2020. december 4.
//
Barbara, Borbála névnap

Hulladék-Tudatosan

Tom Szaky, a TerraCycle vezérigazgatója: „Ahhoz, hogy hulladéktudatosak legyünk először meg kell értenünk a hulladék létét, majd változtatnunk kell azon, ahogyan létrehozzuk; végül pedig újra kell gondolnunk, mihez kezdjünk vele.” A magyar származású valódi zöld-vállalkozó gondolatai a jövőről.

Tom Szaky a magyar származású amerikai vállalkozó még nincs negyven éves, de már 24 különböző országban van vállalkozása, amelyek egytől egyik a hulladék tudatos kezelésére, visszaforgatására és adott esetben újrahasznosítására törekszik. Hulladék-Tudatosan című könyvében ezeket a megoldásokat taglalta, amelyekből mi is szemezgettünk.

A „szemét”, mint jelenség, teljesen egyedülálló és az emberi fajra jellemző. A természet világában a „szemét” nem létezik, mivel az egyik szervezet által kibocsátott végtermék egy másik szervezet számára hasznos, így a természetben keletkező hulladék nem vész el és nem haszontalan 

Ahhoz, hogy a hulladékot tudatosan tudjuk kezelni, meg kell szabadulnunk a hulladék kifejezéshez rendelt fogalomról. A műanyag, az egyik legjelentősebb emberi hulladék, molekuláris stabilitásának köszönhetően közel 500-1000 év alatt bomlik le. Nemrég egy szervezet a WHO-val és az UNEP-pel együttműködve készített riportot, melyben bemutatta, hogy több mint 800, ember alkotta anyag található a mindennapi termékeinkben.

Tom Szaky magyar származású vállalkozó, a Hulladék-Tudatosan című könyv szerzője (fotó: Facebook.com/TerraCycle)Tom Szaky magyar származású vállalkozó, a Hulladék-Tudatosan című könyv szerzője (fotó: Facebook.com/TerraCycle)

A nem természeti hulladék, a fogyasztási rátával együtt erősödik es növekszik. A műanyagok és más ember alkotta termékek eladhatók, mivel olcsók, könnyű beszerezni és eldobhatóak, utóbbi a kényelmi igényeinket elégíti ki. A jelen fogyasztásközpontú világba tökéletesen beleillenek ezek a termékék. A probléma azonban egyenes arányosan növekszik a népességnövekedéssel és a fogyasztás iránti vágyunkkal.

A technológia és a tudomány fejlődésének hála jelenleg több terméket, ételt termelünk, mint amennyit eltudnánk fogyasztani. Egy tanulmány szerint a megtermelt táplálék 30-50%-a kerül kidobásra. Itt már látszik, hogy a szemét válság kezelésében fontos szerepe van a fogyasztásnak, vásárlásnak.

Tudatosan kell vásárolni, hogy olyan termékeket vásároljunk, melyek hasznos végtermékek lehetnek.  A tudatos vásárlás része a hosszú távú gondolkodás. Foglalkozunk a holnappal, a jövővel és ne az eldobható műanyagzacskóra alapozzuk a napunkat, hanem tartós termékeket vásárlására.

A tartós termékek vásárlásánál fontos, hogy ha van lehetőség, akkor a használt termékeket vásároljuk. Ezzel is csökkentve az új termék gyártását.

Mindezek függvényében feltétel, hogy a vásárlás a szükséges tárgyakra korlátozódjon. Azaz valóban szükség van arra a termékre, vagy a vásárlásból fakadó függőséget okozó érzés miatt költünk rá pénzt.

A hulladéktól való megszabadulás elsőkörös megoldása a szeméttelepek létrejötte. Jelenleg a rendeletek nem engedik meg, hogy a szemetet közvetlenül a földbe temessük, ezért kibélelt gödrökbe temetjük azokat. Mivel a szemét kevert szemét, és föld alá kerülnek, bizonyos hulladékok nem indulnak bomlásnak az oxigénhiány miatt, másrészt toxikus gázok és egyéb anyagok kerülnek a természetbe. A leggyakoribb mérgező gáz a metán, amely szeméttelepeken jelen van. Ha a lebomlás a föld alatt végbe megy (nem mindegyik hulladék képes oxigén, fény és nedvesség nélkül lebomlani) akkor az anaerob módon történik. Ekkor keletkezik a metán gáz, amely a szeméttelepeket robbanáskész bombává alakítja. 1995-ben és 2000-ben is volt szeméttelep robbanás az USA-ban, melyben egy családi ház és egy vendéglátóipari egység is károkat szenvedett.

A hulladékkezelésnek két féle megoldása van:

  • Cirkuláris (újrafelhasználás, újrahasznosítás, továbbhasznosítás)
  • Lineáris (égetés, temetés)

Az újrafelhasználás a hulladékot mind a 3 vonatkozásban (összetétel, forma, felhasználás) éréknek tekinti. Erre a legegyszerűbb példa a használt termék vásárlás.

A továbbhasznosítás során a formát és az összetevőket megtartjuk, azonban a felhasználási cél megváltozik. Pl.: Kávéspohárban palántát nevelni, madáretetőt készíteni belőle.

Újrahasznosítás során, a hulladéknak csak az összetevőit tekintjük értéknek, sem az alakját nem a felhasználási célját nem tartjuk meg. A kávéspoharat ebben a folyamatban először felaprítják, papírpép és műanyag elegye keletkezik, amelyet hidropulperezési eljárással szétválasztanak. Így a kapott nyersanyagokat újra fel lehet használni, ezáltal nem kell nyersanyagot bányászni a földből.

A TerraCycle vállalat mindenféle szemetet megvizsgált, és arra jutottak, hogy minden hulladékot a cirkuláris megoldásokban lehet alkalmazni.

2004-ben a PREDA alapítvány (Fülöp-szigetek) elkezdett továbbhasznosított üdítőital tasakokból készült termékeket előállítani és értékesíteni. A PREDA ösztönzi a lakosságot, hogy gyűjtsék össze a használt üdítőitalos tasakokat, majd fizet érte, és környezettudatos társadalmat nevel.

A legfőbb probléma, hogy a hulladék a szemetesben vegyeshulladék halmazt képez, ezzel behatárolódik annak a lehetősége, hogy bármit is tegyünk vele a temetésen vagy égetésen kívül. Ezért kiemelten fontos a szétválogatás.

Nicolas Mallos, tengerihulladék-specialista szerint: „igazság szerint a szemét túl értékes ahhoz, hogy csak úgy elhajítsuk, úgyhogy alternatív megoldásokat kell találnunk az ismételt felhasználáshoz.”

 

Tom Szaky további gondolataival, javaslataival egy késöbbi cikkben foglalkozunk még.

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Lépcsőt újítottak fel a Cholnokyn
Megújult egy köztéri lépcső és új járdaszakaszt is építettek a Cholnoky lakótelepen.
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten dönt a kormány a karácsonyról
Jövő héten lejárnak a harminc napra hozott intézkedések, hogy utána és a karácsonyi időszakban milyen szabályok lesznek érvényben, arról jövő héten döntenek.