Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C

A modern fűtéstechnológia remekművének számító termosztát

2020. április 14. 9:45

A modern termosztát a lakások, irodák és egyéb épületek fűtésének magas szintű megvalósítását teszi lehetővé. A termosztát segítségével ugyanis tűpontosan vezérelhető a beltéren uralkodó hőmérséklet, ezáltal nemcsak a komfortérzetünk javulhat fel látványosan, hanem a fűtéssel kapcsolatos költségeket is alacsonyan tudjuk tartani.

Milyen szerepet játszik a termosztát a modern kori fűtési berendezések kapcsán?

A termosztát olyan falra erősíthető elektromos készülék, ami összeköttetésben van az épület fűtőrendszerével. A termosztát abban játszik kiemelt szerepet, hogy a helyiségben uralkodó hőmérsékletet pontosan tudjuk szabályozni.

Vagyis a termosztát felületén beállított hőmérséklet elérésekor a fűtés automatikusan kikapcsol. Amikor a hőmérséklet ismét a határérték alá csökken, akkor a berendezés újra működésbe fog lépni.

Vagyis megszűnik a feleslegesen felhasznált energia, sokkal racionálisabb módon valósítható meg az otthoni levegő felfűtése, miközben a rezsiköltségeket is sikerülhet kordában tartani.

Milyen változatai érhetők el a termosztátnak?

Ahogyan megfigyelhető volt a modern technológia folyamatos fejlődése, úgy kerültek piacra egyre korszerűbb és egyre inkább felhasználóbarát termosztátok. Az első generációs modellek esetében egy tekerős kézi vezérlőn keresztül lehetett például szabályozni az aktuálisan elvárt hőmérsékletet.

Aztán forgalomba kerültek azok a modellek, amelyeknek a segítségével már több opció is rendelkezésre állt. Egyértelműen szintlépést jelentett a hatékonyság szempontjából a programozható termosztátok megjelenése.

Ezeknél a típusoknál előre be lehetett állítani, hogy a hét melyik napján, percre pontosan mikor lépjen működésbe a fűtési rendszer. Ez értelemszerűen lényegesen komfortosabbá varázsolta magát a használatot, miközben addig elképzelhetetlen szintet eredményezett a hétköznapok kényelmét tekintve.

A modern termosztát vezérlése high-tech megoldásokkal

Manapság már a programozható termosztátoknál is léteznek modernebb és fejlettebb változatok. Főként a vezérlés lehetőségei kapcsán érhető tetten az újabb szintlépés, amivel még inkább felhasználóbarát megoldásnak lehet nevezni a termosztátokat.

Úgynevezett okos termosztátoknak hívják ugyanis azokat a készülékeket, amelyeket a megfelelő applikáció letöltésével okostelefonról is tudunk vezérelni. Ennek köszönhetően nem is kell otthon tartózkodni ahhoz, hogy működésbe hozzuk a fűtési rendszert.

Amikor például hamarabb érünk haza a munkából, akkor a munkahelyünkről elindulva tetszés szerint be tudjuk állítani a kívánt hőmérsékletet. Így a lakásba érve már olyan kellemes levegő fogadhat minket, mintha egész álló nap ment volna a fűtés. Pedig nagyjából fél óra is elegendő lehet ahhoz, hogy a kívánt hatás meg tudjon valósulni.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.