portál nem írta konkrétan, de kiderült, hogy kamuhír a Velencébe visszaköltözött delfinek és hattyúkról szóló beszámoló, és az is, hogy Cristiano Ronaldo kórházakká alakítja szállodáit. Gyakran említett értesülés az is, hogy a koronavírus egy laboratóriumban készült biofegyver az emberiség ellen, vagy hogy a vírust Bill Gates szabadította az emberiségre.

Ahogy több szakember is, szerkesztőségünk is azt javasolja, hogy hiteles információkért azokat a portálokat, forrásokat kell követni, amelyeket megbízható szakemberek adtak ki.

Ge. Á.
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.