Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Véget ért a vega-naplóm

2020. május 25. 4:30
Csak negyven napig tartott, ami egy emberöltőben elhanyagolható, de ha csak 365 napon veszünk, akkor már érzékelhető időszakról beszélünk. Végigcsináltam a böjtöt, és rá kellett jönnöm: őseink sem csak vallási okból tartották be.

A nagyböjti időszaknak van egyfajta szakrális jellege is, a keresztény hagyományok szerint Jézus mielőtt elkezdte volna nyilvános tevékenységét, 40 napot böjtölt a pusztában. A negyvenes szám emellett még több helyen megjelenik a Bibliában: a zsidók 40 évig vándoroltak a sivatagban, a vízözön is 40 napig tartott, és Mózes is 40 napig volt a Sínai-hegyen, mielőtt megkapta volna a Tízparancsolatot.

A keresztények számára ez az időszak a bűnbánás, megtisztulás és a hitben való elmélyülés időszaka. Bár ahhoz mérten, ki mennyire szigorúan akarja tartani ezt a böjtöt van több lehetőség is (a legszigorúbb, hogy 40 nap alatt csak 40 étkezés engedélyezett, azok is napnyugta után), a legtöbben, akik nekivágnak ennek a „kihívásnak” a húsmentes életmódot választják, a további állati eredetű ételeket megtartják maguknak.

Én is ezt tettem, száműztem az étrendből a húsféléket, miközben megtartottam az olyan étkeket, mint a tejtermékek, vagy éppen a gomba, és a halak.

És hogy mik voltak a tapasztalatok, egy alapvetően húsevő ember számára?

Mivel a gasztronómia nem korlátozódhatott le kizárólag a rántott sajt és zöldségek szintjére, az ember megtanul még kreatívabb lenni a konyhába. Habár a hús, mint alapvető alapanyag kiesik a listából, a zöldségek, sajtfélék számos kombinációja felé fordul, akár új megoldásokat kreálva.

Ebből következik, hogy bevásárlások során is felfedezhetünk olyan új zöldféléket, amelyek mellett eddig elmentünk, vagy csak célzottan, a legritkább esetben vásároltunk. Személyes tapasztalat alapján a patisszon, kelbimbó, vagy a spárga pont ilyenek.

Ez működik is körülbelül 1-2 hétig, majd jön az első kísértés egy májkrémes kenyér formájában. Mivel a két alapanyag közül a májkrém ideiglenesen száműzve lett a hűtőből, a pékáruk saját gyártásába menekültem, nekiálltam kenyereket és más péktermékeket sütni, amelyek aztán zöldséggel, tojással ismét maximálisan kielégítették a tartalmas ételekkel szemben támasztott elvárásaimat.

Harmadik fázisban jött csak el a megszokás érzése, már egyáltalán nem hiányoztak a húsok, egy jó bolognai spagettiről is csak a legritkább esetben fantáziáltam, helyette zöldségek és olasz fűszerek felhasználásával is rendkívül jó olaszos ételeket lehetett készíteni.

Végül a negyedik stádiumban, a húsvét előtti utolsó héten ismét rám tört a kísértés, a képzeletbeli célszalag (húsvétvasárnap reggele) már ismét előhozta a hús iránti igényt, holott a szervezetem addigra szinte tökéletesen megszokta ezt az életmódot. Elmúltak a telített érzések, a kaja-kóma sem tört rám a vasárnapi ebéd után, fittebbnek, energikusabbnak éreztem magam.

Húsvétvasárnap óta ismét ismerkedem a húsfélékkel, a tradicionálisan elfogyasztott sonka régi ismerősként köszönt vissza, igaz csak apró lépésekben, egy-egy szelettel a reggelihez. Így közeledek ismét a húsevők táborához.

Be kell látni, hogy a vallási dimenzión kívül is számos jótékony hatása van a böjtnek, őseink a karácsonyi, majd a farsangi időszak után egyfajta lelki és ugyanannyira testi megtisztulásnak is használták ezt a tradíciót.

Saját magam, mint a XXI. századi ember példáján keresztül pedig megértettem, hogy a tavaszi fáradság egyik legjobb ellenszere, ha testünket erre a kreatív tisztítókúrára fogjuk.

A legnagyobb kihívás pedig idővel az lesz, hogy a vasárnapi ebéd mellett el kell magyarázni a nagymamának, hogy miért csak a köretet szedjük a tányérunkra a rántott hús helyett.

Hajas Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.