Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A protestáns egyházak vezetői is elmondták húsvéti gondolataikat

2020. április 12. 11:19 // Forrás: mti
Jézus a bezárt ajtón keresztül, otthonainkban is meg tud látogatni - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott, hogy ha egymástól el is választ most bennünket a baj, Krisztustól semmi sem választ el.

Az evangélikus püspök a Budavári Evangélikus Gyülekezet Youtube-csatornáján közzétett, a gyülekezet templomában felvett igehirdetésében arról beszélt: a koronavírus-járvány miatt bezárt templomok Jézus üres sírjára emlékeztetnek.

Húsvét hajnalán az angyal azt mondja az asszonyoknak a sírnál: Jézus "nincs itt, feltámadt, előttetek megy Galileába". "Galilea most a ti otthonotok", és "Jézus elment hozzátok".

Hozzátette: ahogy egy másik húsvéti történetben olvasható, Jézus a bezárt ajtón keresztül is meg tudja látogatni tanítványait, "akik bezárkóztak", "akik karanténban vannak, mert félnek".

Bogárdi Szabó István református püspök a járvány miatt hívek nélkül, családi körben, a Budahegyvidéki Református Templomban megtartott ünnepi istentiszteleten úgy fogalmazott: "a feltámadott Krisztus hatalma betölt mennyet és földet, és eljut a bezárkózott tanítványokhoz is".

Rámutatott: Jézus hatalmas kővel elzárt sírja kifejezi a drámát, hogy "Isten és ember közé odagördíttetett valami". Ez a kő a "bűn zsoldja", a halál. Húsvét hajnalának csodája pedig az, hogy "Krisztus feltámadásával Isten legördítette a halál kövét" az ember szívéről.

Bogárdi Szabó István igehirdetésében kitért arra: Márk evangéliumában csak akkor hangzik el, hogy a sírt elzáró kő "felette nagy volt", amikor már el van hengerítve a sír elől. Ugyanígy mindig csak a "bajok múltán", a "szabadulás óráján tudjuk igazán megmondani", hogy mekkora volt a teher, és "csak visszatekintve értjük meg" a szabadulást hozó kegyelem nagyságát. Mert "Isten nemcsak kivezet a bajból, hanem mindig önmagához vezet" - mondta.

Hangsúlyozta: Isten nemcsak a régiek kedvéért hárított el akadályokat. Nem az a terve, hogy a régieket megáldja, meggyógyítja, "mi pedig elélhetünk ezeknek az emlékéből".

Úgy fogalmazott: "Istennek velünk is terve volt, amikor a régieket megáldotta. Az ő áldásuk a mi áldásunk is, hogy mi is elmondhassuk, nincs immár akadály, elhengeríttetett a kő". Nincs tehát akadálya annak sem, hogy "hálával imádkozzunk" és "Krisztus útján járjunk".

Hiszen "még a szánkon sincs a kérés, és ő már meghallgatta, (.) mi még gyászban vagyunk, és ő már örök életet szerzett nekünk. Mi még temetni megyünk, és ő már feltámasztotta Krisztust. Mi még azt kérdezzük, kicsoda hengeríti el a követ, és ő már azt mondja, elvétetett" - sorolta.

Jézus feltámadásával Isten "nekünk is csodálatos jövőt, feltámadást, örök életet, színről színre látást készített". Mindezt pedig azzal pecsételi meg, amit a feltámadt Jézus mond: "ne féljetek!" - tette hozzá Bogárdi Szabó István.

A zsinat elnökségi tanácsa korábban arra kérte a református gyülekezetek tagjait, hogy húsvétvasárnap Magyarországon és a határon túl kapcsolódjanak be a Duna Televízióban közvetített ünnepi istentiszteletbe, "otthon terítsék meg az úrasztalát", és a televíziós szertartást követve vegyék együtt, egy időben a kenyeret és a bort Kárpát-medence szerte.

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. ma 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. tegnap 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. ma 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  tegnap 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.