Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hulladék-tudatosság olyan befektetés, ami biztos, hogy megtérül

2020. május 6. 4:00
Kövessük a természet példáját, ahol a szemét, mint fogalom nem létezik. Minden, amit mi jelenleg szemétnek látunk, gondolunk, hasznosítható némi idő, pénz és energia befektetéssel. Ez a befektetés azonban megtérül hosszú távon és egy fenntartható világot biztosít.

Csinál Magad! házi módszer: Ennek az alapja, hogy a szemetet válogatva, szelektíven gyűjtsük. Lehetőség szerint az organikus szemetet komposztáljuk, de mindenképp válogassuk ki. Így válik a szemeteskukából nyersanyagtároló. A rugalmas és merev csomagolásokat is külön gyűjtsük.

A rugalmasakat akár házilag vasalóval is össze lehet olvasztani és a fantáziánk, kreativitásunk alapján használjuk fel (akár táskát, terítőt csinálhatunk belőle). A merev csomagolású műanyagok is sok mindenre felhasználhatók, formázni őket nehezebb, de etetőnek, cserépnek, szerszámtartónak tökéletesek. A maradék szemetet a „Minden egyéb” tárolóba tegyük. Kreativitás alapján lehet felhasználni őket.

A továbbhasznosításnak is vannak korlátjai. Nem minden fajta hulladékot lehet otthon hasznosítani, illetve van, amit nem is lehet (használt pelenka, cigarettacsikk).

A műanyag a 20. században jelent meg, az első műanyag újrahasznosítási kísérletek a ’80-as években kezdődtek meg. Az USA-ban az összes műanyag 5%-a megy át újrahasznosítási folyamaton.

Minden egyes műanyag fajta újrahasznosítható, a legnagyobb probléma a szétválogatás. Minél többféle műanyagot keverünk össze, annál alacsonyabb minőségű keveréket kapunk. Pl.: mobiltelefon tucatnyi féle műanyagot tartalmaz, samponos flakon kupakja másmilyen műanyag, mint a tubus.

A legfőbb probléma, hogy a hulladék a szemetesben vegyeshulladék halmazt képez, ezzel behatárolódik annak a lehetősége, hogy bármit is tegyünk vele a temetésen vagy égetésen kívül. Ezért kiemelten fontos a szétválogatás.

A válogatási eljárás nem kényelmi folyamat, azonban a benne rejlő lehetőségek kifizetődők, környezeti, gazdasági vonatkozásban. Az első lépcsőfoka a válogatásban a háztartáson belül történik. (Amint már említettem, az organikus hulladék, a műanyag, az üveg, papír, egyéb stb.)  A válogatást megkönnyíti a tudatos vásárlás, mivel így kevesebb egyszerhasználatos szemét keletkezik.

A mai világot a gazdasági érdekek mozgatják. A tudatos hulladékkezelés időigényes, azonban minden egy lépésével pénzt spórolhatunk. A szükségtelen árucikkeket mellőzve pénzt spórolunk meg, a csomagolt és feldolgozott élelmiszerek drágábbak, mint a friss áruk, a tartós cikkek kezdetben drágábbak, de hosszabb az élettartamuk, mint az eldobható termékeknek. A házilag komposztált organikus hulladék helyettesíti az újonnan vásárolt virágföldet. Ha nem szeretnénk, vagy nem tudunk házilag továbbhasznosítani, akkor keressünk olyan szolgáltatókat, akik segítenek ebben.

Számos vállalat ösztönözni próbálja lakosságot a környezettudatosságra. Pl.: a Recyclebank azzal motiválja a polgárokat az újrahasznosításra, hogy pontokkal jutalmazza őket, melyeket utalványokra, kuponokra lehet beváltani.

A tudatos hulladékkezelés egy folyamat, amely az egyén szintjén kezdődik, azon belül is a fogyasztói döntésekkel. A jelen fogyasztási szokásokat átértékelve át kell térni a tudatos vásárlási pályára és a vásárlást, mint szenvedélyt átértékelni. Tisztába kell lenni azzal, hogy a vásárolt termék milyen végtermékké alakul át, hogyan lehet újrahasznosítani, továbbhasznosítani vagy újrafelhasználni.

Az eddig leírtak alapján, kiemelkedően fontos szerepe van annak, hogy mit vásárolunk. Minden egyes termék megvásárlásával visszajelzést, támogatást küldünk a gyártóknak, hogy ebből a termékből még kereslet van. Akkor, ha áttérünk a tudatos vásárlásra és leszámolunk az eldobható, olcsó termékek vásárlásával, a gyártókat arra kényszerítjük, hogy átértékeljék a termékeik előállítási és szükségleti metódusait.

A tudatos hulladékkezelés, a vásárlás, a szelektív hulladékgyűjtés, a felhasználási és hasznosítási folyamatok nem csak gazdasági szempontból teszik fenntarthatóvá a világunkat, hanem környezeti szempontból is.

 

Lengyel László

vehir.hu
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? ma 1:29 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. tegnap 16:14 Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. 2024. április 20. 13:12 A polgárok őreit díjazták A polgárok őreit díjazták Szombaton délelőtt a Veszprém megyei Polgárőr Szövetség hagyományos küldöttgyűlésén több megyei és veszprémi elismerést is átadtak. tegnap 10:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.