2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

A közösségi médiás kihívásokkal vezetjük le a feszültséget?

2020. április 8. 11:57
nytimes.com
A koronavírus terjedése mellett a különböző játékok és kihívások is elözönlötték a hazai közösségi médiát. És hogy milyen kreatívak a közösségi média felhasználói? Lássuk!

A #maradjotthon mozgalom által az, hogy a négy fal között kell ülnünk és nem találkozhatunk a barátainkkal, és mehetünk valami programra, egy idő után még a legmagánakvalóbb introvertált számára is unalmas. Ezért az egész világot elárasztották a különböző kihívások, hogy ezzel is elfoglalják az emberek magukat.

Az internetes kihívások száma általában akkor szaporodik meg, amikor az embereknek van idejük arra, hogy a kreatív energiáikat hasznosítsák. A Planking és az Ice Bucket Challenge mind a nyári hónapokban váltak népszerűvé, hiszen a tinik a szünidei „semmittevésüket” igyekeztek élvezhetőbbé tenni. 2018 így lett a táncos kihívások szezonja. Dolly Parton kihívás szó szerint felrobbantotta idén a közösségi médiát. Azoknak, akik nem tudták mire épült ez a kihívás őszintén válaszolva, a közhelyekre és előítéletekre. Ugyanis a kihívás kisarkítja a közösségi média felhasználók szokásait, mindezt humorral fűszerezve. 

Az unatkozás bizonyos mértékig beindíthatja a fantáziát, és csupa jó ötlet is az emberek eszébe juthat ilyenkor. Nem tudják levezetni a stresszt, szükségünk van – ha más módon nem megy, hát így - a társas kapcsolatra. Már olyan kihívás is elkezdett terjedni, ami gyakorlatilag semmiről nem szól: tedd fel valahová (Instagram, Facebook stb.) mit csinálsz éppen; mit csinál a kutyád és küldd el tíz embernek, akitől szintén ezt kéred. A „rajzolj valamit” kihívásnál a felhasználók egy tárgyat rajzolnak a Instagram Stories kreatív eszközeivel, majd öt barátot címkéznek, hogy megcsinálják.

"Az Instagram használata sokat nőtt az elmúlt pár hétben, és ezek a kihívások lehetővé teszik az emberek számára, hogy kölcsönhatásba lépjenek barátaikkal és szórakoztathassák magukat, miközben otthon kell maradniuk." - mondta Taylor Loren, egy Instagram marketingplatform tartalommarketing vezetője.

Nemcsak az Instagram, de a Facebook forgalma is a bezártság alatt sokszorosára nőtt, és a nagy részüket az ilyen kihívások teszik ki, melyek „olyan témákon alapulnak, amelyek esetében mindenki úgy érezheti, hogy valamilyen módon kapcsolatban áll a kihívott személlyel, a legtöbb ilyen challenge a maga módján reflektál a jelenlegi extrém helyzetre is” – írja a New York Times.

Szerencsére csak elenyésző részüknek van negatív tartalma, mindenki a pozitív dolgokra koncentrál. Vannak olyan játékok, amik által úgy érezhetjük, nem szeretnék ismerőseink, hogy eltunyuljunk - ilyen például a fekvőtámasz kihívás, a focirajongóknak a „dekázz vécépapírral” (hisz az most biztos minden háztartásban elegendő számmal fellelhető) kihívás, vagy a merészebbek kipróbálhatják, hogyan tudnak kézenállva felvenni egy pólót. Nem egyszerű mutatvány, de a karanténban van idő gyakorolni. Pókembernek sikerült.

A legcukibb magyar challange szinte teljesen felrobbantotta az internetet. Ha kis gyermeked van, akkor neked is érdemes kipróbálnod! Ehhez aztán tényleg nem lesz szükséged semmire, ugyanis csak meg kell interjúvolnod a gyerekedet. Az unatkozó kisgyermekes szülőknek jó móka, hiszen olyan válaszok születhetnek, hogy csak kamillázol majd. A gyerekszáj, ugyanis mint tudjuk elképesztően vicces.

Tedd fel ezeket a kérdéseket és figyelj a válaszokra!

 • Hogy hívják anyát/apát?
 • Kövér, vagy sovány?
 • Kicsi, vagy nagy?
 • Mi a kedvenc étele anyának/apának?
 • Mit vesz fel a legszívesebben (ruha)?
 • Hány éves anya/apa?
 • Milyen meglepetésnek örülnél, ha most anya/apa meglepne vele?
 • Mit néz anya/apa a tévében?
 • Milyen anya/apa haja?
 • Mitől lehetne szebb anya/apa?
 • Mi az, amit anya/apa a legjobban szeret csinálni?
 • Mit dolgozik anya/apa?

Egy amerikai múzeum indította el karantén egyik szerintem legötletesebb kihívását. A Getty Museum challenge esetében a feladat: ki kell választani egy műalkotást, majd az otthonunkban kell találni három olyan kelléket, amik segítségével le lehet másolni, illetve újra lehet alkotni az adott festményt vagy műtárgyat úgy, hogy az valamennyire azért felismerhető is legyen.

Titeket hívtak már ki valamilyen játékban? Vagy esetleg ti voltatok a kihívók?

Riskó Annamária