Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C

A kíméletes halmérést lehetővé tevő mérlegelőzsák

2020. április 14. 9:25

Kifejezetten erre a célra tervezett és megalkotott mérlegelőzsák nélkül ma már nem ajánlott a kapitális halak mérlegelése. Merthogy egyenesen a pikkelyesek testi épségét veszélyeztetjük azzal, hogyha nem járunk el elég körültekintően a szákolás, a fotózás, valamint a kötelező mérlegelés alatt.

Egy bizonyos halméret felett már nem is annyira egyszerű a halmérés

Amikor egy mindössze néhány kilogrammos halat sikerül kifogni, akkor a mérlegelés művelete nem okozhat különösebb nehézségeket. A folyamat akkor válik lényegesen bonyolultabbá, amikor kapitális példányokat sikerül a szákba terelni.

Ha volt már szerencsénk tíz kilogramm feletti pontyot vagy amurt fogni, akkor pontosan ismerjük a vele járó nehézségeket. Egy ekkora matuzsálemet megemelni sem éppen egyszerű, a mérlegelés, valamint az ilyenkor szinte kötelezőnek számító fotózás pedig további nehézségeket vet fel.

A halakkal szembeni kíméletes bánásmód elengedhetetlen

Fogd meg, engedd vissza, hogy más is kifoghassa. Valahogy így szólna a sporthorgászok által képviselt és rendszeresen alkalmazott alapelv. Legyünk őszinték, csak egyet lehet érteni ezzel a mondattal. Mindannyiunk közös érdeke ugyanis, hogy a partra terelt halak sértetlenül térhessenek vissza az éltető elemüknek számító vízbe.

Ehhez pedig kiemelten fontos maximális figyelemmel és körültekintéssel eljárni a fárasztás, a szákolás, majd pedig a mérlegelés keretei között is. Persze az általunk tanúsított odafigyelés mellett a szükséges kellékek megléte is elengedhetetlen.

Ezért is számít kötelezően használatos eszköznek ma már a pontymatrac, illetve ennek fényében válik egyre inkább indokolttá az igazán nagy halak mérlegelőzsákban történő ideiglenes tárolása.

Mérlegelőzsákkal gyors és kényelmes lesz a folyamat

Miben más egy mérlegelőzsák a hagyományos szákokkal összehasonlítva? Az első és legfontosabb különbséget a zsák anyaga szolgáltatja. A Damil.hu-nál kapható mérlegelőzsák ugyanis kifejezetten sűrű szövésű, minőségi anyagból áll, hogy a benne tárolt hal pikkelyei a legkevésbé se tudjanak sérülni.

A modern mérlegelőzsákot emellett össze is lehet kapcsozni vagy cipzározni, hogy a kapitális pikkelyes még csak véletlenül se tudjon kiesni belőle. További fontos kelléknek számít a rajta megtalálható két fül, ami segítséget jelent a könnyebb felemelésben. Amikor tíz kilogramm feletti súllyal kell megbirkózni, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy találunk fogást.

Ezeknek a paratmétereknek köszönhetően tehát egy elképesztően praktikus, illetve nem kevésbé halkímélő alkalmatosságra tehetünk szert, a kifogott halak nem kis örömére. Ezáltal nyugodt szívvel tudunk eljárni a nagy fogás örömei között, és kellő gondoskodás kíséretében engedhetjük vissza az életre szóló élményt nyújtó halat a vízbe.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.