Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

A jógázás testi-lelki szinten segít

2020. április 4. 11:16
Napi szinten össze vagyunk zárva a bizonytalanságunkkal és tehetetlenségünkkel a négy fal között. A vírushelyzettel járó feszültségoldásban sokat segíthet a jóga, amit online jógaoktatók segítségével az otthonunk kényelmében végezhetünk.

A három hete tartó veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás alapjaiban változtatta meg hétköznapjainkat. Másként dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, és másképp töltjük el a szabadidőnket. A bezártságot sokan a Netflix mellett tanulással és új képességek, elsajátításával, esetleg sporttal töltik.

A hasznosan eltöltött idő közé tartozik a jógázás is, mely előképzettség nélkül elkezdhető, biztonságos, és néhány négyzetméteren, egy kis szabadidőn és internetkapcsolaton kívül nem igényel speciális eszközöket. De miért pont ez?

-A jógázás egy tökéletes egészségmegőrző és immunerősítő módszer, mely nem csak testi szinten okoz pozitív változást, hanem stresszoldó hatása is van. A mozgás és légzés összekötésén keresztül segít a belső feszültségek oldásában. A jóga rendszeres gyakorlása egy új szokást hoz létre az életedben, hogy minőségi „énidőt” tölts magaddal, és el tudj szakadni a hétköznapok gondjaitól. Ráadásul, ezt most mind megteheted a saját otthonodban, nem kell miatta sehova eljárnod, elutaznod. Ez a jó az onlineban, hogy nincs kifogás!

Csak rajtad múlik, hogy belevégsz-e valami újba ami a fejlődésedet szolgálja, vagy sem. Az online jógával megvan a lehetőség, hogy napi fél vagy egy órában tegyünk valamit az egészségünk megőrzése érdekében a koronavírusidején is - mondja tíz év tapasztalattal a háta mögött Tölgyesi Írisz, a Jóga Róka projekt oktatója, aki Facebook oldalán és Zoom alkalmazáson keresztül tart rendszeresen órákat.

Home office üzemmódban, élő videóchaten beszélgettünk a jógázásról, amit én magam eddig soha nem próbáltam, de az elmondottak alapján lehet, hogy tenni fogok egy online próbát.

Beszélgetőpartnerem akció közben. Fotó:  Karczag DánielBeszélgetőpartnerem akció közben. Fotó: Karczag Dániel

Nagy különbség van abban, hogy ki hol és milyen körülmények között tölti az otthoni karantént. Aki kertes házban lakik, és ki tud menni az udvarra, annak maga a paradicsom, de aki egy panellakás bezártságában kénytelen otthon maradni, az másként éli meg a helyzetet. Pláne egyedül. Sok kezdeményezéshez hasonlóan Írisz projektje is az online térbe helyezte át napi tevékenységét,  hogy ezzel is támogassa az otthonmaradásban a magyar lakosságot. Az online jóga nagy segítség lehet azoknak, akik nem tudnak kimozdulni.

Írisz,- aki egyébként „békeidőben” az ELTE BEAC-on és a Twentysix Studio-ban oktat - úgy látja, a mostani időszak elhárította az akadályokat, és most csak tőlünk függ, hogy milyen hasznos hétköznapi szokásokat alakítunk ki.

Most olyan órákra is eljuthatunk, amire eddig nem volt időnk, vagy távol voltak. Ez, mint mondja, nem kényszer, csupán lehetőség arra, hogy minden nap tegyünk valamit az egészségünkért. Mivel a jóga gyakorlatai átmozgatják, átnyújtják az egész gerincet és testet, így

különösen ajánlott az otthonülő, home office-ban dolgozó embereknek, és azoknak, akiknek nincs lehetőségük kimenni a természetbe.

A fájó nyak, váll, derék ismerős tünet a gép előtt ülő sorstársaknak ugye?

Win-win szituáció

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért tart sok fitneszedző vagy bármilyen szakképzett mozgásoktató ingyenes online órákat ahelyett, hogy inkább otthon lazulnának és a saját dolgukkal foglalkoznának. Írisz és több oktató társa azzal a hivatástudattal él, hogy tevékenységükkel támogassák az emberek életszínvonalát. Mivel most nem lehet élőben találkozni, és inspirálni a gyakorlókat, a jelenlegi lehetőségekből kell kihozni a legtöbbet.

– Ez hatalmas feladat egy jógaoktató számára, hiszen új megoldandó feladatokkal jár. Először is ki kell alakítani egy otthoni stúdiót, és van, hogy a videókat meg kell vágni, alánarrálni, majd különböző felületekre feltölteni. Ezentúl a LIVE programokat el kell juttatni az emberekhez, hogy minél többen tudjanak hozzá valós időben csatlakozni. Legalább háromszor annyi munka van vele, mintha csak lemennék a terembe, és megtartanám a szokásos óráimat – mondja.

A jógaórákat sok más edzőhöz hasonlóan Írisz is ingyenesen tartja, de felajánlásokat lehet küldeni, hiszen mint minden oktató, ő is abból él, hogy tanít. Ezzel a támogatással lehetővé lehet tenni, hogy az oktatók és edzők továbbra is tudjanak órákat tartani, ezentúl az összefogás jegyében hozzá lehet járulni ahhoz, hogy a felajánlásokkal azoknak is segítsünk, akik a jelenlegi helyzetben nem tudnának fizetni az órákért. Igazi win-win szituáció! Ezeket az összefüggéseket érdemes átlátni, de ahogy Írisz is hangsúlyozta, a támogatás nem elvárt az órákon való részvétel alkalmával.

Online jóga kalauz

Oké, jóga, de melyiket? Jó lesz az nekem? Segíteni fognak? Hatha jóga, gerincjóga, dinamikus vinyasa flow, testtartásjavító óra és jógakerék - olvasom a kínálatot a Jóga Róka Facebook oldalán. Abban a kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk, hogy otthonról lehet válogatni, miközben a képernyő másik oldalán

egy hozzáértő segít.

Az online órák egyérteműen tematizálva vannak, hogy mindenki megtalálja a képességeihez és stílusához illő jógát.

Senkinek sem kell állóspárgával indítania, a jóga másró szól. Mindenki ott kezdi a fejlődést, ahol éppen tart és annyi időt szán rá, amennyi a rendelkezésére áll.  Ezért midnenképpen érdemes elolvasni az online jóga események leírását , valamint a videók elején meghallgatni az oktató ajánlását. Sőt, az okatók szívesen válaszolnak az üzenetben és e-mailben feltett kérdésekre.

Vannak órák kifejezetten kezdőknek, akik a karantén ideje alatt kezdenek neki a jógázásnak és találhatóak haladó foglalkozások is, hogy mindenki találjon saját szintjének megfelelő videót. A LIVE adások ugyan egy kicsit egyoldalúak, hiszen csak az oktató látható és hallható, de előnye, hogy bárki számára elérhető a Facebookon és a videó később is visszanézhető.

Akik viszont közösségi élényre vágynak és több odafigyelést, visszajelzést igényelnek, azoknak szólnak a Zoom alkalmazáson keresztül tartott interaktiv jóga órák, ahol a résztvevők és az oktató látják egymást a kameraképen keresztül. Előnyös, hogy van visszacsatolás, így el lehet kerülni a „félrejógázásokat” és sérüléseket - mondja Írisz. Sőt, teljesen olyan érzés, mintha tényleg egy helyen – együtt jógáznánk. Az óra elején és végén mindig van mód 5-10 perc beszélgetésre is, így egy igazi közösségi programot varázsolhatunk az otthonunkba.

Na de én, egy teljesen amatőr, melyikkel kezdjem?

A koronavírus idején Írisz minden reggel 9-kor 10-15 perces Facebook LIVE jógagyakorlással indítja a napot, ahol teljesen kezdő ászanákat tanít, hogy bevezesse az éreklődőket a jógába.

Egyébként kezdőknek a hatha jógát és a gerinc jógát ajánlja, melyek gyakorlatai a testi és szellemi egészségmegőrzésére törekszenek. Ki tudja, lehet, hogy szükségem lesz rá! Különösen annak fényében, hogy köztudott, a magyaroknak van még mit javítani a tudatos életmódhoz és az egészséges életvitelhez való hozzáállásán. Ha úgy nézem, az elkövetkezendő itthon töltött időszak, pont tökéletes arra, hogy jobb passzban és egészségesebben menjek ki, mint ahogy karanténba vonultam.

Címlapfotó: Karczagi Dániel

Ge. Á.
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.